(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Jáhelník (bábovka,buchta na plech...)
Potřebné ingredience
100g jáhel, 250ml vody, 300g syrových brambor,70g másla, 1 lžička nastr.citronové kůry, 4 vejce, 150g polohrubé mouky, půl sáčku prdopeč, sůl, 1 vanilkový cukr, 50g krystal.cukru, 1 hrst hrozinek namočených v rumu, 110g nastrouhaných jader vlašských ořechů (já dávám opražené vločky - a i bez vloček a ořechů je to dobré)
Postup přípravy
Jáhly nasypeme do vroucí vody spolu s bramborami na kostičky a pomalu vaříme 10 minut. Pod pokličkou je necháme chvíli odstát. Vychladlé jáhly a brambory umixujeme mixérem. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citr.kůru, jáhly, brambory a vše zamícháme. Pak přisypeme mouku s prdopeč, solí a cukrem,rozinky a ořechy (vločky). Nakonec zapracujeme tuhý sníh z bílků. Když je těsto ještě hodně husté,přidáme mléko nebo vodu,sodovku... Půlku můžeme obarvit kakaem nebo karobem. Na fotce je varianta - tmavé těsto, na to tvaroh, na to světlé těsto. Těsto není úplně řídké jako na klasickou "buchtu" Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 70minut (na plechu cca 45min) v předehřáté troupě při 160-170stupňů.
Upečenou bábovku potřeme citronovou polevou nebo sypeme moučkovým cukrem.
Manžel to má moc rád!!
Upečenou bábovku potřeme citronovou polevou nebo sypeme moučkovým cukrem.
Manžel to má moc rád!!
ještě jeden pohled
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
24. 1. 2014, 22:01
koblizek63
(upraveno)
24. 1. 2014, 21:40
jáhly mám moc ráda, vyzkouším váš recept,dík
klaki
(upraveno)
12. 2. 2009, 15:21
To zní lákavě a zdravě, mám dvě malé holčiny a určitě vyzkouším, díky za receptík.