Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 49 návštěvníků)

Polévka z červené čočky- velmi sytá, chutná, zdravá- jako hlavní jídlo! I PRO BATOLÁTKA.

0.0
Polévka z červené čočky- velmi sytá, chutná, zdravá- jako hlavní jídlo! I PRO BATOLÁTKA.

Potřebné ingredience

50g másla, cibule, velká mrkev, petržel či pastiňák, kus celeru, 2-3 brambory, hrnek č. čočky, pol. lžíce celozrné pšeničné mouky jemně mleté, polévkové koření- bez glutamanu(Solčanka): nemusí být, majoránka, petrželka, trocha kmínu, sůl, 2l vody.

Postup přípravy

Na másle zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, podlejeme vodou, mícháme a převaříme cca. 5min. Přidáme propláchnutou čočku, nahrubo nastrouhanou zeleninu, polévkové koření, petrželku, kmín, majoránku a dolejeme horkou vodou, uvedeme do varu a vaříme kolem 10minut- zelenina by měla být uvařená a čočka úplně nerozvařená (ale i kdyby tak nevadí). Nezapomeneme míchat, je to hodně hustá polévka a záleží na každém, jestli poředí, či ne (tohle je zhruba můj poměr surovin a vody). Dochutíme solí. A je hotovo!
K tomuto se výborně hodí opražené kostičky chleba (dávám to pouze na "sucho" do trouby a taky super) a nebo klasicky chleba.

TIP: Když vaříme pro dospělé, tak na dochucení a šmak doporučuji vysmaženou slaninku, klobásku....pepř a ocet. Taky dobré je vmíchat vajíčko.

!!!....pro batolátka, aspoň do 1 roku, bez Solčanky a soli!!!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NĚCO MÁLO O ČERVENÉ ČOČCE:
Jasně oranžové půlky čehosi, co na první pohled vypadá jako malý hrášek, tak to je červená čočka, která si pomalu, ale jistě vydobývá své pevné místo v jídelníčku.
Její původ lze vystopovat v Turecku či Kanadě, přesně to nevíme, jisté je jen to, že dnes je rozšířenou potravinou v celé Asii a postupně i v evropských zemích.

NENADÝMÁ A TO JE VELKÁ PŘEDNOST!
Po oloupání hnědé slupky má tento druh čočky červenavé zbarvení a právě chybějící slupka zlepšuje její stravitelnost a snižuje nadýmavost. Ovšem novou rostlinku z ní již nevypěstujeme, na povrchu bývá viditelný klíček, ale chybí důležitá slupka.

CO OBSAHUJE?
Je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínů B6 a vlákniny.
Výborně se hodí PRO TĚHOTNÉ, vhodná je i pro KOJÍCÍ MATKY, kterým se sice doporučuje zvýšit spotřebu bílkovin a železa, ale tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání kojenců. Vzhledem k výborné stravitelnosti může být červená čočka v menší míře podávána i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin PRO MIMINKA. Doporučuje se začít přibližně od 9. měsíce věku dítěte. Díky pomalu se uvolňujícím škrobům je vhodná i pro diabetiky.

Bohužel její krásná barva se varem rychle ztrácí a čočka má nakonec žlutavý odstín, rychle se rozváří na kaši, zhruba za 12 minut dostanete nevábně vypadající žlutou kaši, která však výborně chutná v kombinaci s uzeninami, zeleninou či lečem. Je vhodná do polévek i jako příloha k masu, proto ji musíme při vaření důsledně hlídat, aby se úplně nerozvařila na kaši.

ČERVENÁ ČOČKA JE SKVĚLÝM CENOVĚ DOSTUPNÝM OBOHACENÍM VAŠEHO JÍDELNÍČKU!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zvejkulka 5. 4. 2010, 16:04
Už podruhé jsem vařila tuto výbornou polívečku a musím říct,že super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) je vynikající
Lucinka1976 10. 4. 2010, 21:13
@zvejkulka Tak to mě opravdu moc těší!!! ,-) (L) ,-)
Lucinka1976 31. 1. 2009, 16:14
Ahoj Hanko, tak ti přeju, ať se polívečka povede a všem dobrou chuť (jidlo) (jidlo) (jidlo) papááá (L)
Hanina07 23. 1. 2009, 11:12
Ahoj Lucko.Moc děkuji za inspiraci.Už jsem o červené čočce četla,tak ji ted mohu hned uvařit,díky tvému receptu vím jak.Určitě nám bude všem chutnat.Dám vědět jak to dopadlo.Měj se (Y) (pl)
kvítečko 17. 1. 2009, 22:04
Také po dlouhé době udělám (Y)
Lucinka1976 17. 1. 2009, 23:16
@kvítečko :-$..tak doboru chuť (L)
snehulinka 17. 1. 2009, 20:47
díky za receptík (L) :-p, už delší dobu se chystám do obchůdku se zdravou výživou pro červenou čočku (pes) (pes) (pes) a až váš tip mě tam v pondělí donutí zajít a polévku si uvařit (jidlo) (jidlo)
Lucinka1976 17. 1. 2009, 22:04
@snehulinka ;-) ...Hani, viděla jsem ji i v marketech- Tesco, Hypernova.. a dokonce i BIO (dance) :-) (L) :-)
arabelka 17. 1. 2009, 12:31
(Y) (Y) (Y) super, dnes už se mi nechce, ale zítra si polívečku uvařím.Mám vše doma (Y) (Y) (L) (L)
Lucinka1976 17. 1. 2009, 17:26
@arabelka Petro, tak ať se povede a chutná. Já jsem vařila včéra (L) (L) (L)
s-arka 17. 1. 2009, 6:41
Luci, díky za super recept a perfektní poznámky k červené čočce (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Taky ji máme moc rádi a často vaříme |:o) (L)
Lucinka1976 17. 1. 2009, 12:26
@s-arka Dobrý den Šári, no vůbec nemáte zač :-$ :-$ :-$. Zrovna v nejbližších dnech se chystám uvařit čočk. polévku s rajčátky- recept tady z MMB a tu s tofu, tak jsem moc zvědavá. Jestli máte taky ještě nějaký zajímavý recept, tak sem s ním, všechno moc ráda (jidlo), mňam. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie