(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Bonboniera č.I -pro Aničku
Potřebné ingredience
světlé piškotové těsto, krém nastavovaný mléčnou kaší, mléčný marcipán dle Loskutáka, Pasta Dama, oplatky
Postup přípravy
Protože mi došlo docela dost mejlů s dotazem, jak jsem dortík tvořila - pokusím se to nějak popsat.Upekla jsem si 3 korpusy každý ze šesti vajec (dle http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=4829), ve formě srdce- kterou mám ještě po babičce - a dá se dělat i v kulatém a vykrojit si požadovaný tvar, jeden z těch tří jsem rozkrojila na půl a to byl základ pro víko.Vyválela jsem silnější placku z marcoše, obalila pomazaný korpus a na ten jsem z jedné strany vystřihla z velkých cukrářských oplatek dvě polosrdce, které jsem překryla marcipánem a uhladila - bez krému, aby nezvlhl.Nevím, jestli je to ideální, ale jen z oplatek mi to připadlo moc tenké a jen z korpusu zas moc křehké. Zbylá dvě srdce jsem taky rozkrojila na půl, z jedné půlky jsem vyřezala srdce...asi 3 cm od vnějšího okraje,položila na spodní korpus, promazala, obmazala zvenku a dala ztuhnout.Pak jsem si vyválela placku marcipánu http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=16907(Mě se s ní pracuje dobře, pokud z ní vytvářím figurky-přidám jen ty 3 lžíce vody) a je tužší.Pokud s ní chci potahovat, přidám postupně víc vody, až je vláčnější.Pokud se při zpracování drolí...chce to přidat vodu (buď namočit ruce nebo lžičku vody....a pokračovat tak dlouho, až bude vláčná).Dá se krásně barvit jak práškovýma, tak gelovýma barvama.Zbytek nechám v sáčku v lednici.Pokud mi při zpracování ztuhne moc, dám na chvilku do mikrovlnky...nevyvaluji na podložce, ale na hladkém kuchyňském ubruse a ten pak přetáhnu přes dort a z placky stáhnu.při přenášení na podložce se mi většinou marcipán trhal, ted se mi to nestává.Vykrojím tvar a kosticí uhladím, nahoře si tak dva cm od vnitřního tvaru vyříznu tvar srdíčka a vytvaruju dovnitř...ale jen na výšku vyřezaného korpusu...prostřední srdíčko jsem nechala jen krém a na něj nanesla bílý marcipán tvaru srdce-větší než výřez, uhladila a srovnala a seřezala tak do půlky výřezu a nakonec dala krajku...je to vidět na nazdobeném spodním díle, že krajka(jakoby ubrousek) není v celku.Krajku jsem vyřezávala přes potravinářskou folii - nelepí se to tak a líp se vykrajuje.Máslový krém nastevený kaší ( je od Marcelky arielllky):1/4l mléka2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky.Abychom zabránili hrudkám, mouku rozděláme do mléka přes sítko.Do hotové horké kaše dáme:2 vanilkové cukry,50g Omegy.Mícháme do rozpuštění tuku. Na kaši položíme igelitový sáček (tím zabráníme vzniku šraloupu) a necháme vychladnout.1 máslo,cukr dle chuti (dávám 200g na jedno máslo)Šlehačem utřeme a po lžících přidáme vychladlou kaši. Vše by mělo mít pokojovou teplotu. Do krému dávám dvě rozpuštěné mileny, nebo ořechy...
