(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
Jablečný-ořechový s paříží - vlhký a vynikající!!!
Potřebné ingredience
Těsto: 6 žloutků, 30 dkg mletého cukru, 28 dkg strouhaných jablek, 16 dkg ořechů (8dkg nastrouhat najemno, 8 dkg na hrubo), 6 dkg dětské krupice (příp. hrubé mouky), 3 lžíce kakaa (Holandské), sníh ze 6 bílků.
Nádivka: 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 33%), 250 g čokolády na vaření, 1 máslo.
Dále: 1 broskvový kompot, 1 želatina v prášku.
Postup přípravy
Těsto:
Nastrouhané jablka smícháme s dětskou krupicí a necháme trochu nabobtnat. Ušleháme sníh ze 6 bílků. Žloutky šleháme s cukrem, postupně přidáme kakao, ořechy a nabobtnané jablka s krupicí. Nakonec dáme sníh ze 6 bílků. Pekla jsem ve formě průměr 28 cm při 180 - 200 stupních asi 50 minut. Výška korpusu po upečení asi 5 cm.
Pařížská nádivka:
Smetanu a rozlámanou čokoládu vaříme v kastrůlku na přiměřeného míchání asi 5 - 10 minut. Necháme určitě probublat. Pokud chceme použít dnes, tak musíme pořádně vychladit. Já jsem dělala večer předem a nechala do rána v lednici. Krém šleháme i několik minut a ke konci přidáme rozměklé máslo. Zase šleháme několik minut, aby byl krém nadýchaný.
Broskve nakrájíme na 0,5 cm plátky, ze zbytku štávy + vody uvaříme želatinu dle návodu. Vlažnou želatinu nalejeme na dort.
Dort je opravdu výborný - dá se použít i na řezy nebo do formy na biskupský chlebíček.
Nastrouhané jablka smícháme s dětskou krupicí a necháme trochu nabobtnat. Ušleháme sníh ze 6 bílků. Žloutky šleháme s cukrem, postupně přidáme kakao, ořechy a nabobtnané jablka s krupicí. Nakonec dáme sníh ze 6 bílků. Pekla jsem ve formě průměr 28 cm při 180 - 200 stupních asi 50 minut. Výška korpusu po upečení asi 5 cm.
Pařížská nádivka:
Smetanu a rozlámanou čokoládu vaříme v kastrůlku na přiměřeného míchání asi 5 - 10 minut. Necháme určitě probublat. Pokud chceme použít dnes, tak musíme pořádně vychladit. Já jsem dělala večer předem a nechala do rána v lednici. Krém šleháme i několik minut a ke konci přidáme rozměklé máslo. Zase šleháme několik minut, aby byl krém nadýchaný.
Broskve nakrájíme na 0,5 cm plátky, ze zbytku štávy + vody uvaříme želatinu dle návodu. Vlažnou želatinu nalejeme na dort.
Dort je opravdu výborný - dá se použít i na řezy nebo do formy na biskupský chlebíček.
na řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
karate kid
(upraveno)
6. 11. 2009, 21:21
Dobrý den,vypadám jistě jako blb,ale mletým cukrem rozumíte cukr moučka?Chystám se dort zítra vyzkoušet,formu mám jen 22cm-v jaké jste to dělal Vy? Díky Monika
martina.in
(upraveno)
10. 11. 2009, 9:27
@karate kid
Dobrý den Moniko, tak už píšu asi s křížkem po funuse - co? Jak jste správně pochopila, mletý cukr je moučka - u nás doma tomu tak říkáme. A peču ve formě 24 nebo 28 cm průměr. V receptu mám napsáno, že jsem zrovna tento dort pekla ve formě 28 cm. Věřím, že se Vám povedl a doufám, že i chutnal. Mějte se hezky - Martina
nobstice
(upraveno)
11. 2. 2009, 20:53
marti tak jsem ho dnes spachala jak chutna jeste nevim ale myslim ze bude oki. ale potrebuju poradit,nevim kde udelali soudruzi z NDR chybu - srazila se mi ta slehackocokoladova hmota,myslela jsem ze z toho bude pena lehounka jako dech a ona to byla zdrclotina.pak jsem to malicko nahřala a s maslem se to nakonec spojilo pekne,chutove je vynikajici.varila jsem to dnes cca v 10.30 a slehala vecer v 19 hod.ale davala jsem to do lednice jeste trochu teple,muze to byt tim? diky za radu a az mi bude fungovat tak se pochlubim
martina.in
(upraveno)
12. 2. 2009, 9:43
@nobstice
Tak s tou nádivkou fakt nevím. Rozpuštěnou čokoládu se smetanou jsem vařila v hrnci asi 5 minut (přibližně). Myslím, že trochu teplou dát do lednice nevadí, zatím jsem nezkoušela. Po vytažení z lednice za mě šlehal robot asi 5 minut a krém se našlehal fakt pěkně, akorát ho bylo málo a proto jsem tam přidala máslo. Ale hlavně, že jste si nějak poradila s tím nahřátím. Tak napiště jak vám chutnalo, a ještě lepší je odležený. Teda jestli vydrží. Mějte se hezky Martina
Zrušený účet
(upraveno)
9. 2. 2009, 8:54
Vypadá naprosto nááááádherně.
martina.in
(upraveno)
9. 2. 2009, 19:50
@
Děkuji, ale ještě líp chutnal. Hezký večer - Martina
wei
(upraveno)
8. 2. 2009, 15:26
Taky nad ním slintám
dominok
(upraveno)
8. 2. 2009, 15:07
šmankote to je krása a tááák bych si dala
martina.in
(upraveno)
8. 2. 2009, 20:21
@dominok
Tak ho zkuste, není s ním téměř žádná práce a ta chuť za trochu "rabóty" stojí. Hezký večer.
nobstice
(upraveno)
8. 2. 2009, 13:31
hmmmm.ten vypada hooodne jedle uz si tisknu
martina.in
(upraveno)
8. 2. 2009, 15:05
@nobstice
Jedlý je opravdu dost - taktak že jsem zachránila kousek řezu k vyfocení. mějte se fajn. Martina
martina.in
(upraveno)
8. 2. 2009, 10:58
A taky velká dobrota
stambi
(upraveno)
8. 2. 2009, 10:43
no to je nádhera...úplně se mi sbíhají sliny