MORAVSKÝ VRABEC - tak jak ho dělám já ...

Potřebné ingredience
Masíčko - vepřová plec nebo kýta, sůl, pepř, kmín, cibule, kostička "šťávy k vepř. masu" - nemusí být.
Zelíčko - kysané zelí, cibule, olej, hladká mouka, cukr, sůl, ocet.
Špenátek - mražený špenátový protlak, cibule, olej, česnek, sůl, hladká mouka, vejce.
Bramborové špalíčky - brambory uvařené ve slupce, hrubá mouka, hrubá krupice, solamyl, sůl, vejce.
Postup přípravy
ZELÍ - řádně propláchnuté kysané zelí dáme vařit jen maličko podlité vodou ( spíš na sucho ). Na oleji orestujeme cibulku a přidáme trošičku hladké mouky ( stačí jedna lžíce ), necháme chvíli opéct a přidáme k zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí a octem.
ŠPENÁT - na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na to dáme mražený špenát a necháme rozpustit. posolíme, přidáme česnek, zalijeme troškou vody, ve které jsme rozkvedlali lžíci hladké mouky a 1-2 vejce. Necháme povařit.
BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY - brambory uvařené ve slupce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, krupici, solamyl, sůl a vejce a zaděláme tužší těsto. S těstem pracujeme rychle, protože řídne ( vodu si dávám vařit ještě před začátkem zpracovávání těsta ). Vyválíme dlouhou tenkou šišku a šikmým ukrajováním tvoříme špalíčky. Uvaříme v osolené vodě.

Vepřové maso nakrájíme na větší kostky, posolíme, popepříme, přidáme kmín a pokrájenou cibuli a promícháme. Přikryté dáme péct. Po chvíli maso pustí šťávu, až se šťáva vypeče, občas podlijeme vodou, dokud maso nezměkne.

Když je maso skoro hotové, rozdrobíme 1 kostičku "Šťávy k vepřovému masu" (Maggi ) - nemusí být, ale je to mnohem lepší. Přilijeme trošku vody, promícháme a necháme ještě chvíli péct bez poklice.

Na závěr přilijeme trošku vody s hladkou moukou, aby se nám udělal ten prima sosík..... Necháme chviličku péct - troubu už klidně můžeme vypnout.

BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY : uvaříme si brambory ve slupce, které necháme zchladnout a oloupeme - já si je vařím den předem v papiňáku - je to rychlovka.

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle nebo umeleme na masovém strojku. Uděláme ďůlek, rozklepneme vejce, osolíme a přidáme hrubou mouku, krupici a solamyl. Mouku s krupicí přidáváme tak dlouho, dokud se těsto nelepí....

Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto - s těstem se musí pracovat rychle, rychle řídne - proto už by se Vám při zadělávání měla vařit voda. Těsto rozdělíme na menší díly.......

....z každého dílu vyválíme dlouhou šišku a šikmým ukrajováním tvoříme malé špalíčky.

Špalíčky vhazujeme do vroucí osolené vody. Po chvíli jim "pomůžeme" ode dna a necháme ještě chviličku vařit - když vyplavou na povrch, měly by být uvařené..... Pomocí cedníku nebo dírované lžíce špalíčky vyndáme do mísy a kápneme trošku oleje, aby se neslepily.

ZELÍ - kysané zelí propereme a dáme vařit v trošičce vody - spíš na sucho, jen aby se zelí nepřichytlo.

Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme trošku hladké mouky a ještě chvilku opékáme - pak přidáme k zelí a promícháme. Dochutíme 2-3 lžícemi cukru, troškou soli, popř. octem - vše dle chuti.

ŠPENÁT - Na cibulku položíme mražený špenát a na mírném ohni necháme zcela rozpustit.

K rozpuštěnému špenátu přilijeme vodu smíchanou s hladkou mouku - necháme probublat. Prolisujeme česnek, posolíme a na závěr přidáme vajíčka. Necháme přejít varem. V poslední době už není špenátový protlak to, co býval - zdá se mi, že ho kvůli váze snad napouštějí vodou či co, takže je hodně řídký - proto ho nechávám opravdu dlouho vydusit, aby to, co připravuji k masu, nebyla spíše špenátová omáčka.... :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
































































































































