Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Štědrovečerní povidlová/švestková/omáčka

0.0
Štědrovečerní povidlová/švestková/omáčka

Potřebné ingredience

U nás to děláme přiměřeně,ale pro orientaci budu psát hrstě.2 hrstě vlašských ořechu,hrst lískových ořechu,hrst mandlí,hrst rozinek,hrst sušených švestek,povidla,sladká smetana /horší varianta je mléko a kousek másla /,perník na strouhaní,vanilkový cukr,citronová kůra,rum.

Postup přípravy

Je to jednoduché,zvládne to každý.Já ji vařím dopoledne na Štědrý den.Celkem to trvá necelou hodinu.Nejdříve dáme vařít to,co je nejtvrdší.Ale rozinky,lískové ořechy a mandle si musíme upravit.Mandle dáme je do kastrůlku s trochou vody chvíli na hořák spařít,aby šly lehce oloupat.Taky rozinky musíme přebrat a zbavít zaschlých stopek a nečistot./Já si rozinky připravuju pár dni předem,namočím si je do rumu /.Lískové ořechy nasypu na plech a dám do trouby chvíli projít teplem,ne upéct!Vytáhnu a v čisté utěrce je mnu,aby se alespoň částečně sloupla ta hnědá barva/nevadí,že nebudou bílé/.No a můžem začít vařít.Nejdříve si připravíme asi 2 litrový hrnec/je lepší než kastrol /,vody dáme tolik,aby bylo vše co vaříme pod vodou,nesolíme.Vaříme spolu oloupané mandle/některé necháme celé,zbylé trochu pokrajíme/,totéž uděláme s očištěnými lískovými ořechy,přidáme ještě vlašské ořechy/taky některé nakrájíme/ a taky sušené švestky/ ty krájet nemusíme,některé se nám rozvaří/.To vše vaříme asi půl hodiny.Přidáme rozinky namočené v rumu,přidáme povidla /nešetřít,ty hlavně dávají omáčce barvu/,pováříme vše ještě asi čtvrť hodiny,přidáme vanilkový cukr,z 1 citronu nastrouháme skůru/na vůni/.Nastrouhaný perník/může být i jiný druh/ rozmícháme ve sladké/ne zakysané/smetaně a za míchání vlijeme do omáčky.Necháme zavařít,ještě dochutíme rumem a dle potřeby,je li omáčka řidká,přidáme trochu perníku,je li hustá,přidáme trochu smetany.Když je málo sladká,tak dodáme trochu cukru.Omáčka má mít tmavou barvu,dá se jíst za tepla i studená.My ji jíme na Štědrý večer studenou s vánočkou po hrachové polévce,pak teprve jíme bramborový salát s řízky atd.... Dobrou chuť.Děda

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ArwenScorpio 22. 12. 2008, 16:28
tohle znáám (Y) znám to taky jako "černá mačka" :-) (clamp) je to výýýborné a samozřejmě ani u nác na Štědrý den nesmí chybět!! (Y) (balicek)
Dermajetics 22. 12. 2008, 14:21
:-) (hello)
tomnaj 22. 12. 2008, 23:59
@Dermajetics Zdravím.Jsem rád,že i u Vás se tato omáčka vaří na Vánoce.Vy ji říkáte černá,vždyť ona taky černá je a je jedno,jestli ji říkáme povidlová nebo švestková,hlavní je,že nám všem chutná.Příjemné vánoce a nechte si chutnat.deda ^o) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie