(recept
si oblíbilo 42 návštěvníků)
půlhodinový smetanový květák (brokolice) v bramborách
Potřebné ingredience
brambory ***
menší květák nebo brokolice, příp. obojí ***
šlehačka ***
sůl a bylinky, nebo jiné ochucovadlo (vegi vegi apod.) ***
příp. kousky libového masa ***
Postup přípravy
Já to dělám v mikrovlnce s grilem, ale jde to určitě i v klasické troubě, jen to bude trvat déle.
Brambory nakrájíme na kousky, květák na růžičky, příp. maso na kousky (já ho obvykle nedávám, ale dneska jsem měla kousek rozmrzlej) a promícháme. Nasypeme do zapékací nádoby nebo římského hrnce.
Ve šlehačce rozmícháme sůl, bylinky apod. (lze použít i hotové zapékací směsi od Maggi, Vitany apod.), nalijeme na brambory, přiklopíme a 15min mikrovlníme (v polovině promíchat).
Pak promícháme, odklopíme a 15min zapékáme pod grilem.
Po vytažení necháme chviličku zavadnout a podáváme. Je to dobré i ohřívané (v grilu nebo troubě), ale nám se obvykle nepoštěstí (jak je vidět i na fotkách :-)
Brambory nakrájíme na kousky, květák na růžičky, příp. maso na kousky (já ho obvykle nedávám, ale dneska jsem měla kousek rozmrzlej) a promícháme. Nasypeme do zapékací nádoby nebo římského hrnce.
Ve šlehačce rozmícháme sůl, bylinky apod. (lze použít i hotové zapékací směsi od Maggi, Vitany apod.), nalijeme na brambory, přiklopíme a 15min mikrovlníme (v polovině promíchat).
Pak promícháme, odklopíme a 15min zapékáme pod grilem.
Po vytažení necháme chviličku zavadnout a podáváme. Je to dobré i ohřívané (v grilu nebo troubě), ale nám se obvykle nepoštěstí (jak je vidět i na fotkách :-)
1) čerstvě vyndané z trouby
2) ohlas u malé
3) větší se dojídá kompotem
4) největší čistí talíř :-)))
5) a tohle "zbylo"
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zelvicka1
(upraveno)
16. 10. 2007, 14:41
Dobrý den Peti, tak jsem udělala květáček a musím říct, že super. Sice jsem trošku bojovala s mikrovlnkou (když jsem to vařila ještě přikryté, tak mi to ke konci vyteklo (ta smetana) , ale nakonec se dílko zdařilo, moc jsem si pochutnala, jednou jsem si přidala a víc už nemůžu, aby měli i ostatní členové rodiny co jíst . Příště toho udělám víc. Místo šlehačky jsem použila sojovou smetanu. Díky za super rychlý a jednoduchý recept (zjistila jsem, že ty nejjednodušší věci bývají nejlepší). Lenka
artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:38
@zelvicka1
někdy ta smetana vypění (ne vzteky, ale mikrovlněním) a to když je moc k okraji. Hlavně že chutnalo
Iru.S
(upraveno)
8. 10. 2007, 16:44
Dnes jsem zkusila váš květák a byla to mňamka .Sice jsem to nedělala v mikrovlnce,ale v horkovzdušné troubě,ale bylo to zase něco jiného než jak jsem zvyklá květák připravovat a všem to chutnalo .Brambory jsem si předvařila ve slupce a květák na pár minutek také,aby to byla rychlovka.Určitě zase někdy zopakuji.
artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:36
@Iru.S
Já to nepředvařuju, protože jsem líná špinit víc nádobí... pěkně z jednoho kotlíku Ale urychlování je samozřejmě možné ... kdo by na takovou mňamku vydržel čekat, že jo?
mala.bambulka
(upraveno)
3. 10. 2007, 13:37
Petruš,dneska jsem dělala Váš květák a opravdu velká mňamka už jsem si po druhé přidala .Příště musím udělat víc.Moc děkuji za receptík
artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:34
@mala.bambulka
Tak to jsem ráda, že se to ujalo Jako obměnu můžete někdy vyzkoušet brokolici, nebo i třeba růžičkové kapustičky ... fantazii se meze nekladou
LuciPísek
(upraveno)
12. 9. 2007, 11:46
tak tady tak hledam inspiraci na květák.... a zaujalo mě toto.... a hle..ono je to tvoje Tak jdu na to...
artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:32
@LuciPísek
hanyhany
(upraveno)
12. 6. 2007, 12:26
Tak jsem to právě dodělala . Je to moc dobré, ale nevím proč - vyteklo mi to v mikrovlnce z hrnce Jinak moc velká dobrůtka - ještě jsem si ji vylepšila sýrem navrch
artep
(upraveno)
13. 6. 2007, 7:10
@hanyhany
neměla jste tu smetanu až po okraj? Ona mikrovlněním "bublá", než zhoustne... Ale hlavně, že to chutnalo Ten sýr je , taky ho občas sypnu, ale až ke konci
krystufek
(upraveno)
24. 4. 2007, 11:56
a ten květák dáváte uvařený nebo syrový?
artep
(upraveno)
26. 5. 2007, 21:23
@krystufek
květák dávám syrový. omlouvám se, že odepisuji až teď, ale bohužel se to nikde nezobrazuje, že tu mám komentář Písnu vám to raději i do vzkazů
evuska
(upraveno)
24. 4. 2007, 10:08
Dobrý den, chci se zeptat na kolik wattů to v mikrovlnce děláte ??? Děkuji Eva
artep
(upraveno)
26. 5. 2007, 21:25
@evuska
Evi... ja nevím... prostě naplno Myslím, že to bude tak 800 .. já jsem netechnický typ, omlouvám se
artep
(upraveno)
23. 3. 2007, 18:28
Přidávám čerstvě prověřenou alternativu: Brokolice v nivových bramborách. Maso by tam asi taky mohlo být, já ho tam neměla. Růžičky brokolice a pokrájené brambory promícháme s nastrouhanou nivou a zalejeme smetanou (chutit se nemusí, niva je dost výrazná). Jinak je postup stejný a výsledek taky mňam.