(recept
si oblíbilo 24 návštěvníků)
Klášterní sirup-z květu černého bezu
Potřebné ingredience
5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citronové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru
Postup přípravy
5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citronové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ridomka
(upraveno)
11. 5. 2009, 8:52
Opět netrpělivě sleduji kvítky bezu,už se třesem na sběr
JARYEL
(upraveno)
11. 6. 2007, 19:53
Můžu jen doporučit, dělám ho už 5 let a má veliký úspěch.Sima
Pavlice
(upraveno)
11. 6. 2007, 19:13
super,mám ho asi 7 litrů,malej už pije třetí sklenku,moc mu chutná....
adka
(upraveno)
11. 6. 2007, 14:39
Je úžasný. Manžílek si ho poptal a teď ho již pije i s dětmi. Je to úžasná dobrota. Moc díky za recept a zase za rok a za rok a i ten další . Adéla
Dakota
(upraveno)
6. 6. 2007, 9:09
Díky za připomenutí receptu, pamatuju že jsme ho pily jako děti a moc nám chutnal bohužel mamina po letech ne a ne vyštrachat recept když jsem tu na něj narazila hned jsem hnala rodinu na květy a už mám od včerejška namočenou druhou várku je fakt výborný
Vlasta V.
(upraveno)
3. 6. 2007, 21:56
Tak musím pochválit,dnes jsem dodělala štávičku a už jedna sklenice je vybumbaná ,jen jsem štávu raději sterilizovala,raději ,jinak doporučuji všem,přítelíček už mě zas uhání,že jdem zítra na bez to jsem si dala pěknou oprátku na krk ,jinak v rodinných
Lekvar
(upraveno)
3. 6. 2007, 21:43
Taaak, už to máme hotovo, sirup je vynikající, dávali jsme jej do litrových flašek od lihovin. Příští rok určitě zase, sirup je opravdu osvěžující- jsem osvěžena!
Nikis.
(upraveno)
2. 6. 2007, 13:18
mňam mňam, tento sirupek jsme si vařili s mamkou, když jsem byla malá, je úžasný!!!
Vlasta V.
(upraveno)
2. 6. 2007, 12:53
Dotaz ,ta kyselina sorbová se prodává samostatně jako např. kyselina citronová ,děkuji
Lekvar
(upraveno)
3. 6. 2007, 21:45
@Vlasta V.
prodává se samostatně pod tímto názvem, nebo také od dr Oetkera- jako "Pomůcka ke konzervování"- malý sáčíček, myslím modrý, má 5gr.
Lekvar
(upraveno)
31. 5. 2007, 22:44
dobrý večer, chystáme se v sobotu na bez-jestli nějaký zbyde. Chtěla bych se zeptat, můžu tedy sirup uskladnit i v pet lahvích?? píšete, že jej dáváte do vyvařených skleněných- můžu se zeptat, do jakých?) zavařovačky, nebo litrovky z hospody od lihovin?? bude na tom držet korková zátka i při sterilaci??? Stejně si myslím, že to manžel bude mít vypité do měsíce, ale jednu sklenku bych uchovala...
Pivli
(upraveno)
16. 5. 2007, 12:35
Určitě recept dodám, jen mám rozpis s ingrediencemi doma v jedné úžasné anglické knížce o bylinkách.Takže večer ho sem šoupnu.
Pivli
(upraveno)
16. 5. 2007, 11:06
Já přidávám ještě na kolečka nakrájené citrony, kyselinu sorbovou ne, jen citronovou... Tou vypláchnu i lahve a když do nich naleju sirup, dám to na chvíli zavařit.Sirup se pak nekazí a není v něm zbytečná chemie.Jen ta kyselina citronová. Podobně se dá udělat i mátový, sirup, ten je také moc dobrý, osvěžující a dá se použít i do koktejlů.
cicmoši
(upraveno)
16. 5. 2007, 11:36
@Pivli
Pavli anehccela by ste mi poslat, prípadne vložit sem na mmb recept na ten mátový? ja mátu moc ráááda......
Lekvar
(upraveno)
31. 5. 2007, 22:48
@cicmoši
dobrý den, vidím, že jste odborník, do čeho to množství sirupu dáváte?? teď jej budu dělat poprvé, bojím se, že to v petkách nevydrží. Moc děkuji za odpověď, Marcela
cicmoši
(upraveno)
11. 6. 2007, 16:32
@Lekvar
Mrcelka asi píšem nneskoro, ale manžel mi doniesol na sirup 5l skleněné demižóny / také ako na víno/ a v tých sirup skladujeme......
cicmoši
(upraveno)
16. 5. 2007, 10:47
Tak ubehol rok a som tu zase.......... už som s prvých kvítnucích kvetov uvarila 15 l sirupu a ešte pojdem aspoň 2 x....... Tak len informátívne - minulý rok sme nemali nič už na konci leta....... Tak tento rok budem asi zbierať a variť do bezvedomia, aby nám vydržal dlhšie............ celá rodinka sa už na neho trasie....... Ešte skúsim urobiť z bezu aj med - ten by mi mohol vydržať pred nimi dlhšie......
ADULIK
(upraveno)
1. 2. 2007, 11:03
teď v zimě je úžasný přidávám do čaje celé rodině a ještě jsme nebyli nemocní... taky ho chráním vlastním tělem a dobře schovávám aby se nevyžral hned
ridomka
(upraveno)
15. 6. 2006, 18:49
ještě bych chtěla říct,že takto se dá dělat štáva z jakéhokoliv "jedlého" květu nebo listu.jestli něco vyzkoušíte,určitě písněte
Casablanka
(upraveno)
14. 6. 2006, 12:12
Taky dělám šťávu z bezinek.Je to ale spíše limonáda , je méně sladká,ředí se sodovkou a je lepší mít ji v lednici a během měsíce ji spotřebovat,aby se nezkazila.Svařím 3 l vody se 70g kys.citronové,do studeného dám 30 květů na 24 hod.Potom přecedím a přidám svařený vychladlý roztok 1 l vody a 1,5 kg cukru a kys.sorbovou.Je dobrá a rychle mizí.Blanka
piuterka
(upraveno)
14. 6. 2006, 12:11
Taky jsem včera večer dodělala sirupek a měla jsem z jedné dávky 7 litrů. Je naprosto úžasný a chystám se dělat další 2 dávky. Na tu jednu dávku jsem dávala 5g přípravku na konzervaci, snad to bude stačit a sirupek vydrží co nejdéle. Peti, vydrží mi sirupek uskladněný ve studené a tmavé komoře v PET láhvích nebo je třeba ho dát do lednice? Díky moc za info a já si utíkám udělat další pitíčko k počítači. To se dodržuje pitný režim s tak výborným pitím.
ridomka
(upraveno)
15. 6. 2006, 18:47
@piuterka
ahoj Peti,já ho mám normálně v chladné komoře uskladněný ve skleněných demižonech a v pet flaškách,takže do příštího roku krásně vydrží,chce to trošku chládek
Ina
(upraveno)
13. 6. 2006, 23:22
Dobrý večer Peti, právě jsem dodělala dvojitou dávku a potřebovala bych poradit, kolik mám dát té kyseliny sorbové. Z jedné dávky jsem měla 4l čisté štávy bez cukru, pak jsem přidala 4kg cukru. Z toho je 7 litrů štávy. Kolik mám dát té kyseliny sorbové na tuto jednu dávku? Stačí ty dva gramy? Předem ti moc děkuji. Sirup nám všem moc chutná. Jiřka
honza
(upraveno)
14. 6. 2006, 9:36
@Ina
Taky jsem ho dělala a měla jsem stejný problém nevěděla jsem jestli se ta kyselina myslí na 5litrů 2g nebo na každý hotový litr 2g. Nakonec jsem dala na 5litrů 2g dělala jsem taky dvojitou dávku a na 10litrů vody jsem dala 5g kyseliny ( měla jsem té kyseliny balení po 5g tak jsem to tam dala celé). sirup je výborný tak snad je to dobře. Jana
ridomka
(upraveno)
15. 6. 2006, 18:46
@honza
holky ted jsem neměla přístup na net,tak se omlouvám.Na jednu dávku, to jest cca 5 litrů hotové št'ávy dávám 2 g kys. sorbové....
cicmoši
(upraveno)
6. 6. 2006, 9:43
Peti, tak už som siup spravila a už mám nachystanú dalšiu várku, doma zožal obrovský úspech a tak sa obávam, že nám dlho nevydrží, na ročnú zásobu by som musela oholit všetok bez v okruhu 2 km....... fantastický .....
ridomka
(upraveno)
6. 6. 2006, 12:02
@cicmoši
u nás ještě nic nekvete Tak pěkně pijte,je zdravý
cicmoši
(upraveno)
10. 6. 2006, 17:28
@ridomka
obávam sa, že za chvílu bude fuč a zajtra asi zase pofrčím s batohom cez hory na bez do lesa......... a stále bude málo, jednu 5 l som už skryla pred nimi a musím ešte volaaké zásoby naškrečkovať........
honza
(upraveno)
10. 6. 2006, 21:29
@cicmoši
Chtěla bych letos sirup taky zkusit pila jsem ho loni u kamarádky a moc nám chutnal. Zajímalo by mě jestli se ten bez musí hned ten den zpracovat? Dík Jana
ridomka
(upraveno)
11. 6. 2006, 21:43
@honza
ono s tím zas taková práce není,namočte ho do odměřeného množství vody a necháte louhovat 24 hodin...
cicmoši
(upraveno)
25. 3. 2006, 21:56
Tento recept zháňam už dost dlho, chcem sa opýtať či je možné kryštálový cukor nahradiť hnedým trstinovým a kolko s vami uvádzaného pomeru vyjde dávok, resp. fliaš a do akých fliaš to dávate?..........Viem mám hodne dotazov, ale budem rada ked mi odpoviete Kačka
ridomka
(upraveno)
26. 3. 2006, 9:57
@cicmoši
Kačenko,nevím přesně,kolik litrů,ale tuším že kolem 6 litrů z té dávky mám.Já totiž dělám zásobu na celý rok,dělám kolem 60 litrů ročně A dávám do velkých demižonů.I v PET flašce vydrží,když je dáte do sklepa..... A co se týče hnědého cukru,určitě se nic nestane,když ho tam dáte.Jen možná barva sirupu se změní,bude tmavší,ale to přeci není rozhodující,hlavně aby měly naše děti co nejzdravější pitíčko Moje děti ji totiž milují Už jsem zjistila,že št'ávu prodávají v Hypernově,ale 750ml za cca 50Kč,což je teda dost!Takže jen co pokvetou bezinky,hurá na něěěěěěě Ještě bych chtěla všem říci,že tento sirup se dá dělat z jakékoliv rostlinky,třeba i z jitrocele,pampelišky....
cicmoši
(upraveno)
26. 3. 2006, 10:43
@ridomka
PeŤka, moc díky...... určite ho budem robiť, ešte uvidíme v akom množstve, ale robila ho moja babička a kedže už je mrtva tak som sa nedopátrala receptu a vždy mi hrozne chutnal tento sirup a verím, že mojím cicmoškom bude chutnať tiež - už sa teším, až bude kvitnúť Baza a hned na ňu pofrčím, je pravda, že je liečivý, lebo babča ho mame vždy dávala ked sme boli zo segrou choré a pomohlo to.... je to super zdravé pitíčko a moooc ďakujem za recept - ešte ak možte peťka šupnite mi na email pomery surovin na tých 60 - litrov verím, že sa to u nás spracuje..... moc díky kačka
ridomka
(upraveno)
26. 3. 2006, 11:08
@cicmoši
Kačko,ted přesně nevím,kolik mám z té jedné dávky hotového sirupu,možná 6-7litrů.Nasbírejte 2,5 kila květů,kupte 20 kilo cukru 4 sáčky kyseliny citronové a 4 sáčky kys. sorbové a myslím,že by z toho mohlo být kolem 30 litrů sirupu Kdyžtak pak doděláte.
cicmoši
(upraveno)
26. 3. 2006, 21:01
@ridomka
Jo díky Peťka, tak už som celá naštartovaná......... , už mi chýba len tá Baza....dnes som si s tchýňou dohodla, že ho pojdeme zbierať spolu......... , tak sa teším ...mňamky........
ridomka
(upraveno)
27. 3. 2006, 11:35
@cicmoši
my už nemáme ani kapku jen co bezinky pokvetou,vezmu všechny keře útokem