(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Čokodortík
Potřebné ingredience
oříškový korpus;krém z mileny; hořká, mléčná, bílá čokoláda, pšeničný sirup
Postup přípravy
Poprvé jsem si vyzkoušela modelování z čokolády a byla jsem překvapená, jak dobře se s ní pracuje.( ale na začátku byl docela strach, co z toho vyleze)
Suroviny:
Mléčná hmota:100g mléčné čokolády + 1 a 1/2 lžíce sirupu ( na dort o průměru 25cm je lepší
dvojnásobek)
Bílá hmota: 100g bílé čokolády + 1 lžíce sirupu ( myslím, že příště bude stačit tak 3/4 lžíce)
Tmavá hmota: 100g čokolády na vaření +2 a kousek lžíce sirupu
Pokud se nebude chtít vytvořit hladká hmota po kapkách přidávat sirup.
Recept na modelovací čokoládu- popis:
- koupila jsem si čokoládu Orion bílou, mléčnou a tmavou jsem dělala z obyčejné čokolády na vaření
- kukuřičný sirup jsem nesehnala, tak je použit pšeničný a myslím, že se v klidu dá použít i med(vyzkouším)
-v hrnci jsem zahřála na bod varu vodu, odstavila z plotny a teprve pak vložila nádobu s nalámanou mléčnou čokoládou(200g)a míchala tak dlouho, až se dokonale rozpustí - nechala tak 2 minutky stát a přidala nejdřív 2 a po chvilce ještě jednu pol.lžíci sirupu( po těch dvou se to začlo spojovat, ale nebyla to hladká hmota - tu dotvořila až ta třetí lžíce), pak jsem si hmotu vzala do ruky a chvilku jsem ji ještě ve dlaních rozpracovala ( docela mě překvapilo, že jí je málo - ale jde vyválet natenko - potah dortu tvoří 200g čokoláda)
- někde jsem četla, že se má nechat 2 hod.odstát(na to jsem klasicky neměla čas, takže jsem ji na 10minut dala na terasu) a po 10 minutách začla tvořit.Potah super ,na růžičky jsem jí zas musela dát ven, protože se začaly slívat v jeden kus(ale opět max.na 10 minut) a pok jsem vytvořila růži, dala jí na talíř a do chladna a tak jsem pokračovala než jich bylo 13 jako 13 roků. Stejně jsem pokračovala s bílou( ta mi přišla ale mastnější, z ruk mi při rozpracování kapal tuk - trochu jsem podsypala moukou, ale šlo to). A stejný postup byl u čokolády na vaření, která z nich byla nejtužší a zblajzla nejvíc sirupu.
Snad to bude jako popis stačit.
Suroviny:
Mléčná hmota:100g mléčné čokolády + 1 a 1/2 lžíce sirupu ( na dort o průměru 25cm je lepší
dvojnásobek)
Bílá hmota: 100g bílé čokolády + 1 lžíce sirupu ( myslím, že příště bude stačit tak 3/4 lžíce)
Tmavá hmota: 100g čokolády na vaření +2 a kousek lžíce sirupu
Pokud se nebude chtít vytvořit hladká hmota po kapkách přidávat sirup.
Recept na modelovací čokoládu- popis:
- koupila jsem si čokoládu Orion bílou, mléčnou a tmavou jsem dělala z obyčejné čokolády na vaření
- kukuřičný sirup jsem nesehnala, tak je použit pšeničný a myslím, že se v klidu dá použít i med(vyzkouším)
-v hrnci jsem zahřála na bod varu vodu, odstavila z plotny a teprve pak vložila nádobu s nalámanou mléčnou čokoládou(200g)a míchala tak dlouho, až se dokonale rozpustí - nechala tak 2 minutky stát a přidala nejdřív 2 a po chvilce ještě jednu pol.lžíci sirupu( po těch dvou se to začlo spojovat, ale nebyla to hladká hmota - tu dotvořila až ta třetí lžíce), pak jsem si hmotu vzala do ruky a chvilku jsem ji ještě ve dlaních rozpracovala ( docela mě překvapilo, že jí je málo - ale jde vyválet natenko - potah dortu tvoří 200g čokoláda)
- někde jsem četla, že se má nechat 2 hod.odstát(na to jsem klasicky neměla čas, takže jsem ji na 10minut dala na terasu) a po 10 minutách začla tvořit.Potah super ,na růžičky jsem jí zas musela dát ven, protože se začaly slívat v jeden kus(ale opět max.na 10 minut) a pok jsem vytvořila růži, dala jí na talíř a do chladna a tak jsem pokračovala než jich bylo 13 jako 13 roků. Stejně jsem pokračovala s bílou( ta mi přišla ale mastnější, z ruk mi při rozpracování kapal tuk - trochu jsem podsypala moukou, ale šlo to). A stejný postup byl u čokolády na vaření, která z nich byla nejtužší a zblajzla nejvíc sirupu.
