Slaný dort z toustového chleba s podrobným postupem
Potřebné ingredience
Jeden toustový chleba, půl kila vlašáku 2 pomazánková másla, 2 uherské pěny, nějaká pomazánka (já jsem použila pažitkový krém), 1 vejce natvrdo, 150 g sýru cihla 45 % na potažení, 150 g sýru cihly 30 % na obalení boků, salámy podle vlastní chuti a asi tři - čtyři druhy (stačí 10 dkg od každého druhu) , zelenina dle vlastního výběru, kousek másla,
Postup přípravy
P. S.: Pokud si dort připravujete den dopředu a připichujete stočený salám (růžičky) párátky, tak druhý den je můžete před podáváním klidně odstranit, salám už krásně drží tvar (a to i kladenská pečeně, která je poměrně tuhá).
Nejprve si do dortové formy nandáme první vrstvu toustového chleba.
Naneseme první vrstvu pomazánky, kterou jsme si připravili ze dvou uherských pěn a jednoho pom. másla.
Poklademe salámem (já měla zeleninový) a dáme další vrstvu chleba.
Na druhou vrstvu chleba rozetřeme jedno pomazánkové máslo rozšlehané s kouskem másla (dávala jsem na to pak vlašský salát, tak aby chleba nenasákl) a naneseme vlašák.
Na vlašák jsem dala třetí vrstvu chleba, krerý jsem potřela opět pomazánkovým máslem smíchaným s obyč. máslem (klademe potřenou stranou na vlašák).
Opět potřeme pom. máslem s obyč. máslem a roztavíme si 45 % cihlu. Dala jsem ji do dvou igelitových sáčků, aby se k ní nedostala voda, dala do kastrůlku a zalila vodou z rychlovarné konvice. Možná Vám bude plavat, tak ji zatěžkejte sklenicí vody.
Když je sýr roztavený dáme ho třeba na pečící papír a ihned ho rozválíme, aby zase neztuhnul. Položíme na dortovou formu a po dortové formě ho ořízneme do tvaru. Upravíme.
Opatrně sundáme bok dortové formy a obalíme boky dortu nastrouhaným sýrem (Pozor!...před obalováním natřít boky máslem, pom. máslem či pomazánkou, aby Vám tam sýr držel.).
Zdobíme. Zdobila jsem zbytkem pomazánky z uherské pěny a pom. másla a pažitkovým krémem. Salámy jsem smotala do růžiček a připevnila párátkem. Lovečák drží dobře sám bez pomoci párátka. Rajčátka jsou přilepena na pažitkovém krému. Uprostřed jsou stébla z pórku.
Dort na řezu...byl opravdu vynikající ;-)
Jako roláda, řez nebo jak to nazvat.
Pohled z boku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé