Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 68 návštěvníků)

Pečená kýta + bram.knedlík + hlávkové zelí

0.0
Pečená kýta + bram.knedlík + hlávkové zelí

Potřebné ingredience

Takovýto krásný oběd jsem dělala 30.12 a pozvala babičky, dědy a prabábi . Vkládám až teď z důvodu nemoci celé rodiny - nakonec ulehly i děti :-(

Zelí jsem vařila den předem, je to lepší, i z důvodu jak se říká, že zelí uleží.

Recepty viz níže..................................

Postup přípravy

HLÁVKOVÉ ZELÍ na sladko:
Hlávkové zelí si nakrouháme na kráječi pokud máte nebo nožem na jemné nudličky. Vaříme ve větším hrnci, podlijeme vodou asi z 1/3 objemu zelí. Vždycky máte možnost podlévat, než aby jste ubírali. Dusíme pod pokličkou, dokud zelí není měkké. Poté začneme dochucovat. Záleží na Vaši chuti a objemu zelí, které vaříte. Chutíme soli, kmínem celý, 2-3lžičky cukru krystal a 2-3 lžičky octa. Většinou platí, že kolik cukru, tolik octa. Uvidíte samy, podle chuti, jak každé z vás vyhovuje. My máme radší "sladší" zelíčko.

V kastrolku zvlášť opražíme nasucho slaninku, jakmile je zlatá, vyndám ji a osmáhnu na vzniklém tuku menší cibuli. Když je i cibulka zlatá, přidáme ji a slaninku do hotového ochuceného zelí. Poslední fáze je zaprášit zelí hladkou moukou. Já ji sypu tak ze sáčku, nemusíte mít strach, po troškách, rovnoměrně po celém povrchu zelí. Nesmíte mít v poslední fázi vaření zelí moc té vody, to by nebylo ono.

BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
Uvařené brambory nastrouhané na jemno na struhadle, 1 vejce, polohrubá či hrubá mouka, dětská krupice. Vše propracujeme v těsto. Nesmíte nechat dlouho ležet, protože "voda" povolí a začne těsto řídnout. Vaříme v nesolené vodě 15-20minut podle tloušťky šišky bram.knedlíku.

VEPŘOVÁ PEČENÁ KÝTA:
Kýtu si nakrájíme na silnější plátky (2cm), 3-4 větší cibule nakrájíme na půlměsíčky nebo i nadrobno, jak máte rádi., na spodek pekáče dáme cibuli, pak klademe maso jen osolené, prokládáme slaninou.
POté posypeme celým kmínem a pro barvičku mletou sladkou paprikou. Zalijeme vodou a do vody dáme bujon nebo masox......
Pečeme na 250°C cca 2hodiny..... Ale to už každá poznáte tu správnou dobu. Před ukončením pečení, sundám víčko pekáče pro barvičku masa a zapráším přes sítko maso i šťávu hladkou moukou. Kvůli zahuštění šťávy a ještě barvičky a "kůrky" masa.

Doufám, že jsem to dobře popsala a podaří se Vám uvařit chutné nejen nedělní jídlo.
Hodně úspěchů a přeji dobrou chuť!

pod masem cibule a kladem vrstvy maso-slaninka

Maso naskládáno, nezapomeňte posypat kmínem a troškou papriky

před dokončením, již otevřete víko pro kůrčičku

zaprášíme hladkou moukou

hotovo upečeno

zelíčko.....omlouvám se, zapoměla jsem postup pro vás nafotit .-(

nastrouhaný vařený brambor

mouka, krupice, vajíčko a můžeme zamíchat (nejlépe v rukách)

hotovo a uvařeno

Dobrou chuť :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

novackova 28. 12. 2017, 15:08
(Y) (Y) (Y) (F)
Raguella 27. 12. 2017, 14:12
Dobrý den,dnes jsem rodince uvařila oběd podle Vašeho receptíku (jidlo) a můžeme jen chválit,opravdu jsme si moc pochutnali. (Y) |:o) Děkuji za bezva receptík a určitě jsme nevařili naposledy. (clamp) (Y) Mějte se moc hezky. (hello) (L) (F)
Jarčas 25. 12. 2011, 22:39
(L)
Dermajetics 1. 1. 2012, 17:13
@Jarčas (Y)
kajito 24. 3. 2010, 17:08
Dneska jsem dělala vaše zelíčko, je to dobrotka (Y)
Dermajetics 25. 3. 2010, 7:32
@kajito Dobrý den Katko, to jsem ráda, že jste zkusila zelíčko a chutnalo, hezký den :-) (hello)
Péťa1 10. 2. 2010, 12:29
Dobrý den Blani, tak už jsem maso zaprášila mokou,a pořád ochutnávám,je to fakt bomba. (clamp) Snad si děda s taťkou taky pochutnají,až přijdou na oběd. (X) se taky olizuje,že je to dobrota. I ta vůně,to super.T ose určitě za dveřma olizují i sousedi.
Dermajetics 10. 2. 2010, 19:00
@Péťa1 Dobrý večer Peti, to jsem ráda, že se povedlo a doufám že chutnalo i chlapům .-)) (L) :-) U nás jakékoliv pečené maso dávám cibulku do základu a někdy i víc než píšu v receptech, protože já tu cibulku a šťávičku miluju a chodím a ubírám a ochutnávám ;-) Jsem ráda, že jste s receptíkem spokojená (hello)
petra95 8. 10. 2009, 19:34
(pl)UŽ JE V TROUBĚ MASÍČKO TAK JSEM ZVĚDAVÁ ;-) JAK TO DOPADNE, NÁDHERNĚ TO VONÍ
Dermajetics 9. 10. 2009, 7:31
@petra95 Dobré ránko Petro, tak doufám, že se pečení podařilo :-) a hlavně chutnalo (hello)
Darina123 26. 4. 2009, 9:34
Opravdu výborné, nad mé očekávání. Byla jsem doma skutečně za hvězdu. Jako přílohu jsme si dali jen brambory, ale i tak to nemělo chybu. (clamp) (clamp) (clamp). Dík za recept, Darina
Dermajetics 26. 4. 2009, 19:42
@Darina123 Dari, děkuji za tak krásnou pochvalu :-$ :-) :-) (L) (hello)
makyn 7. 2. 2009, 12:24
dnes váš recept dělám již podruhé, je to opravdu vynikající, dnes jsem dělala jen s bramborovou kaší, taky mňamka
Dermajetics 7. 2. 2009, 12:57
@makyn Markét to mě těší :-) :-) Taky tak děláme, prostě nad pečené maso není ;-) (hello)
vosi 15. 1. 2009, 20:59
Vypadá to úžasně, tečou mi sliny. Chystám se uvařit obídek podle vás, tak doufám, že se povede a bude všem chutnat :-p Hanka
Dermajetics 15. 1. 2009, 21:35
@vosi Hani tak držím palečky ať se povede a rodinka s eoblizuje, pak písněte jak to dopadlo :-)Doporučuji si zelíčko udělat den dřív, je lepší když proleží - přihřivané zelí je lepší jak se říká. Masíčko je v podstatě bez starosti v troubě a knedlíček určitě zvládnete (hello)
vosi 21. 1. 2009, 22:19
@Dermajetics Mňamka, děkuji moc. Jen knedlik jsem nedělala, přiznám se, že jsem byla líná a koupila jsem si hotový. Ale i tak to byla skvělá žra... (pl) (pl) (pl)
Dermajetics 22. 1. 2009, 7:08
@vosi Hani to jsem ráda :-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie