(recept
si oblíbilo 181 návštěvníků)
Sunarové čtverečky - na vaše přání:-)))
Potřebné ingredience
250 gr. cukr moučka, 250 gr. másla, 3 vanilkové cukry, 8 lžic polévkových rumu, 8 lžic sušeného mléka polotučného - plné (já mám ráda suš. mléko Laktino-k sehnani v Kauflandu, Coopu atd.,proto jej dávám,ale samozřejmě může být i sunar už podle názvu:-)) - tohle vše smíchat, rozdělit na dvě části, do 1. části přidáme ještě navíc 4 lžíce kakaa - do 2. části přidáme 4 lžíce sušeného mléka navíc Na polevu: 75 gr. másla rozpuštěného, 75 gr. cukru moučka, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci mléka
Postup přípravy
Tento recept tady dávám, protože si o něj maminky píšou samy na můj e-mail (měla jsem ho vyfocený mezi cukrovím z min. roku).
Umícháme tedy "těsto", máme dvě části - světlou a tmavou, na plech vyložený pečicím papírem dáme kakaové těsto, na druhý plech vyložený alobalem dáme světlé těsto. Nemusíte to roztahovat na celý velký plech, na mé fotce to není úplně vidět,ale chybí tam cca 3-5 cm. Původní recept totiž byl z jednou takové dávky a bylo to vyšší než formička,takže nešlo vůbec vykrajovat - hrůza, takhle to bohatě stačí.
Bílé těsto vyklopíme na tmavé a jen ze světlého sundáme alobal, zarovnáme. Před tímto můžeme dát oba plechy na chvíli na balkon, ztuhnou a lépe se bílé těsto vyklopí,já ho ale nedala a šlo to taky,navíc se to pak dá ještě trochu poupravit,jakmile ztuhne,už to jde jen vyrovnat na sebe. Dáme opět na chvíli do chladu a připravíme polevu.
Poleva:
máslo rozehřejeme, vymícháme cukr, kakao a mléko a mícháme s rozpuštěným ještě teplým máslem -až se vstřebá.
Nalijeme na hmotu a necháme ztuhnout v chladu - nejlépe na balkoně ( v ledničce by to tuhlo asi dost dlouho) a klidně i hodinku - dvě.
Potom vykrajujeme,pokud to není opravdu déle v chladu,může to zase při vykrajování teplat a hůř se vykrajovat, v tom případě to dám opět na chvíli do chladu i mezi vykrajováním. Když je to v chladu dlouho,jde to celkem hezky. Nemusí se dělat čtverečky,můžou to být třeba měsíčky,ale vykrajovat tak ať z toho nejsou zbytky,hned vedle sebe.Není to jako pečené těsto,že se to dá znovu upatlat a proto zbytky nejsou hezké vzhledově. Hlavně to spodní kakaové musí být zatuhlé,to bílé
těsto drží dobře,ale tmavá hmota má sklon se lepit na ten papír,tak je třeba trochu cvik,není to ale nic těžkého.
Zní to složitě,ale není to tak a je to moc dobré, tohle cukroví nám pekla cukrářka na svatbu a všem tak chutnalo,že jsem ji musela poprosit o recept.
Umícháme tedy "těsto", máme dvě části - světlou a tmavou, na plech vyložený pečicím papírem dáme kakaové těsto, na druhý plech vyložený alobalem dáme světlé těsto. Nemusíte to roztahovat na celý velký plech, na mé fotce to není úplně vidět,ale chybí tam cca 3-5 cm. Původní recept totiž byl z jednou takové dávky a bylo to vyšší než formička,takže nešlo vůbec vykrajovat - hrůza, takhle to bohatě stačí.
Bílé těsto vyklopíme na tmavé a jen ze světlého sundáme alobal, zarovnáme. Před tímto můžeme dát oba plechy na chvíli na balkon, ztuhnou a lépe se bílé těsto vyklopí,já ho ale nedala a šlo to taky,navíc se to pak dá ještě trochu poupravit,jakmile ztuhne,už to jde jen vyrovnat na sebe. Dáme opět na chvíli do chladu a připravíme polevu.
Poleva:
máslo rozehřejeme, vymícháme cukr, kakao a mléko a mícháme s rozpuštěným ještě teplým máslem -až se vstřebá.
Nalijeme na hmotu a necháme ztuhnout v chladu - nejlépe na balkoně ( v ledničce by to tuhlo asi dost dlouho) a klidně i hodinku - dvě.
Potom vykrajujeme,pokud to není opravdu déle v chladu,může to zase při vykrajování teplat a hůř se vykrajovat, v tom případě to dám opět na chvíli do chladu i mezi vykrajováním. Když je to v chladu dlouho,jde to celkem hezky. Nemusí se dělat čtverečky,můžou to být třeba měsíčky,ale vykrajovat tak ať z toho nejsou zbytky,hned vedle sebe.Není to jako pečené těsto,že se to dá znovu upatlat a proto zbytky nejsou hezké vzhledově. Hlavně to spodní kakaové musí být zatuhlé,to bílé
těsto drží dobře,ale tmavá hmota má sklon se lepit na ten papír,tak je třeba trochu cvik,není to ale nic těžkého.
Zní to složitě,ale není to tak a je to moc dobré, tohle cukroví nám pekla cukrářka na svatbu a všem tak chutnalo,že jsem ji musela poprosit o recept.
Začátek - suroviny na 1. část
První část je oddělená a doplněna suš. mlékem
2. část s kakaem
Těsto už je rozetřené na plechu (tmavé je dole) a přikryté světlým nahoře
Příprava polevy
Poleva rozetřená
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
cancel
(upraveno)
14. 12. 2018, 19:33
Dobrý den, máslo do polevy nedoporučuji. Je i vidět na obrázku, že poleva z másla nikdy neztuhne. Tedy raději 100% tuk na polevy - např. Stella na polevy.
adriM
(upraveno)
17. 12. 2018, 14:02
@cancel
Dobrý den, venku určitě ztuhne, dělala jsem zrovna včera. Je akorát taková lesklejší. Ztužený tuk bych k tomuto cukroví určitě nedoporučovala. To jedině rozpustit klasicky hořkou čokoládu a dát kapku ztuženého tuku.
mariana1
(upraveno)
16. 12. 2015, 13:56
Andrejko včera jsem zakončila pečení Vaším cukrovím a musím Vám poděkovat. Je to rychlé a velmi výborné cukroví. Po přečtení komentářů jsem měla trochu strach, ale zvládla jsem bez problémů. Jen mám asi větší plech a těsta jsem měla asi na větší polovinu .Přeji krásné vánoce
adriM
(upraveno)
18. 12. 2015, 11:01
@mariana1
Dobrý den, to jsem moc ráda, že chutnalo.Já to válím na hodně tenko a mám to na téměř celý velký plech, ale to je jedno, když budete mít trošku vyšší, vůbec nevadí. Tak krásné Vánoce i Vám
tetinka
(upraveno)
7. 12. 2015, 19:59
venda kudelova
(upraveno)
10. 12. 2012, 10:53
Andrejko,šlo by trochu toho cukru ubrat a přidat třeba trochu sušeného mléka také to chci ted někdy udělat.
adriM
(upraveno)
10. 12. 2012, 18:28
@venda kudelova
Vendul já dělám dle receptu, ale klidně zkuste ubrat. Na chuti si myslím, že nic nezkazíte a konzistence snad bude taky dobrá. Dejte pak vědět jak to dopadlo
Varhda
(upraveno)
8. 12. 2012, 14:28
Mícháte šlehačem či ručně? Pávě mám zabořené ruce a nějak se mi to nezdá ..
adriM
(upraveno)
8. 12. 2012, 16:48
@Varhda
Danuš já šlehačem. Jde to pak dobře i rozetřít a v mrazíku to zase rychle hezky ztuhne na vykrajování
Varhda
(upraveno)
10. 12. 2012, 7:51
@adriM
Děkuji za radu,také jsem nakonec sáhla po šlehači. Akorát ikdyž jsem to měla v těchto mrazech asi 5 hodin venku tak mi ta spodní vrstva nejde od papíru. A asi to bude na plechu až do servírování,ale lahoda to je ,taková sladká chuťová bomba!
adriM
(upraveno)
10. 12. 2012, 10:09
@Varhda
Danus tak to je zvlastni, ze to nejde od peciciho papiru... Ani kdyz to necim podeberete? No snad se vam to nejak podari, at nemusite servirovat na plechu Hezke vanoce
Nolita
(upraveno)
29. 11. 2012, 9:33
Andrejko, tak jsem je včera zkusila...bohužel mne to nenadchlo ... Bylo to strašně přeslazené a patlalo se to . Na tácku a v pokojové teplotě by se to za chvíli asi rozteklo .
adriM
(upraveno)
8. 12. 2012, 12:00
@Nolita
Ivan, sladké to je, to je fakt, ale většina lidí se po tom může utlouct Já tento druh dělám vždy v zimě navečer, nechám to ztuhnout na balkoně a to je raz dva, takže pak se mi to krájí lehce. A když to začne povolovat, tak zase stačí na chvíli šoupnout ven. Třeba z lednice nebo v teplém počasí by se to určitě dělalo špatně. Ale nikdy se nám to nerozteklo, je fakt, že to možná ani nestihne, ale úplně roztéct to snad nejde, maximálně to změkne. Tak škoda, že vám nezachutnalo, snad najdete nějaký lepší recept, na kterém si pochutnáte
venda kudelova
(upraveno)
24. 11. 2012, 21:12
Andrejko,na polevu používáte máslo nebo se dá použít hera.
