(recept
si oblíbilo 362 návštěvníků)
Úžasná domácí VEKA
Potřebné ingredience
275 ml mléka
1 velké vejce
3 ČL oleje
1 ČL citronové šťávy (popř. citronky, limetky, ...)
2 ČL soli
0,5 ČL cukru
500 g hladké mouky
2,5 ČL sušeného droždí
Postup přípravy
Přísady dáme do pekárny v pořadí, v jakém jsme zvyklí, tedy nejdříve tekuté, pak sypké a nakonec droždí.
na pekárně nastavíme program \"Těsto\" (mám pekárnu Moulinex a program trvá 1h30min).
Poté vykynuté těsto ještě trochu přepracujeme na pracovní desce, rozdělíme na poloviny a uděláme dva válečky - raději tenčí a delší, protože těsto má tendenci se při kynutí stahovat, a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.
Poté dáme pést do vyhřáté trouby na 180° asi na dobu 25 minut, raději se však řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.
na pekárně nastavíme program \"Těsto\" (mám pekárnu Moulinex a program trvá 1h30min).
Poté vykynuté těsto ještě trochu přepracujeme na pracovní desce, rozdělíme na poloviny a uděláme dva válečky - raději tenčí a delší, protože těsto má tendenci se při kynutí stahovat, a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.
Poté dáme pést do vyhřáté trouby na 180° asi na dobu 25 minut, raději se však řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.
......... nachystané ingredience před mícháním v pekárně
....... těsto po vykynutí v pekárně
.......... těsto rozdělíme na dva válečky
....... o 50 minut později :-)
......... hotové upečené veky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Liba706
(upraveno)
4. 1. 2019, 23:31
Vypadá dobře, budu muset ji vyzkoušet
Jitaku
(upraveno)
4. 1. 2019, 11:33
Zuziszal
(upraveno)
23. 3. 2018, 14:23
Dnes som ju skúsila a vydarila sa dobre, je výborná. Skúsila som pridať ešte 1 lyžicu domáceho kvásku a nemalo to chybu.
simeks
(upraveno)
27. 12. 2016, 23:40
Dneska jsem ji vyzkoušela, když přišla návštěva, Teda před tím než přišla. A snedlo by se víc, kdyby byla, byl o ní veliký žalem, jak byla dobrá. Děkuji
srneckova
(upraveno)
24. 12. 2016, 9:15
tak tu musím vyzkoušet
looper
(upraveno)
23. 12. 2016, 18:35
Právě jsem si udělal chlebíček s domácím bramborovým salátem a čerstvě upečenou vekou a je to LUXUS!!!! Veka nemá chybu, chuťově naprosto dokonalá, pekl jsem ji ale v tradiční kachlové peci, tak možná ještě to tomu dalo extra kvalitu. Vřele recept doporučuji.
Markyms
(upraveno)
27. 9. 2016, 22:16
Podle tohoto receptu peču veky už asi půl roku a vždy se povadla. Jen teď poslední dobou mi veka při pečení podélně praskne. Čím to může být? Před tím celou dubu nic a teď třikrát po sobě prostě praskla
JanaKov2
(upraveno)
9. 4. 2016, 12:06
Děkuji za recept, vypadá skvěle a za pár dní bude příležitost ji vyzkoušet! Pokud se povede, zůstanu u vašeho receptu a už nebudu kupovat ty obchodové
Mariankak3
(upraveno)
5. 9. 2015, 6:35
Tak já jí dělala už několikrát....a je opravdu výborná, i těsto nadýchané..nemám co dodat dělám ji pořád a už nekupuji
clear30
(upraveno)
1. 1. 2015, 12:39
tak včera vyzkoušeno a moje poznatky - lepší je vyválet dlouhého hada ručně, než stáčet obdélník po rozválení válečkem...a taky, lepší je potřít olejem než vejcem jinak krásně nadýchané těsto, není suchá ale teda já osobně musela dát jen 250 ml mléka, když jsem dala při první várce 275 musela jsem dost mouky přidávat každopádně díky za recept! s pekárnou je to záležitost chvilky, taková veka...
matyter
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:11
Tak nevím kde jsem udělala chybu, mám také pekárnu Moulinex. Zatím teda veka kyne, ale těsto je rozdrobené Tak nakonec jsem musela první pokus vyhodit a teď se mi míchá druhý, dala jsem více mléka a konečně z toho snad vzniknou veky
koki01
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:10
@matyter
Marcel já dělala a nevím jestli to bylo sušeným droždím (to nerada používám) ale těsto nic moc, veky byly jak beton
matyter
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:13
@koki01
Já dávala nejdřív čerstvé, to do toho těsta co se nepovedlo a teď jsem tam zkusila dát sušené (já v pekárně zase používám spíš to, ale měla jsem tu ještě droždí z Vánoc tak jsem ho chtěla využít). Tak uvidíme.
koki01
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:17
@matyter
Tak držím palce taky mě to pořád láká. Veka je tu moc chválená. Nevím kde je chyba. Ono občas i mouka není nic moc a udělá to neplechu
katkajohny
(upraveno)
27. 12. 2014, 9:36
Veku jsem pekla včera a byla vynikající ,děkuji za recept .
lidare
(upraveno)
2. 12. 2014, 14:55
jsou krásné
Lugi
(upraveno)
2. 12. 2014, 13:42
výýýýborná veka Hlavně je skvělá i druhý den.Třetí nevím,nezbylo Jinak jsem vyválela na placku a smotala,jak radila paní Martina,krásně držela tvar,jeden chlebíček jako druhý,vůbec se těsto nestáhlo,ani při kynutí,ani při pečení.
JudyKate
(upraveno)
12. 11. 2014, 16:16
Zdravím dnes jsem pekla poprvé a ode dneška už veku nekupuji děkuji za super recept
andrsve
(upraveno)
9. 8. 2014, 13:27
A už kyne, tak jsem zvědavá na výsledek
frydra
(upraveno)
19. 2. 2014, 15:38
veka je super. dcera se mě ptala, proč je lepší než z obchodu děkuji IH
lenkavm
(upraveno)
4. 1. 2014, 10:25
veka je skvela!!! Pecu ji porad a vsem moc chutna a vsichni chteji recepty!!!
judina
(upraveno)
3. 1. 2014, 11:35
Tak ze všech těch domácích vek co jsou tu, jsem si vybrala tu Vaší. A dobře jsem udělala,je jednoduchá na přípravu a výborná Z těsta jsem dělala i rozpeky k mrkvi a super Děkuji
trala
(upraveno)
31. 12. 2013, 19:04
Ukládám, vyzkouším, díky za recept