Dort kapr

Potřebné ingredience
Korpus: na 1 vejce 30 g krystalu a 40 g polohrubé mouky, dort je z 8 vajec.
Krém: 250 g másla, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo vanilkové tresti
Punčovina: zbytky piškotového korpusu, rum, trocha krému, několik lžic marmelády, kakao, možno přidat i strouhané nebo sekané ořechy, podle potřeby přisladit. Vytvořit soudržnou hmotu konzistencí zhruba jako na vosí hnízda (může být i vlhčí).
Potahovací marcipán: 1 krabice sušeného mléka, 1 plechovka Salka, 2 PL oleje, pár kapek tresti hořká mandle, asi 7 PL vody. ve 2 ČL vody rozpuštěné sypké zelené potravinářské barvivo
Ozdoba: skořicový cukr, cukrové perličky zlaté a stříbrné, šikovné ruce a fantazie
Postup přípravy
Krém: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť. Tenhle krém je možné ochutit kakaem nebo nescafem. Já mám nejraději obyčejný vanilkový.
Potahovací marcipán: suroviny od tekuté po sypkou dáme do domácí pekárny a necháme umíchat. Já mám Moulinex XXL, zvolila jsem program těstoviny (15 min.). Šlo to jedna radost. Ke konci, když už byla hmota celistvá jsem přidala 2 ČL vody s rozpuštěným zeleným sypkým potravinářským barvivem. Hmota se při míchání krásně obarvila. Dle potřeby je možno program pustit znovu.
Odleželý korpus potřeme marmeládou a krémem, necháme zatuhnout v lednici a seřízneme do potřebného tvaru. Ze zbytků piškotu, marmelády, rumu a krému uděláme punčovinu, kterou dort opatláme ze všech stran do požadovaného tvaru kapra. Necháme zatuhnout v lednici - nejlépe přes noc - a pak potahujeme. Rybu vytvarujeme, ozdobíme šupinami a ploutvemi a dozdobíme a naaranžujeme libě oku oslavence.
Byla to zdobící práce na 3 hodiny. Je to jikrnačka vážící 3 kg. Oslavenec byl velmi šťastný. :-)

Dle šablon vyřezané tělo kapra z korpusu.

Potahovací marcipán ze Salka v domácí pekárně, ještě neobarvený.

Marcipán - obarvený a neobarvený.
Ta ručička je synova :-).

Kapřík popatlaný punčovinou, už vychlazený.

A hotovo!

Detail.

Detail ocasu.

........a na řezu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu































![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)








































