(recept
si oblíbilo 28 návštěvníků)
Staročeské vytlačované perníky

Potřebné ingredience
jeden díl tmavého medu
dva díly hladké mouky
koření - skořice, badyán a dále dle Vaší chuti
Postup přípravy
Co nejtmavší med co seženete, zahřát, nevařit, vmíchat koření a nechat vychladnout. Poté do něj postupně vmíchat dva díly hladké mouky, těsto nechat 2-3 dny odležet, následně do těsta vpracovat co nejvíce hladké mouky - ale těsto musí zůstat vláčné.
Formy dostatečně vymazat jedlým olejem a v průběhu tvorby opakovat - uvidíte, když se těsto začne více přilepovat k formě.
Těsto vyválíme do plátu a začneme s ručním vytlačováním do forem, opatrně vyklopíme a ořízneme (vyřízneme) - těsto je foremné dá se event. doupravit po vyříznutí.
Dáme na plech s pečícím papírem či povoskovaným povrchem a necháme den zaschnout.
Poté pečeme při 150C cca 30 minut - podle trouby - během pečení potíráme vajíčkem či karamelem.
Perníček je hotový jak začne zlátnout povrch těsta.
Vyzkoušela jsem několi receptů na vytlačované perníky, ale vždy mi vyběhly a zničily reliéf. Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutí receptu Perníkové chaloupce.
Formy dostatečně vymazat jedlým olejem a v průběhu tvorby opakovat - uvidíte, když se těsto začne více přilepovat k formě.
Těsto vyválíme do plátu a začneme s ručním vytlačováním do forem, opatrně vyklopíme a ořízneme (vyřízneme) - těsto je foremné dá se event. doupravit po vyříznutí.
Dáme na plech s pečícím papírem či povoskovaným povrchem a necháme den zaschnout.
Poté pečeme při 150C cca 30 minut - podle trouby - během pečení potíráme vajíčkem či karamelem.
Perníček je hotový jak začne zlátnout povrch těsta.
Vyzkoušela jsem několi receptů na vytlačované perníky, ale vždy mi vyběhly a zničily reliéf. Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutí receptu Perníkové chaloupce.

zvoneček

jiné perníčky

perníky i s mým pokladem

To jsou letošní motivy 2009

Detail koníčka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

elinaska
(upraveno)
22. 9. 2015, 18:23
Pěkné, jen bych podotkla, že formy se jedlým olejem nevymazávají.
nahlásit
Katmar23
(upraveno)
25. 9. 2017, 10:25
@elinaska
Mohu se tedy zeptat čím? Co to dělají, všichni říkají olejem. Děkují.
nahlásit
kusn
(upraveno)
15. 11. 2013, 23:31
Dobrý večer, předem moc děkuji za uveřejnění všem recept na perníčky-nikdo nechce nic prozradit.Udělala jsem stejný postup Jen vždy nechám zaschnout tak 2 dny perníčky a pak peču pomalu jako vizovické pečivo-nevyběhnou ani malinko.Natírám je vajíčkem malým štětečkem.Prosím napsala by jste mi čím to natíráte.Děkuji Kůstková a hezké pečení a díky ještě jednou.

nahlásit

gabikaKa
(upraveno)
9. 9. 2013, 21:08
Marti, kúpila som v antikvariáte túto formu na medovníčky. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4454515 Len neviem, či mám po odtlačení celej plochy každý obrázok ešte nožom oddeliť. Maminky, ktoré máte viac skúseností s týmito medovníčkami, prosím, poraďte, ako by ste to robili vy. Chcela som nejaké podobné obrázky, aké tu má pani Martina, ale som rada aj za túto formu.

nahlásit
marhulda
(upraveno)
22. 12. 2008, 12:27
Marti, perníčky jsou nádherné
. A toto těsto je i k jídlu
?


nahlásit

od řezníka
(upraveno)
22. 12. 2008, 14:25
@marhulda
Zdeni, moc děkuji za pochvalu
.Těsto je dost tuhé. Sice se dá jít,ale dá to práci
Já to používák k dekoraci







nahlásit
camil
(upraveno)
22. 12. 2008, 8:33
nadhera






nahlásit

od řezníka
(upraveno)
22. 12. 2008, 12:14
@camil
děkujuuuuuuuuu


nahlásit

mmatuli
(upraveno)
21. 12. 2008, 12:19
no, super, ještě tak sehnat správné poklady - formy.

nahlásit

od řezníka
(upraveno)
21. 12. 2008, 18:13
@mmatuli
Maruško, moc děkuju
.Něco z Křivoklátu, něco z Aukra
Mějte se krásně







nahlásit