(recept
si oblíbilo 36 návštěvníků)
Medovník - super receptík

Potřebné ingredience
těsto: 100g másla, 2 polévkové lžíce medu, 250g cukru, 700g hladké mouky, 1 kávová lžička octa, 1 polévková lžíce jedlé sody, 2 vejce.
Na krém: 1 salko ( svařit celou uzavřenou plechovku 2 hodiny- celopotopenou), 380g másla
Postup přípravy
Smíchat jedlou sodu a ocet. Do hrnce dáme máslo, med a cukr- zahřejeme a necháme vše rozpustit, snížíme teplotu, přidáme sodu s octem a pořádně promícháme. Za stálého míchání přidáme celá vejce až se na povrchu vytvoří pěna ( nelekněte se reakce- pěna vzniká už i po přidání sody s octem). Odstavíme a postupně přidáváme mouku, zamícháváme těsto- pokud už to nejde míchat přendáme na válovník a zbytek zapracujeme ručně ( nebojte je to hned). Hotové těsto necháme v chladu odležet cca 1 hodinu ( stačí do chladné místnosti- v ledničce by moc ztuhlo a šlo hůř rozvalovat). Odleželé těsto si rozdělíme na 7-8 kuliček ( já dělám 8), každou vyválíme na pečícím papíře do přibližného tvaru kruhu jedné velikosti ( kulatá poklička, dno pečící dortové formy apod.)- o něco málo větší než je vybraný tvar ( na odřezky. Pokud se nám těsto lepí- rozvalujte přes potravinářskou fólii. Pečeme na 160°C přibližně 3-4 minutky do zlatova- neodcházet od trouby- radši hlídat. Já peču na horko vzduch- ale každou zvlášť ( při větším počtu plechů v troubě je to mazec). Upečené sundáme i s papírem z plech, necháme chviličku vychladnout a teplé ( při úplném vychladnutí těsto ztvrdne a už se vám nepodaří takový pěkný tvar odkrojit) odkrojíme podle předem vybraného tvaru ( pokličky) všechny upečené placky, necháme úplně vystydnout. Odřezky rozdrtíme ( pokud jich máme málo můžeme nastavit rozdrcenými piškoty, nebo i mletými ořechy)- poslouží nám na posyp boků i vršku medovníku. Krém ušleháme z rozměklého másla a postupně zašleháváme salko (tip: na recept si připravuji dvě másla, odkrojím 100g do těsta a zbytek dám do krému- vyjde akorát na pomazání všech placek, povrch i boky a nejsou zbytky). pomažeme všechny placky- vrstvíme( vždycky trošku zatížím) poslední si nechávám až po potření a vyválení v rozdrcených odřezkách boků- pak teprve pomažu poslední placku a posypu povrch. Recept mám od kamarádky a i když možná vypadá složitě- zdání klame ( já ho dělala poprvé a podle fotky vidíte že se snad i povedl) s těstem se pracuje na jedničku, upečený vypadá nádherně- zlatě a snad i dobře chutná- upečte a posuďte sami. Na fotce je pro moji švagrovou k narozeninám tak není v řezu, ale fotku později dodám. DOPORUČUJI!!!!

tady v řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

lidare
(upraveno)
12. 1. 2016, 21:06




nahlásit

Jarkajarka
(upraveno)
24. 5. 2009, 19:42
Jste zlato , mockrát děkuji a jdu na to , až ho sníme písnu díkyyyyyyyyyyyyyyy
nahlásit

andrejka12
(upraveno)
18. 2. 2009, 22:22
Ja jsem si ten tvar vykrojila ještě před pečením, přijde mi to praktičtější, člověk si to pak muže trošku dolepit nebo upravit.
nahlásit

vepevil
(upraveno)
19. 2. 2009, 16:39
@andrejka12
I tak to jasně taky jde, ale já to dělám až po protože pečením se to třeba trošu rozpeče, placky jsem měla taky velké asi jako vy, podle velké poklice a tloušťka je taky natenko, dejte vědět jestli chutnal. Zdravím Věra
nahlásit

andrejka12
(upraveno)
18. 2. 2009, 21:28
Vero, dnes peču medovnik podle vašeho receptu, prošla jsem všechny recepty a váš mi připadne nejlepší ! Nevěděla jsem na jak velké placky bych mela jednotlivé díly rozválet. Nakonec mi to vyšlo na 26cm a ted si říkám, jeslti jsem to nerozválela moc na tenko?
nahlásit

Giiirl
(upraveno)
13. 2. 2009, 21:22
dnes jsem dotvořila, zítra si na něm pochutnáme, už se moc těším.. děkuji vám za recept..
nahlásit

simipimi
(upraveno)
23. 1. 2009, 15:50
vypada krasne tak ho taky skusim kdyz rikas ze je to jednoduchy

nahlásit

Nikita1333
(upraveno)
23. 1. 2009, 14:42
Díky za recept-zkusím








nahlásit