(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Čertíci k Mikuláši
Potřebné ingredience
1 měkký tvaroh, 100g hladké mouky, 150g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru, 1 změklý tuk, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli; na náplň povidla, na ozdobu spařené oloupané mandle, rozinky, vejce na potření.
Postup přípravy
Ze surovin připravíme hladké těsto, které necháme v bochánku cca 1/2 hodiny odpočinout. Vyválíme na asi 0,5cm silný plát, vykrojíme tvořítkem kolečka vždy v páru. Na jedno kolečko dáme asi 1 kávovou lžičku povidel (můžete do nich přidat trochu rumu a moučkového cukru, čertíci pak mají lepší "šmrnc"), přiklopíme druhým kolečkem a okraje jemně přimáčkneme viličkou.
Naplněná kolečka dáme na plech na pečící papír (nebo dobře vymazaný a vysypaný plech) a ozdobíme - oči uděláme jednoduše z rozinek, pusu (resp. jazyk čerta) vytvoříme tak, že polovinu oloupané spařené mandle vtlačíme do těsta. Rohy jednoduše vytvarujeme ze zbytků těsta - dobře je přimáčkneme. Celé čertíky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Naplněná kolečka dáme na plech na pečící papír (nebo dobře vymazaný a vysypaný plech) a ozdobíme - oči uděláme jednoduše z rozinek, pusu (resp. jazyk čerta) vytvoříme tak, že polovinu oloupané spařené mandle vtlačíme do těsta. Rohy jednoduše vytvarujeme ze zbytků těsta - dobře je přimáčkneme. Celé čertíky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
25. 6. 2009, 11:48