cancel
(upraveno)
14. 12. 2018, 19:34
@venda kudelova
Prosím, máslo nikdy neztuhne, ani Hera. Proto 100% tuk - Stella.
adriM
(upraveno)
26. 11. 2012, 12:22
@venda kudelova
Vendul do nepeceneho cukrovi bych heru nedavala. Ja urcite maslo
jeremy
(upraveno)
10. 11. 2012, 1:06
LEJLA
(upraveno)
6. 11. 2012, 18:39
šlo by to i z plnotuč.sušeného mléka?děkuji
adriM
(upraveno)
7. 11. 2012, 9:49
@LEJLA
Leni nezkousela jsem, snad ano
brdy
(upraveno)
5. 11. 2012, 11:51
Andrejko, přečetla jsem si Váš recept. Vypadá moc dobře. Jestli jsem to dobře pochopila, je to nepečné cukroví? Děkuji, za odpověď, Marie
adriM
(upraveno)
5. 11. 2012, 13:02
@brdy
Marus presne tak, opravdu je to nepecene
Bibiána H.
(upraveno)
5. 11. 2012, 10:52
venda kudelova
(upraveno)
5. 11. 2012, 10:13
Andrejko,zaujal mi Váš recept,letos určitě zkusím nemáte ještě nějaký dobrý recept na kokosky budu moc rada.moc děkuji
Lenyela
(upraveno)
8. 12. 2012, 13:15
@venda kudelova
Vendul,kukněte na moje kokosky,jsem s receptem spokojená a je jednoduchý.
adriM
(upraveno)
7. 11. 2012, 9:50
@venda kudelova
Vendul tak dejte vedet jestli se povedlo. Kokosky posledni dobou moc nedelam, u nas maji radi spis takove ne uplne tradicni druhy, ale urcite tady na mmb najdete spoustu dobrych receptu. Zkuste treba ty nejoblibenejsi
Strepitula
(upraveno)
2. 11. 2012, 22:26
Dala by se prosím Vás použít i sypká smetana do kávy? Té mám doma dost a nevím co s ní
adriM
(upraveno)
5. 11. 2012, 9:18
@Strepitula
Smetana do kavy muze zaprve trochu pozmenit chut, i kdyz nemusi to byt k horsimu... Ale ja kazdopadne doporucuji susene mleko a nejlepe klasicke Laktino, protoze mam zkusenosti treba i s jinym cukrovim, ze jine susene mleko pozmeni konzistenci, chut. A navic se s jinym muze pracovat hure, coz zrovna u tohoto cukrovi by bylo na skodu. Jednou jsme chteli usetrit a koupili polske sus. mleko a cukrovi se nepovedlo (byl to sice jiny druh, ale myslim, ze to je jedno), museli jsme delat znovu s laktinem
Strepitula
(upraveno)
5. 11. 2012, 11:17
@adriM
Děkuji vám za odpověď. Bylo by škoda něco dělat zbytečně a tak se budu řídit Vaší radou. Díky
P.A.V.L.A
(upraveno)
31. 10. 2012, 18:17
adriM
(upraveno)
1. 11. 2012, 10:23
@P.A.V.L.A
Priprava na Vanoce?
zdenča111
(upraveno)
17. 12. 2011, 21:49
Dobrý večer, tak jsem dnes zkoušela dělat tenhle receptík, chuťově je to výborné, ale je s tím patlačka, teď to mám v lednici a ráno zkusím, jestli z toho půjde něco vykrojit A tak mě i napadlo, že by z toho byl i dobrý krémik na slepování nebo plnění ulků, je to totiž výborné (myslím tu hmotu než se rozdělí na dvě části) Tak všem přeji krásné vánoce a děkuji za receptík
marden
(upraveno)
21. 12. 2009, 22:38
Dneska jsem vyzkoušela chutná to výborně, vyvalovala jsem mezi dvěma potravinářskými foliemi a bylo to bez problémů. Dlouho jsem chladila na balkoně a nakonec jsem těsto nakrájela rádýlkem , bylo to rychlejší a líp se s tím pracovalo. Takže děkuju za recept!!!
adriM
(upraveno)
22. 12. 2009, 18:26
@marden
Evi to jsem moc ráda, že chutná a taky děkuji za tipy pro ostatní maminky. Já to tak nějak uplácávám rukama na plech a když to hodně zchladím na balkoně tak to jde, ale určitě super tip ty folie a rádýlko Hezké svátky
Simouna
(upraveno)
7. 8. 2009, 21:55
Tak jsem dnes zkusila tyhle čtverečky udělat, všechno je pořád v ledničce (od začátku tuhlo a tuhne stále) - ukrojit to jakž takž jde ve tvaru, ale pak přendat ten čtvereček na tralířek už je boj - je to hrozně měkké, takže vzít do ruky nehorzí, nebo naskládat na sebe na talířek, Musíme jíst jenom lžičkou - ale jinak je to dobré. Sice hoodně sladké,ale dobré. Tak nevím kde jsem udělala chybu
adriM
(upraveno)
8. 8. 2009, 11:28
@Simouna
Simi já myslím,že jste chybu udělat nemusela,ale já tohle dělám raději jen na vánoce,protože to dávám tuhnout ven skoro do mrazu...V ledničce je to teplo určitě menší,to už bych raději zkusila udělat místo v mrazáku a tam to nechala chvíli ztuhnout a po hodince až dvou bych pracovala. Jde o to,že v létě je teplo i doma a to pak z lednice určitě hodně rychle měkně když s tím pracujete a dotýkáte se toho...Tak teď mě napadá jedině mrazák a pak rychle pracovat a klidně průběžně dát opět tam..Držím palečky
gucci envy
(upraveno)
7. 1. 2009, 12:30
Tak změna Jeden kousek, co jsem zachránila před pádem manžel ochutnal a řekl, že to je výborný a že to musím znovu udělat! Takže držte mi palečky )))
gucci envy
(upraveno)
6. 1. 2009, 15:35
Holky ty woe jestli jste chtěly dneska vidět Pata a Mata v akci při výrobě těchto čtverečků, tak jste měly být dneska rozhodně u nás! Začalo to špatným výběrem mísy, zvolila jsem menší a těsto při míchání mi lítalo po celý místnosti: Potom mi to samozřejmě nešlo napatlat, když jsem bílý krém napatlala na alobal a dala zmrazít (asi ne moc,abych to mohla případně upravit), tak to z toho alobalu sundat nešlo, musela jsem to tam napatlat stěrkou, takže zbytečná práce. Potom se mi samozřejmě nechtěla dělat poleva, tak jsem rozehřála kupovanou, ale trubce mi nedošlo, že když to naliji na pečlivě ztuhlou hmotu z venku, tak mi namístě ztuhne a nerozetřu jí, otvírám další sáček, mažu, dávám ven tuhnout, chci vykrajovat, samo, že nejde, čokoláda se láme, beru núž, krajím, vše polámaný, rozřežu, dám opět ven(protože je to ze spoda měkký a nejde to nabrat), za 5 minut rána, pekáč převrácený venku na betonu....no pes si ale pošmáknul , půl dne práce zkončilo v psovo žaludku Ale chuťově to bude určitě dobrý, znovu to ale zkoušet nebudu
adriM
(upraveno)
7. 1. 2009, 14:28
@gucci envy
Luci opravdu no comment Naštěstí jste si průběžně i sama odpověděla,protože bych stejně asi nevěděla co na to napsat, tak snad jen Příště budeme chytřejší drahoušku A kupovanou polevu fakt ne,ta se opravdu láme,tahle je měkoučká a jiná
gucci envy
(upraveno)
7. 1. 2009, 15:50
@adriM
Andreiko, tak nějak prostě člověk musí věci vyzkoušet, než se poučí, dneska už mám opět kuráž to vyzkoušet!
adriM
(upraveno)
7. 1. 2009, 15:53
@gucci envy
Téééda tak to držím všechny palce co mám
gucci envy
(upraveno)
7. 1. 2009, 16:30
@adriM
No jo, když vidím tu vaši fotku, jak je to krásný!
syfal
(upraveno)
29. 12. 2008, 14:40
dobrý den, cukroví je výborné, akorát se mi hrozně matlal ten kakaový spodek i když jsem to dávala průběžně chladit jak píšete- co jsem udělala špatně? Díky Sylva
adriM
(upraveno)
29. 12. 2008, 21:49
@syfal
Sylvi jsem ráda,že chutnalo Co se týče toho spodku, buď to nebylo dostatečně vychlazené, záleží při jaké teplotě se chladilo - venku, v lednici? a jak dlouho... Pokud je to opravdu skoro namrzlé,dělat by to nemělo. A také to sušené mléko to trochu vysušuje, proto mají být lžíce opravdu vrchovaté, mně to při prvním pokusu taky dělalo tyhle problémy,ale to jsem dělala z jednou takové dávky a neměla ten recept ještě "vychytaný", teď už to jde naprosto bez problémů. Tak snad vás to neodradí pro příští vánoce