(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Žerbo
Potřebné ingredience
TĚSTO:
450 g hladké mouka
300 g másla
3 PL cukru
1 vejce
¾ KL prášku do pečiva
1 balíček sušeného droždí
65 ml mléka (asi ¼ hrníčku)
NÁDIVKA:
300 g mletých ořechů (vlašských, možno smíchat i s lískovými)
370 g cukru moučka
meruňková marmeláda
malinová marmeláda
POLEVA:
15O g čokolády na vaření
50 másla
2 KL rozpustné kávy (kdo nemá rád kávovou příchuť, vypustí)
2 PL rumu
2 PL cukru
3 PL studené vody
Postup přípravy
Umícháme těsto, možno v robotu nebo v domácí pekárně. NEKYNOUT!! Těsto rozdělíme na tři stejné díly, každý vyválíme na plát velikosti plechu. Plech zvolíme vyšší a trošku menší, než klasický, vyložíme pečícím papírem.
První plát těsta potřeme malinovou marmeládou a posypeme polovinou směsi ořechů s cukrem. Přiložíme druhý plát těsta, potřeme meruňkovou marmeládou a opět posypeme zbylou ořechovou směsí. Nahoru přeneseme třetí vyválený plát, přes pečící papír vrstvy k sobě přitlačíme, těsto prsty dotáhneme k okrajům, případně malým válečkem upravíme povrch. Pečeme 45 – 55 minut.
Vychladlý zákusek polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěným všech surovin ve vodní lázni nebo na mírném ohni (kdo si troufá, tak i v mikrovlné troubě).
Vychladlý zákusek je možno krájet na větší i menší kousky, ty se doporučují podávat v papírových košíčcích.
Recept mi přes oceán do telefonu nadiktovala má teta z USA. Trvanlivost zákusku se uvádí až kolem 6 týdnů. Já ho pekla na Vánoce, skladuji zabalený ve fólii na balkóně.
První plát těsta potřeme malinovou marmeládou a posypeme polovinou směsi ořechů s cukrem. Přiložíme druhý plát těsta, potřeme meruňkovou marmeládou a opět posypeme zbylou ořechovou směsí. Nahoru přeneseme třetí vyválený plát, přes pečící papír vrstvy k sobě přitlačíme, těsto prsty dotáhneme k okrajům, případně malým válečkem upravíme povrch. Pečeme 45 – 55 minut.
Vychladlý zákusek polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěným všech surovin ve vodní lázni nebo na mírném ohni (kdo si troufá, tak i v mikrovlné troubě).
Vychladlý zákusek je možno krájet na větší i menší kousky, ty se doporučují podávat v papírových košíčcích.
Recept mi přes oceán do telefonu nadiktovala má teta z USA. Trvanlivost zákusku se uvádí až kolem 6 týdnů. Já ho pekla na Vánoce, skladuji zabalený ve fólii na balkóně.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Hanikan
(upraveno)
19. 1. 2009, 21:15
Radmilo, tento recept znám od své tchýně, pečeme ho už několik let na vánoce. Akorát dělám čtyři vrstvy těsta a nahoru potírám marmeládou a sypu ořechy a až vychladne, polévám čokoládou. Je to mňamka a vydrží dlouho.