Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

Valašské frgále

0.0
Valašské frgále

Potřebné ingredience

Valašské frgále 700g polohrubá mouka 120g tuk 80g cukr 3 žloudky 250ml mléko sůl kvasnice

Postup přípravy

Všecko nasypeme do mísy kuchyňského robota, řádně prohněteme a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, prohněteme a necháme znova kynout. Rozválíme, vytáhneme v požadovaný tvar. Naneseme nádivku v patřičné vrstvě a až do kraje neb na suché těsto není nikdo zvědav. Necháme znova kynout. Po 10 minutách pokropíme máslem s rumem(někdo po upečení...někdo při pečení). Posléze upečeme, nejprve na střední, ke konci na nižší teplotě, aby se nespálily, ale dobře propekly.




Každá nádivka je na jeden ze čtyř dílů. Mléko lze nahradit vodou.

Hrušková nádivka
Sušené hrušky uvaříme, umeleme, smícháme s cukrem, mletým badyánem, vanilkovým cukrem, citrónem, sušeným mlékem. V případě nedostatku hrušek nastavíme např. rozmačkaným jablkovým kompotem. Na jeden koláč 200g sušených hrušek.

Obdobně vytvoříme nádivku ze sušených švestek. Též lze užít kompotovaného či čerstvého ovoce, ale nemá tak výraznou chuť pro frgále typickou.

Maková nádivka
220g máku, umletého povaříme v mléce (asi 100ml) s 200g cukru, vanilkou, pomerančovou kůrou. Chvíli vaříme, pokud je třeba, ještě rozředíme.

Ořechová náplň
180g cukru, 250g ořechů, vanilka a mléko. Cukr, pomleté ořechy a vanilku povaříme v mléce, necháme vychladnout a natíráme na těsto.

Tvarohová náplň
50g másla, 2 žloutky, vanilka, 400g tvarohu, 40g hrozinek, 2 bílky. Vymícháme máslo, přidáme žloutky, vanilku, prolisovaný tvaroh, hrozinky a sníh. Pokud je náplň hustá, přidáme trochu kyselé smetany. V opačném případě zahustíme trochou mouky. Po upečení potřeme máslem a rumem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 21. 8. 2014, 10:24
(Y)
Kamis1 21. 8. 2014, 5:33
Včera jsem pekla. Jen se mi zdá, že na tolik mouky je tam málo mléka, přidávala jsem více. Jinak jsou (Y)
Eillee 23. 1. 2011, 16:20
Vypadají nádherně! (Y) Zatím jsem měla možnost ochutnat jen ty kupované z marketu a byly opravdu vynikající, co teprve domácí (jidlo) (Y). Určitě někdy zkusíme. (L)
kativas 17. 4. 2009, 14:27
Už mám upečeno. První je trošku šišatý, ale než se upekl druhý už jsem ho testla...a moc mi chutná (jidlo). Budu muset ještě trénovat, než budou dokonalé jako ty na obrázku, ale jsem spokojená |:o) a všem je doporučuji. ...Jen toho tvarohu jsem měla málo 8-|
Ilonáček 18. 3. 2009, 21:59
(Y) (Y) (Y)
dodo 14. 3. 2009, 7:32
(Y) (Y) mňam tohle taky můžu v Rožnově jsme se jmi vyloženě přecpávali díky za recept určitě vyzkouším (L) (L)
mlsounka 14. 3. 2009, 0:36
*-) *-) *-) máslem s rumem se pokapává UPEČENÝ VYCHLADLÝ FRGÁL *-) *-) *-)
Lua 14. 3. 2009, 0:19
(Y) (Y) (Y) (Y) Tak tohle je moje krevní skupina. Tyhle a jim podobné koláče já prostě miluju a když se k nim už dostanu, tak nevím kdy mám dost. Koukám na ty vaše a doslova slintám. Mám jedno obr přání a doufám, že se mi někdy splní - zavítat na moravu a tam (zajic) (zajic). Mńam mńam
zidja 13. 3. 2009, 23:49
Tý jo, tak že bych je někdy zkusila ? Nedávno jsem byla v Rožnově a zažila jsem tam s nimi totální obžerství (H) Mňam

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie