Pivní soudek k 60.narozeninám
Potřebné ingredience
Korpus dle Dáši V. ID 9782 - dvojitá dávka :500g hladké mouky, 1,5 prášku do pečiva, 8 vejec, 480g cukru moučka, 300ml oleje, 200ml vroucí vody, kakao Forma kulatá- průměr 18 cm
Vařený krém: dle Dagmar Z. ID 83260 - čtyřnásobná dávka : 68 dkg másla, 12 dkg hl. mouky, 8 dcl mléka, 40 dkg cukru moučky, 4 žloutky (já dala jen 3). Na tmavý krém trochu kakaa, ořechy .
Zdobení: fal.marcipán, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky,
Postup přípravy
Pro velký úspěch jsem pekla hned dvakrát, obruče je lepší dělat placaté, lépe se to lepí i vypadá.
Z tohoto množství jsem upekla 3 korpusy o průměru 18 cm. Udělala jsem jedno těsto a rozdělila na tři díly, dva korpusy jsou světlé, do třetího jsem přidala kakao.
Těsto: ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 240g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 240g cukru . Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.Nakonec vmícháme sníh.
Vařený krém: 12 dkg másla, 12 dkg hl. mouky - udělá se světlá a jemná jíška, která se zalije mlékem (8 dcl) a uvaří se hustá hmota, která se nechá vychladnout. V míse ušleháme 56 dkg másla, 40 dkg cukru, 4 žloutky a postupně přidáme vychladlou kaši a dobře ušleháme. Podle chuti přidáme trest´nebo jiné ingredience. Já nechala půlku čistou a do půlky jsem dala mléte ořechy.
Prořízlé korpusy, poskládané na střídačku ( tmavý, světlý) na sebe. Z vrchu a ze spodu jsem trochu seřízla do tvaru soudku.
jednotlivé vrstvy jsem promazala marmeládou a krémem- na střídačku s ořechy a bez
celý soudek jsem pomazala krémem
obložila plátky fal. marcipánu
přiložila jsem obruče, na první pokus jsem je dělala kulaté, podruhé jsem udělala placaté-vypadalo to lépe a lépe drželo na soudku
Vršek jsem dozdobila krémem (s kakaem), doprostřed šlehačku se ztužovačem, zapíchla pípu a dopsala nápis
2. pokus, placaté obruče
takto vypadal uvnitř, řezali jsme ho na dvě patra
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé