(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
BEZLEPKOVÉ KOLÁČE
Potřebné ingredience
Na těsto:
200 g Jizerky
50 g práškového cukru
10 g kvasnic (1/4 balíčku)
50 g másla (nebo bezl. nemléčného margarinu na pečení)
5 g soli (rovná čaj. lžička)
1 vejce (možno nahradit dvěma pol.lž. vody)
1 dl vlažné vody, nebo mléka
Na posypku-žmolenku:
2 pol.lž.Jizerky
1 pol.lž. práškového cukru
30 g rozměklého másla(nebo margarinu-viz výše)
Postup přípravy
Postup
Droždí rozpustíme v odměrce s vodou,přidáme lžičku cukru , Jizerky a uděláme zákvas.Ostatní složky smícháme v míse,přilijeme zákvas ,promícháme,přilijeme rozpuštěné máslo a ještě trochu zapracujeme.Necháme cca 5 minut odpočinout a prohněteme,nejlíp šlehačem.Pokud je těsto moc
lepivé můžeme upravit hustotu- přidáním trochy Jizerky.
Vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 nebo 16 stejných kousků.Z kousků uněteme „knedlíky“,případně opravíme rozdíly ve velikosti a vytvarujeme placičky o průměru asi 7 až 8cm.Promáčkneme je vhodným kulatým předmětem,(skleničkou,víčkem),aby se utvořil prostor pro náplň a rozložíme je na pekáč,vyložený papírem na pečení.
Dáme kynout nejlépe do vlažné trouby(asi 40°C).
Mezitím si připravíme náplně-podle vlastní obliby(tvaroh,mák,povidla…)
Po nakynutí koláče ještě jednou promáčkneme, naplníme,okraje pomašlujeme mlékem ,nebo vodou,posypeme posypkou a necháme ještě trochu nakynout.
Mezitím vyhřejeme troubu na 150°C a pečeme asi 15 až dvacet minut(podle barvy)
Droždí rozpustíme v odměrce s vodou,přidáme lžičku cukru , Jizerky a uděláme zákvas.Ostatní složky smícháme v míse,přilijeme zákvas ,promícháme,přilijeme rozpuštěné máslo a ještě trochu zapracujeme.Necháme cca 5 minut odpočinout a prohněteme,nejlíp šlehačem.Pokud je těsto moc
lepivé můžeme upravit hustotu- přidáním trochy Jizerky.
Vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 nebo 16 stejných kousků.Z kousků uněteme „knedlíky“,případně opravíme rozdíly ve velikosti a vytvarujeme placičky o průměru asi 7 až 8cm.Promáčkneme je vhodným kulatým předmětem,(skleničkou,víčkem),aby se utvořil prostor pro náplň a rozložíme je na pekáč,vyložený papírem na pečení.
Dáme kynout nejlépe do vlažné trouby(asi 40°C).
Mezitím si připravíme náplně-podle vlastní obliby(tvaroh,mák,povidla…)
Po nakynutí koláče ještě jednou promáčkneme, naplníme,okraje pomašlujeme mlékem ,nebo vodou,posypeme posypkou a necháme ještě trochu nakynout.
Mezitím vyhřejeme troubu na 150°C a pečeme asi 15 až dvacet minut(podle barvy)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zzanzi
(upraveno)
13. 9. 2010, 15:22
dneska jsem pekla a musím říct že super a to jsem je ani nedělala z jizerky a dala jsem na ně švestky a posypala skořicí určitě budu dál dělat a doporučuji
ivetae
(upraveno)
20. 12. 2009, 13:49
Dobrý den Katko, dnes jsem pekla Vaše koláčky, ale z mouky Mantler a jsou výborné Iveta
jundrovačka
(upraveno)
14. 2. 2010, 21:57
@ivetae
DOBRÝ VEČER IVETKO, TAK TO JSEM RÁDA, ŽE KOLÁČKY VÁM CHUTNAJÍ, JSOU NAŠE OBLÍBENÉ