Snad to bude jako popis stačit.
pohled z boku
večer je problém se světlem...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Mircca
(upraveno)
18. 5. 2010, 21:21
Mirísek
(upraveno)
29. 1. 2009, 19:43
Marti dobrý večer, tak začínám debatu, co jsem dělala blbě . Dělala jsem podle vás bílou hmotu, vypadalo to docela slibně. Na 200g( koupila jsem taky orion) jsem dala tak tu lžíci a něco sirupu, po chvilce hňácání se mi to začlo drobit, fikla sem to na balkón, vytahla jsem to, hňácala, vyválet to nešlo, lepilo se to na váleček a pak drobilo dál. Tak jsem tak zkusila dát trochu oleje, pak jsem přidělala ještě trochu čokolády a zamíchala do toho, no hrůza. Tak jsem to zkusila znovu nachladit, vytáhla jsem to, načež mi z toho vznikla hromádka drobků, tož jsem to mrskla do koše . A proklínala všecky svatý . A jsem těhotná, tak jsem si k tomu ani štamprlu nemohla nalejt . Tak co myslíte prosím vás, kde jsem udělala kopanec? Díky! Mirka
mackovec
(upraveno)
29. 1. 2009, 20:20
@Mirísek
Mirko zkuste příště přidat místo oleje trochu vody,dělala jsem ji minulý týden taky poprvé,a jsem spokojená.Ze začátku vypadá jakoby zdrclá,ale ta voda-asi jen necelá čajová lžička to zpraví. Ať se zadaří
Mirísek
(upraveno)
29. 1. 2009, 20:37
@mackovec
Díky, to mě pravda nenapadlo. .
Ilonáček
(upraveno)
19. 12. 2008, 17:39
Krásný
MucLenka
(upraveno)
18. 12. 2008, 21:09
Marti, nádhera!
Dermajetics
(upraveno)
18. 12. 2008, 20:47
moc krásný dortíček a ty růžičky
pelda77
(upraveno)
18. 12. 2008, 19:52
Je nádherný
Macik 2006
(upraveno)
18. 12. 2008, 19:08
moc pěkný
akin77
(upraveno)
18. 12. 2008, 9:03
Krásný dortík!
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 10:43
@akin77
díky
Zrušený účet
(upraveno)
18. 12. 2008, 8:00
Marti, tak ten je perfektní. A jaká je chuť čokohmoty? Četla jsem, že se hodně špatně na dortu krájí a že to není chuťově nic moc
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 8:34
@
Heli, mě hmota chutnala a děcka mi chodili uzobávat odkrojky, myslím, že i s krájením by neměl být problém - nepřipadla mi, že by byla jako šutr (krém pod ní ji udržuje vláčnější)Když tak napíšu, až ochutná oslavenec.
Zrušený účet
(upraveno)
18. 12. 2008, 7:55
Hezoučké a ta hmota je fakt chuťově suprová, mňam. Tahle bílo hnědá kombinace je úžasná
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 8:34
@
díky
miruškah
(upraveno)
18. 12. 2008, 7:53
krásný dortík
IJohny
(upraveno)
18. 12. 2008, 7:51
Taky moc pěkný dortík
Anelis
(upraveno)
17. 12. 2008, 23:08
A tenhle je taky nádherný, krásně nazdobený a super růžičky
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 5:41
@Anelis
díky
jitkaad
(upraveno)
17. 12. 2008, 22:05
Marti,tak to je úžas a mám dost silný pocit že sis tímhle dortíkem na sebe ušila bičík v podobě otázek a podrobného popisování,protože si pamatuju na debatu o nepodařených čokohmotách samotnou by mě zajímalo co a jak
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 5:40
@jitkaad
to už je můj poslední letošní dortík a snad se mi podaří dodělat naše cukroví
nobstice
(upraveno)
17. 12. 2008, 22:22
my chceme postup!!!!!!!! my chceme postup!!!!!!!!!!!!! my chceme postup!!!!!!!!!!!!! nebo aspon radu..................
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 5:39
@nobstice
Postup vložen
nobstice
(upraveno)
18. 12. 2008, 22:55
@martina 527
diky
GIGI74
(upraveno)
17. 12. 2008, 21:54
Dobrý den, opravdu nádherný ...můžete prosím napsat postup nebo odkaz na postup a kde se dá ten natahovací marcipán koupit? Děkuji, Regina
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 5:39
@GIGI74
už jsem vložila popis postupu
akr
(upraveno)
17. 12. 2008, 21:52
moc pěkný dortík a krásné růžičky
ajoun
(upraveno)
17. 12. 2008, 21:51
Ten je úúúžasný Nádherný dortík
Radůzka
(upraveno)
17. 12. 2008, 21:50
...krásný a elegantní ...povedl se
pipontek
(upraveno)
17. 12. 2008, 21:43
Je krásný,ale já se modelovací čokolády bojím,hodně tady maminky píšou,že se nedaří,zkus prosím napsat jak se s ní pracovalo a hlavně postu.Díky moc Renča
martina 527
(upraveno)
18. 12. 2008, 5:41
@pipontek
já se taky bála, ale nakonec mám pocit, že se s ní pracuje líp než s marcipánem, který si tuhne, trhá se....