váha 3,2 kg
váha 3,2 kg
x
x
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
malmar
(upraveno)
24. 9. 2009, 16:12
martina 527
(upraveno)
14. 2. 2009, 20:45
díky všem
MAMEMIMOMU
(upraveno)
13. 2. 2009, 13:58
Je to KRÁSA
Aderiarleen
(upraveno)
13. 2. 2009, 12:17
Martinka to je nádherná tortička
Zrušený účet
(upraveno)
13. 2. 2009, 8:05
Marti, ta bomboniéra je přímo luxusní. Moc moc moc se Ti povedla. Jsi hold šikula
martina 527
(upraveno)
16. 2. 2009, 13:10
@
Heli, dík
Anelis
(upraveno)
12. 2. 2009, 22:28
Tééda, koukám, že jsi se s bonboniérama pěkně rozjela, jedna hezčí než druhá, jsou opravdu překrásné
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:41
@Anelis
jsou pro dvě sestry - tak aby se holky nehádaly a dnes pojedou z Olomouce do Havířova
Lupitka
(upraveno)
12. 2. 2009, 22:07
Marti, moc se Ti bonboniéra povedla!! Máš krásně sladěné barvy a celkově působí nádherně!! Mám chuť si bonboniéru taky zkusit
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:31
@Lupitka
já se toho docela bála, ale nakonec to nebyla taková hrůza
jelec
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:24
MARTI KRÁÁÁÁÁSA.
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:42
@jelec
Janí, díky
jitkaad
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:13
tak to se Ti povedlo, to je nádherná bonboniéra Téda, Tobě se v noci dobře vedlo co nádhera,nádherná
martina 527
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:17
@jitkaad
Ahojjjjjjjj marodi, docela jo - i když zbytek noci( 4 hodiny) jsem prokašala v obýváku tak, že Jirka nahoře v ložnici jen naskakoval...a aby toho nebylo málo - šla jsem na 6,30 na melír....no prostě holka šikovná .A jak je V8m, broučci
jitkaad
(upraveno)
13. 2. 2009, 12:16
@martina 527
teda ty si nedáš pokoj pořád něco no já byla dneska s malou u doktorky, teploty, kašel, rýma.... Takže máme o zábavu postaráno.... Ty máš nový vzhled???
MarketchenB
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:10
Krásná !!
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:42
@MarketchenB
Dermajetics
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:06
další krásný kousek
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:42
@Dermajetics
pelda77
(upraveno)
12. 2. 2009, 20:43
nádhera... tak dokonale propracovaný
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:43
@pelda77
Romčo, díky
Fres
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:54
Marti moc hezký srdíčko !!Bonbošku jsem ještě nedělala-sice jsem dostala už rady kvůli víčku ,ale stejně mi to nějak není jasný
martina 527
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:15
@Fres
Raduš, já si upekla 3 korpusy každá ze šesti vajec, ve formě srdce- kterou mám ještě po babičce - a dá se dělat i v kulatém a vykrojíš si požadovaný tvar( dělala jsem dvě stejné), jeden z těch tří jsem rozkrojila na půl a to byl základ pro víko.Vyválela jsem silnější placku z marcoše, obalila pomazaný korpus a na ten jsem z jedné strany vystřihla z velkých cukrářských oplatek dvě polosrdce, které jsem překryla marcipánem a uhladila - bez krému, aby nezvlhl.Nevím, jestli je to ideální, ale jen z oplatek mi to připadlo moc tenké a jen z korpusu zas moc křehké. Tak s chutí do toho.M
IJohny
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:48
Nádhera
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:43
@IJohny
Ivet, dík
ajoun
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:48
Marti, nááádherný dortík
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:44
@ajoun
Raduško, děkuju moc, měla jsem z nich docela radost.
Zrušený účet
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:39
Martino nádherná bonboniera , ta červenobílá kombinace vypadá moc dobře . Máš to tak krásně čistě potažené , prostě supr
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:44
@
Mart, díky
Lidulinda
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:36
Marti, ta je moc krááááásnáááá
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:45
@Lidulinda
je to součást dárku
cikotomas
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:28
Nádherná bonboniera
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:45
@cikotomas
díky
Rendolina
(upraveno)
12. 2. 2009, 19:06
Ti je mooooooooc pěkná bonboniera, taky bych si dala
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:46
@Rendolina
holky, moc děkuju
Lexi
(upraveno)
12. 2. 2009, 18:56
mňam krásná bonboniera