(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Petits Pots de Crème au Caramel aneb misticky s karamelovym kremem - uzasna delikateska
Potřebné ingredience
1 cele vejce+4 zloutky; 0,5litru mléka, 60gr cukru. NA KARAMEL 80g cukru+dve lzicky vody.
Postup přípravy
Dalsi dabelsky jednoduchy receptik z Francie, bez ktereho manzel nemuze zit.
Podobne se dela i jeho slavnejsi bratr Creme Brulee, ale to zase jindy.
Vsechny "petits pots" a domaci kremy se pecou ve vodni lazni; muzete je dat do pekace, zapekacich misek.. dulezite je taky pect je v co nejmensich mistickach, ma to byt jen takova sladka tecka. Delam jeste vanilkovy a cokoladovy, ktere delam trosinku jinak, nicmene karamelovy mame nejradsi.
Nejdriv si uslehejte vejce,zloutky a cukr do peny, odmerte si pul litru mleka a pripravte si dve lzicky vody - s karamelem na plotne je to potom fofr :)
Predehrat troubu na 150 stupnu, mam horkovzdusnou ale stejne davam horni a dolni peceni, osvedcilo se mi to vic.
Ted karamel - 80g cukru nechame na ohni zkaramelizovat, michame - jakmile se rozpusti posledni hrudka pridavam 2 polevkove lzice vody.
POZOR, reakce karamelu na vodu je opravdu ... pozoruhodna, takovy mensi vybuch - pokud jste to jeste nedelali, stujte co nejdal a michejte co nejdelsi vareckou :)
az se vam to propoji, prilejte mleko - ceka Vas velmi podobna ac trosku slabsi reakce, opet POZOR.
Mleko michejte a privedte k varu - i zbytku karamelu by v nem v tu dobu meli byt rozpusteny.
Ihned odstavte, prilejte vajecnou smes a promichejte jen velmi zlehka, aby se nevytvorilo moc peny.
Smes nalejte do misticek, co najdete doma.. ja pouzivam i male hrnecky, sklenene misky z "petits pots" ktere si vozim z Francie.. co dum da, misticky vlozte do pekace nebo zapekaci misy.
Minimalne do pulky vysky misticek zalejte vodou; lepsi jsou 3/4 vysky - ja zalevam uz predehratou, muzete ale dat i studenou, v tom pripade protahnete o par minut peceni. NE do misticek s kremem, pouze do pekace nebo zapekaci misy, aby byly misticky ve vodni lazni.
A sup s tim do trouby na cca 45 minut.
A hotovo, uchovavejte v lednicce dokud se nedoji. Bon apetit prejeme :)
Podobne se dela i jeho slavnejsi bratr Creme Brulee, ale to zase jindy.
Vsechny "petits pots" a domaci kremy se pecou ve vodni lazni; muzete je dat do pekace, zapekacich misek.. dulezite je taky pect je v co nejmensich mistickach, ma to byt jen takova sladka tecka. Delam jeste vanilkovy a cokoladovy, ktere delam trosinku jinak, nicmene karamelovy mame nejradsi.
Nejdriv si uslehejte vejce,zloutky a cukr do peny, odmerte si pul litru mleka a pripravte si dve lzicky vody - s karamelem na plotne je to potom fofr :)
Predehrat troubu na 150 stupnu, mam horkovzdusnou ale stejne davam horni a dolni peceni, osvedcilo se mi to vic.
Ted karamel - 80g cukru nechame na ohni zkaramelizovat, michame - jakmile se rozpusti posledni hrudka pridavam 2 polevkove lzice vody.
POZOR, reakce karamelu na vodu je opravdu ... pozoruhodna, takovy mensi vybuch - pokud jste to jeste nedelali, stujte co nejdal a michejte co nejdelsi vareckou :)
az se vam to propoji, prilejte mleko - ceka Vas velmi podobna ac trosku slabsi reakce, opet POZOR.
Mleko michejte a privedte k varu - i zbytku karamelu by v nem v tu dobu meli byt rozpusteny.
Ihned odstavte, prilejte vajecnou smes a promichejte jen velmi zlehka, aby se nevytvorilo moc peny.
Smes nalejte do misticek, co najdete doma.. ja pouzivam i male hrnecky, sklenene misky z "petits pots" ktere si vozim z Francie.. co dum da, misticky vlozte do pekace nebo zapekaci misy.
Minimalne do pulky vysky misticek zalejte vodou; lepsi jsou 3/4 vysky - ja zalevam uz predehratou, muzete ale dat i studenou, v tom pripade protahnete o par minut peceni. NE do misticek s kremem, pouze do pekace nebo zapekaci misy, aby byly misticky ve vodni lazni.
A sup s tim do trouby na cca 45 minut.
A hotovo, uchovavejte v lednicce dokud se nedoji. Bon apetit prejeme :)
Nechame zkaramelizovat cukr, dokud neni tekuty bez hrudek
Skoro hotovo..
Prilejeme dve lzicky vody - takhle vypada lehce nenavistna reakce karamelu na vodu
Prilejeme mleko a za staleni michani privedeme k varu
pote ihned odstavime a prilejeme vajecnou smes, velmi lehce promichame, aby se propojily. Michat opravdu pomalu, at se Vam neudela moc peny.
Nalejeme do pripravenych misek, do poloviny nebo 3/4 vysky misek zalejeme vodou a nechame pect ve vodni lazni.
.. a po 45 minutkach..
Poobedovy dezertik :)
..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
onasi
(upraveno)
28. 1. 2009, 20:52
Ivi, jsem ráda, že jste se mi připomněla vložením receptu. Musím to vyzkoušet, takové věci mi moc chutnají... Také Vám musím odepsat na prosincový mailík.....
Ivca+tobisek
(upraveno)
29. 1. 2009, 20:17
@onasi
jééé dášo moc ráda vás "vidím", ten prosincový mailík m pobavil to dobře znám.. krásný večer
jusinka
(upraveno)
26. 1. 2009, 19:49
Co nejdřív vyzkouším Ivo, zní to víc než lákavě . Jen jsem nepochopila jestli to mám dát do 3/4 mystičy a zbytek dolít vodou (aby ten krém byl pod vodou) a dát péct? A ještě navíc dát vodu i do pekáčku? Chápu to dobře ? Možná jsem natvrdlá...
Ivca+tobisek
(upraveno)
26. 1. 2009, 20:00
@jusinka
Luci, jdu to prepsat i v receptu, jde si to opravdu vylozit tak i tak - krem nezalivate nicim, jen do plechu nalit vodu tak, aby byly misticky pod vodou alespon do poloviny, lepe do 3/4 misky musi byt ve vodni lazni. mooc diky za komentar, neni lepsi vec jak vychytat mouchy - jdu to opravit. Diky a dobrou chut
jusinka
(upraveno)
27. 1. 2009, 11:37
@Ivca+tobisek
Díky Ivo . Určitě vyzkouším a dám vědět