(recept
si oblíbilo 93 návštěvníků)
Nejlepší fazolová polévka na světě
Potřebné ingredience
1 hrnek velkých fazolí (u nás jim říkáme švábi) 3/4 hrnku středních fazolí čtyři střední brambory 1 větší cibule 10dkg špeku 3 vrchovaté lžíce hladké mouky 2 smetany na šlehání sůl, pepř, ocet
Postup přípravy
Rozepíšu to na šestilitrový papiňák, my to jinak ani nevaříme, protože je hned pryč a ještě se o ni doma bijeme.
Fazole nasypu do hrnce, zaliju vodou (tak do půlky hrnce), dám pepř a vařím okolo jedné hodiny, od té doby, kdy začne papiňák sípat.
Po hodině otevírám a když jsou fazole měkké, tak tam přidám asi čtyři střední brambory nakrájené na kostičky, osolím a vařím.
Než jsou brambory uvařené, tak si připravím jednu větší cibuli - nadrobno, plus špek taky nadrobno. Cibuli se špekem usmažím zvlášť na pánvi a když cibulka chytne trošku růžovou barvu tak sypu do velkého hrnce s fazolema a uvařenýma bramborama.
Pak už si jenom pořádně rozmíchám dvě smetany ke šlehání s hl. moukou a troškou vody, a když to mám, naliju do hrnce.
Dochutím octem a solí, můžu i popepřit a je to.
Je to fakt delikatesa. Lepší jsem nikde nejedla. A je maminčina
Fazole nasypu do hrnce, zaliju vodou (tak do půlky hrnce), dám pepř a vařím okolo jedné hodiny, od té doby, kdy začne papiňák sípat.
Po hodině otevírám a když jsou fazole měkké, tak tam přidám asi čtyři střední brambory nakrájené na kostičky, osolím a vařím.
Než jsou brambory uvařené, tak si připravím jednu větší cibuli - nadrobno, plus špek taky nadrobno. Cibuli se špekem usmažím zvlášť na pánvi a když cibulka chytne trošku růžovou barvu tak sypu do velkého hrnce s fazolema a uvařenýma bramborama.
Pak už si jenom pořádně rozmíchám dvě smetany ke šlehání s hl. moukou a troškou vody, a když to mám, naliju do hrnce.
Dochutím octem a solí, můžu i popepřit a je to.
Je to fakt delikatesa. Lepší jsem nikde nejedla. A je maminčina
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
sestricka86
(upraveno)
9. 11. 2012, 16:55
Polévku dělám z červených fazolí a s klobásou a vynikající Děkuji za super recept
jarka+kája,kamča
(upraveno)
9. 9. 2010, 15:24
U nás se tato polévka vařila se zelenými fazolkami a pak jako obměna s kysaným zelím,já doma dělám s houbami,ta mi chutná úplně nejvíc:o)))
Silva.s
(upraveno)
15. 9. 2010, 18:09
@jarka+kája,kamča
To tedy slyším prvně, no budu to muset vyzkoušet.
ceetyy
(upraveno)
31. 8. 2010, 14:41
Polévka je výborná , dík za inspiraci
Silva.s
(upraveno)
15. 9. 2010, 18:09
@ceetyy
Jsem ráda, že chutnala.
Dudice
(upraveno)
5. 5. 2010, 19:51
Milé maminky kuchařky..... Fazolovku máme taky moc rádi, ale je to doba, než se to uvaří... Takže pro urychlení si kupte červené fazole v plechovce a vlijte do hrnce i s tou "vodou". Pak přidejte všechny ingredience a nakonec smetanu a je to. Je to fakt bleskovka. A výsledek je úplně stejný. Máme to vyzkoušené.
Silva.s
(upraveno)
14. 5. 2010, 23:49
@Dudice
Tak to někdy vyzkouším tedy i já. My už to máme tak zažité, že mě varianta v plechovce ani nenapadla.
MALAJEN
(upraveno)
5. 5. 2010, 19:24
výborná polévka ,budu dělat častěji,děkuji za recept
Silva.s
(upraveno)
14. 5. 2010, 23:49
@MALAJEN
díky, díky moc. jsem ráda, že chutnala.
Vlčicee
(upraveno)
24. 3. 2010, 11:47
Taky jsme dnes měli k obědu a je moc dobrá, místo špeku jsem tam dala párek a byla výtečná, určitě budeme vařit častěji, Lucka
Silva.s
(upraveno)
15. 4. 2010, 15:22
@Vlčicee
S párkem jsem nezkoušela, zkuste někdy i se špekem, dodává tomu takovou příjemnou vůni, když se opeče spolu s cibulkou na pánvi. Jinak jsem moc ráda, že chutnala.
guzik
(upraveno)
4. 11. 2009, 8:48
Tak táto polévka je proste úžasná Minule jsem ji dělala a už vím že u nás bude často.děkuji za supr receptík Zuzka
Silva.s
(upraveno)
30. 11. 2009, 16:26
@guzik
Jé díky moc, my se o ni doma pereme, je fakt super. A teď když kojím můžu nad hrncem jenom slintat
zdenek12
(upraveno)
16. 9. 2009, 9:10
Výborná, vařila jsem dnes, ale s bílými fazolemi a opečených chlebem. Díky za recept, určitě budu vařit častěji
Silva.s
(upraveno)
15. 4. 2010, 15:23
@zdenek12
Není zač, jsem potěšena, že chutná