Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 64 návštěvníků)

** 20 CHYTRÝCH HER PRO ZABAVENÍ DĚTÍ **

0.0
** 20 CHYTRÝCH HER PRO ZABAVENÍ DĚTÍ **

Potřebné ingredience

Během zimních večerů je příjemné si s dětmi hrát.
Mohou si při tom zopakovat školní znalosti, aniž byste museli vyslovit slovo ‚učit se‘ nebo ‚známky.‘ Podobné aktivity však děti zabaví i v autě, na procházce nebo při společném úklidu.
Možná vás inspiruje naše ‚škola hrou‘ k vlastním nápadům:

Postup přípravy

1. Kolik měříme všichni dohromady?
Zjistěte, kolik měří každý člen vaší rodiny, třeba s babičkou a dědečkem. Nechte dítě, ať míry sečte. Spolu vypočítejte, kolik pater by měl dům, kdyby byl tak vysoký, jako vy všichni dohromady. (Počítejte tři metry výšky pro každé patro.)

2. Zobejte zelené zrní!
Zkuste vymýšlet bláznivé rýmy nebo aliterace, t. j. řady slov, které začínají stejnou hláskou. Vzniknou tak legrační nesmysly. Požádejte potomka: „Řekni větu, kde všechny slova budou začínat písmenem „Z“. Například: „Zmrzlý Zdeněk zobal zelené zrní.“

3. Tajné poselství
Zahrajte si na zašifrované poselství: Kdosi vám prostřednictvím poznávacích značek na autech posílá tajný vzkaz a vy ho musíte rozluštit. Řekněte dítěti, aby vymyslelo slova začínající písmeny na značce. Třeba vymyšlená značka „PP“ by mohla znamenat: „Právě papám!“

4. Zazpívejte si
Společně vytvořte píseň, kde figuruje jméno vašeho dítěte. Zazpívejte si známou melodii s novým textem. Pokuste se o rýmy, i když jsou nesmyslné.

5. Zvažte své miláčky
Vlastníte osobní váhu? Zvažte na ní potomka, potom se zvažte vy i váš partner. Zeptejte se dítěte, o kolik váží méně než vy?

6. Mluvící bubliny
Najděte reklamní obrázky ze starých časopisů a novin. K lidem na fotografiích nakreslete ‚mluvící bubliny‘. Nechte malého školáka přemýšlet o tom, co si postavy nebo věci vzájemně říkají. Pokud už umí psát, může to napsat do bublin sám.

7. Prstová abeceda
Vytvořte ze svých prstů písmeno a nechte dítě hádat, které to je. Myslete na nějaké slovo začínající daným písmenem. Dítě může opět hádat, jaké slovo to je. Role si lze samozřejmě vyměnit.

8. Rýmy šprýmy
Řekněte slovo a vaše ratolest k němu vymyslí další, které se s ním rýmuje. Potom jste na řadě vy s dalším rýmem a tak pokračujte, až už žádný z vás nenajde k prvnímu slovu rým.

9. Představte si to!
Popište písmeno, jak vypadá. Třeba: „Vypadá jako hřeben“ (E). „Vypadá jako dvě hory, které jsou těsně u sebe“ (M).

10. Slova, kde jste?
Než začnete dítěti číst knížku, najděte slova, která se v textu často objevují. Třeba „princezna“ nebo „byl“. Upozorněte na ně a nahlas je přečtěte. Když obrátíte stránku, požádejte potomka, aby zjistil, kolikrát se slovo na stránce vyskytuje. Můžete mu pomoci třeba tím, že řeknete: „Na této stránceho ho vidím třikrát.“ Nebo najděte slovo nacházející se průběžně v celé knížce a malý školák k němu může přiřazovat další, která se s ním rýmují.

11. Pěstujte obchodního ducha
Prázdné krabičky od sušenek, těstovin nebo sýrů označte štítky s ‚cenou‘. Dejte dítěti mince nebo hračkářské peníze a nechte ho, aby vám něco prodalo nebo u vás naopak nakupovalo.

12. Slabikář z nápisů
Při procházce městem nebo během nakupování čtěte spolu nápisy na různých prodejnách. Požádejte potomka, aby z jejich začátečních písmen vytvořil nová slova.

13. Vzkazy pod polštářem
Zaveďte zvyk, kdy při zvláštních příležitostech necháte dítěti pod polštářem milý vzkaz. Lístky se vzkazy je možné zanechávat kdekoli v bytě. Může být na nich návod, jak a kde najde další.

14. Matematické okénko
Spočítejte spolu okna na budově, která stojí oproti vašemu domu. Pokud máte výhled do polí, lze počítát i vrány.

15. Na co myslíš?
Můžete říct: „Myslím na slovo, které začíná slabikou ‚RA‘ (třeba slovo radost). Hádání lze dítěti ulehčit tím, že jiným způsobem popíšete slovo, na které myslíte. Třeba: „Když dostanu dárek, tak mám....“

16. Psaní na zádech
Požádejte potomka, aby vám napsal na záda písmeno, a vy budete hádat, které to je. Starší děti mohou napsat celé slovo.

17. Legrační příběhy
Moje kamarádka Zdena a její rodina si ráda hraje následující hru: spolu vyberou tři libovolná slova. Každý člen rodiny vymyslí s jejich použitím krátký příběh. Třeba jednou vybrali slova ‚žížala, párek, víla‘ a vznikly legrační příběhy, nad kterými se s dětmi dost
nasmáli.

18. Všechno změřím
Dejte dítěti metr a požádejte ho, aby našlo v bytě dvě věci, které jsou stejně dlouhé. Může také změřit, co je delší, zda gauč, nebo postel.

19. Jsou stejná, jen jinak zní
Vyberte slovo a požádejte potomka, aby řekl další se stejným významem. Třeba: ‚mít radost‘ je také ‚být šťastný,‘ ‚být rád‘ atd. ‚Smutný‘ může být ‚ubrečený,‘ ‚bez nálady,‘ atd. Lze si také zahrát hru, kdy dítě bude hledat slova, která znamenají opak toho, co říkáte vy. Potom si role vyměňte.

20. Přepisování pohádek
Moje sestra se svou pětiletou dcerou Olinkou vymýšlí různé varianty známých pohádek. Vyjdou z původní předlohy a třeba vymyslí jiný konec. Jako v případě pohádky o Jeníčkovi a Mařence, kdy se v závěru podle Olinčiny verze proměnila Ježibaba v hodnou vílu. Musela, chudák, předstírat, že je zlá, kvůli čarodějníkovi, kterého ovšem Jeníček nakonec zneškodnil.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kekina 17. 2. 2009, 16:25
A toto je čo za recept baby ;-)
IVA 75 17. 2. 2009, 16:23
(Y) (clamp) (I) Krásné tipy, vyzkoušíme také (L) my dělali http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=35253&user=136212 Hry a tvoření = i odkazy šikovných mamin (mamca)
JADOL 17. 2. 2009, 16:38
@IVA 75 Ivčo díííky, mám uloženo :-) :-) :-) (hello) J. + (Z) (X) (Z)
tygrova 17. 2. 2009, 9:31
Tak to se bude hodit (Y)
JADOL 17. 2. 2009, 12:38
@tygrova (hello) J.
misahohl 17. 2. 2009, 7:50
(clamp) (clamp) (clamp)díky za inspiraci!!!!!!!
JADOL 17. 2. 2009, 9:29
@misahohl (hello) J.
žabada 16. 2. 2009, 21:34
Ukládám, díky (L) (L)
JADOL 17. 2. 2009, 9:29
@žabada (hello) J.
lenkalesanka 16. 2. 2009, 20:27
Dobrý večer, teda super hry. Kam na to chodíte? Už jsem si je stáhla a určitě použiju. Lenka (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
JADOL 17. 2. 2009, 9:28
@lenkalesanka Leni, našla jsem tyhle hry na netu. Myslím že poslouží návod i ostatním :-) :-) (hello) J. + (Z) (X) (Z)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie