(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
ZDRAVÉ vánoční cukroví 1:ŠPALDOVO-KUKUŘIČNÉ LINECKÉ SUŠENKY VE 4 VARIANTÁCH
Potřebné ingredience
1 větší koláčová forma nebo 50 sušenek
300 g špaldové celozrnné hladké mouky Bioharmonie
200 g rostlinného neztuženého tuku (např. Provamel nebo Rapunzel)
100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)
Postup přípravy
Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici cca 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 min. Pokud pečete větší korpus, tak o něco déle.
Varianty sušenek
1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem (nejlépe džemem bez cukru, kterých nabízejí bioprodejny mnoho druhů). Můžete slepovat i oříškovým krémem, například Karob a Ořechy z bioobchodů.
2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.
3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. Zkuste pro změnu přidat i koření: tlučený hřebíček a trošku skořice.
4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy můžete zkusit i lžičku sušeného zázvoru.
Tip
Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou!
Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.
Varianty sušenek
1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem (nejlépe džemem bez cukru, kterých nabízejí bioprodejny mnoho druhů). Můžete slepovat i oříškovým krémem, například Karob a Ořechy z bioobchodů.
2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.
3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. Zkuste pro změnu přidat i koření: tlučený hřebíček a trošku skořice.
4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy můžete zkusit i lžičku sušeného zázvoru.
Tip
Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou!
Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé