(recept
si oblíbilo 24 návštěvníků)
Motánky s párkem a se zelím v listovém těstě
Potřebné ingredience
1 listové těsto, asi 0,5 kg párku dle vaší chuťi, sáček kysaného zelí, vejce na potření a na posypání - kmín, sezamové semínko, lněné semínko, hrubá sůl ... atd.
Postup přípravy
Já si vždycky těsto rozpůlím aby se mně s ním lépe pracovalo a nebylo tak velké.
Vyválím z něj plát asi 2 mm silný, ten pak nařežu na 12 odbélníkových částí, pokladu hrstkou kysaného zelí bez šťávy, na kraj pak párek.
Přehnu na delších staranách okraj do vnitř, aby nevypadalo zelí a smotám do ruličky. Začínám motat od párku, kterému ten okraj přidržuji z boku, aby se pěkně schoval, stačí jednou pootočit a pak už to drží samo. Položím pak na plech a až smotám vše, tak všechny motánky celé ze všechy stran potřu rozkvedlaným vajíčkem.
Pokládám na plech tak, aby lem byl na boku či na něm ležel. Posypu dle chuti, já ráda sezam a kmín. Vezmu párátko a každý motánek v těstu ještě 2-3x propíchnu, aby se mně nenafoukl a zůstal pěkně na párku.
Peču na 180°C asi 25 minut (do zlatova).
Z jednoho těsta udělám 24 kousků cca 8 cm dlouhých a 5 cm vysokých.
Je to rychlé , nenáročné na tvorbu a surovin, a navíc je to výborné !!! Manžel, syn a švagr by se po nich mohli utlouct :o))
Dělávám na večeři, či když čekáme hosty. K pivku a vínu super, obzvlášť, když místo klasických párků dáte nějaké pikantnější !!!
Vyválím z něj plát asi 2 mm silný, ten pak nařežu na 12 odbélníkových částí, pokladu hrstkou kysaného zelí bez šťávy, na kraj pak párek.
Přehnu na delších staranách okraj do vnitř, aby nevypadalo zelí a smotám do ruličky. Začínám motat od párku, kterému ten okraj přidržuji z boku, aby se pěkně schoval, stačí jednou pootočit a pak už to drží samo. Položím pak na plech a až smotám vše, tak všechny motánky celé ze všechy stran potřu rozkvedlaným vajíčkem.
Pokládám na plech tak, aby lem byl na boku či na něm ležel. Posypu dle chuti, já ráda sezam a kmín. Vezmu párátko a každý motánek v těstu ještě 2-3x propíchnu, aby se mně nenafoukl a zůstal pěkně na párku.
Peču na 180°C asi 25 minut (do zlatova).
Z jednoho těsta udělám 24 kousků cca 8 cm dlouhých a 5 cm vysokých.
Je to rychlé , nenáročné na tvorbu a surovin, a navíc je to výborné !!! Manžel, syn a švagr by se po nich mohli utlouct :o))
Dělávám na večeři, či když čekáme hosty. K pivku a vínu super, obzvlášť, když místo klasických párků dáte nějaké pikantnější !!!
vyválené, nakrájené obdélníčky, pokladené hrstkou zelí a patřičně zkráceným párkem ...
takhle přehnu okraje, aby zelí i párek nečouhaly ven ...
a začnu motat ...
takhle vypadají smotané ...
a již na plechu potřené celé vajíčkem a posypané kmínem ...
a ještě jednou motánky na plechu před cestou do trouby ...
a první upečená várka se sezamem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
DFYT
(upraveno)
28. 9. 2010, 21:59
Simčo , díky za bezva receptík!!! Místo párku jsem dala dvě kolečka vysočiny a chlumecké uzené ááá mňamka!! Všichni jsme si pochutnali. Všem doporučuji vyzkoušet!!! Mějte se hezky, zdraví Lucie D.
fialka 75
(upraveno)
17. 10. 2010, 22:15
@DFYT
Lucko, díky za pochvalu i s vysočinou či uzeným jsem zkoušela, a všechno je móc žravé
lala1
(upraveno)
30. 5. 2009, 19:24
Simčo,tak jsem vyzkoušela...samá chvála ,fakt výborné
fialka 75
(upraveno)
2. 6. 2009, 19:15
@lala1
Vlaďko děkuji, jsem ráda, že chutnalo
Lenka 1551
(upraveno)
16. 3. 2009, 22:04
Škoda, že nejsme sousedky, zastavila bych se a všechny bych Vám zhamala L.
fialka 75
(upraveno)
16. 3. 2009, 22:53
@Lenka 1551
Leni, dneska jsem je pekla opět, zbylo mně ještě těsto z neděle a tak jsem zkusila místo párku dát pikantní trvanlivý salám (Tauro) a to byla teprve mňamka. Jen jste musela pak dát Ještě zbylo,pošlu expres
Lenka 1551
(upraveno)
17. 3. 2009, 12:28
@fialka 75
Díky, díky...já Vám zase pošlu, jestli máte ráda, halušky se slaninkou a zelíčkem...zrovna se s tím cpu L.