Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Bábovka s tvarohem...a dalšími lákavými náplněmi

0.0
Bábovka s tvarohem...a dalšími lákavými náplněmi

Potřebné ingredience

Na těsto: 1 sáček sušeného droždí nebo 1 kostku čerstvého, 250 ml mléka, 1 vejce, 150 g cukru, 1 špetku soli, 100 g másla nebo margarínu, 600 g polohrubé mouky

Na náplně: 100 g mletých lískových oříšků, 1 vejce, 50 g cukru, 150 g tvarohu (podíl tuku 20%), 2 lžíce oříškového nugátového krému, 1 žloutek, 1 lžíci škrobové moučky, 1 větší kyselejší jablko, 1 lžíci citronové šťávy, 3 lžíce švestkových povidel, 1 špetku skořice

Dále: mouku na vypracování, tuk na formu, moučkový cukr

Postup přípravy

1. Pracovní postup: V zadělávací míse rozpustíme ve vlažném mléce droždí. Potom přidáme vejce, cukr, sůl, tuk pokojové teploty (tedy krémové konzistence) a vše promícháme. Mouku prosejeme a nejdříve jí vmícháme jen tolik, aby se těsto dalo ještě míchat. Potom těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, zapracujeme do něj zbývající mouku, až vznikne hladké těsto. To přemístíme zpět do mísy, přikryjeme ho a necháme při pokojové teplotě asi 30 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Mezitím si připravíme náplně. Lískové oříšky smícháme s vejcem a cukrem (TIP: Lískové oříšky získají výraznější chuť, když je nejdříve na pánvi opražíme dozlatova. Před dalším použitím je ale necháme vychladnout).

3. Na tvarohovou náplň vymícháme tvaroh dohladka s nugátovým krémem, žloutkem a škrobovou moučkou.

4. Na ovocnou náplň oloupeme jablko, odstraníme jadřinec a nastrouháme ho nahrubo. Pokapeme ho citronovu šťávou, smícháme se švestkovými povidly a okořeníme skořicí. (do této náplně přidávám tak 1-2 lžičky cukru, aby nebyla tak kyselá).

5. Vykynuté těsto ještě jednou dobře prohněteme na pomoučené pracovní ploše.

6. Těsto nyní rozdělíme na 10 až 12 kousků a každý rozválíme na ne příliš silná kola. (Dělala jsem bábovku jak z 10 ti tak i z 12 ti kousků a je lepší z 10 ti, protože se vejde více náplně a tím pádem je chutnější).

7. Do středu kol klademe lžící různé náplně. Potom těsto přes náplň přeložíme a dobře přitiskneme okraje.

8. Naplněné taštičky klademe střídavě do formy na bábovku, kterou jsme vymazali tukem.
Pečeme cca při 170', protože bábovka se zespodu rychle chytá. V časopise píšou: elektrická trouba předehřátá na 200', horkovzdušná na 180', plyn stupeň 3. Ale jak už jsem řekla na 200' se to nedá, protože do 15 min. máte bábovku chycenou a než se upeče tak by byla zespodu černá.
Po vyklopení z formy poprášíme bábovku moučkovým cukrem

Recept je z časopisu DIANA RECEPTY.

Bábovka je výborná a stojí za to, jí opravdu vyzkoušet.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mima.m 28. 2. 2009, 23:05
Bábovku už jsem dělala dvakrát a vždy skvělá. Podruhé jsem přidala ještě makovou náplň a udělala to na 16 kuliček. Jen mám asi malou formu, protože mi udělala velikou čepici a skoro přetekla ;-) ;-) ;-) (F) (F) (F) (L) (L) (L)
Barčáci 16. 3. 2009, 13:19
@mima.m Miruš, tak to je (Y) (Y) (Y). Mák také můžu ;-). A s tou čepkou mám to samé ;-). (L)
KamaB 9. 2. 2009, 15:05
Jituš - včera jsem ji prubla a je opravdu móc dobrá (Y) (Y). Jen mrška kynula jak vzteklá ;-) Recept chválím a určo budeme dělat (L) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=37969
Barčáci 9. 2. 2009, 20:44
@KamaB Kamil, tak jsem jukla na tu Vaší bábovku a je nádherná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) opravdu jako hrnečku vař ;-). Jsem ráda, že jste si pošmákli |:o) |:o) |:o) |:o). (L) (L) (L)
Jia 5. 2. 2009, 14:32
Ahoj jmenovkyně (hello), bábovka vypadá krásně a chutně (Y)! Poděl se s námi prosím ještě o nějaké receptíky z toho časopisku, dík (L)
Barčáci 5. 2. 2009, 15:06
@Jia Ahojky Jituš, neboj podělím ;-). Akorát je nemám vyzkoušené *-). Vždy vložím foto pouze z časopisu :-D :-D :-D :-D. (hello) (hello) (hello) (hello)
Jia 5. 2. 2009, 15:49
@Barčáci Však zkoušej, to nespěchá :-). Já taky hrozně ráda zkouším nové recepty, baví mě to víc než ty "nudné staré známé" :^). Ovšem je tu riziko, že ty nové nemusí vždy dopadnout dobře ;-)
Barčáci 5. 2. 2009, 16:01
@Jia Tak o tom jsem se už několikrát přesvědčila :-D :-D :-D :-D a pak jsem tak akorát 8o|, ale, když jinak to nejde ;-) (hello) (hello) (hello)
Jia 5. 2. 2009, 16:47
@Barčáci Jo, úplně přesně :-D, já taky. V tom případě je lepší ty neosvědčené vymazat, roztrhat, zapomenout a zkoušet další (flower). Já "zkouším" skoro denně nové recepty tady z MMB. Před chvílí jsem dělala Čočku žravku na zítra k obědu a myslím, že ji zařadím do repertoáru ;-). Tak novým receptům zdar, Jitka z Brna zdraví Jitku do Varnsdorfu (či okolí) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie