(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Potahovaný s orchidejí
Potřebné ingredience
dortík byl pro mamku, která si oblíbila orchideje. Nemám originální vykrajovačku,takže jsem dost improvizovala :-) a navíc mi moje orchidej nevykvetla (jak jsem předpokládala) a lovila jsem v paměti, takže prosím o přimhouření oka :-)
Postup přípravy
Korpus: 2x průměr 18cm, celkem ze 7 vajec
použito na květ: drátek a floristickou pásku
KORPUS:
7 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 8 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva, 1 lžíce namletých oříšků, 1 lžíce kakaa.
Postup: Žloutky a cukr ušlehat (4 min), přidat vodu (šlehat 1 min), pak přidat půlku mouky. Zvlášt ušlehat bílky se špetkou soli do husté pěny, přidat zbytek cukru a vyšleha dohladka. Pak půlku sněhu smíchat s ušlehanými žloutky a pomalu ručně přimíchat zbylý sníh. Péct na 150 se zapnutým ventilátorem, cca 45min.
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT:
Fondant - 1 PL želatiny (do tlačenky), 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - zalezi jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ní pracuje, je bílá (příště použiju kukuřičný sirup a bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatná. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapila :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený stuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
Mléčný marcipán podle Ariell
Korpus pokapat rumem, natřít rybízovou marmeládou, promazat krémem, nechat ztuhnout. Seříznout do tvaru květináče, celé pomazat slabou vrstvou krému, nechat zchladnout. Pak potáhnout fondantem, na "hlínu" použít rozdrobený korpus z ořezání.
použito na květ: drátek a floristickou pásku
KORPUS:
7 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 8 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva, 1 lžíce namletých oříšků, 1 lžíce kakaa.
Postup: Žloutky a cukr ušlehat (4 min), přidat vodu (šlehat 1 min), pak přidat půlku mouky. Zvlášt ušlehat bílky se špetkou soli do husté pěny, přidat zbytek cukru a vyšleha dohladka. Pak půlku sněhu smíchat s ušlehanými žloutky a pomalu ručně přimíchat zbylý sníh. Péct na 150 se zapnutým ventilátorem, cca 45min.
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT:
Fondant - 1 PL želatiny (do tlačenky), 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - zalezi jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ní pracuje, je bílá (příště použiju kukuřičný sirup a bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatná. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapila :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený stuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
Mléčný marcipán podle Ariell
Korpus pokapat rumem, natřít rybízovou marmeládou, promazat krémem, nechat ztuhnout. Seříznout do tvaru květináče, celé pomazat slabou vrstvou krému, nechat zchladnout. Pak potáhnout fondantem, na "hlínu" použít rozdrobený korpus z ořezání.
orchidej
trochu detailu :-) težko říct jaký druh :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Manicka111
(upraveno)
11. 12. 2008, 20:46
To je nádhera jako pravá
nahlásit
pavlis
(upraveno)
17. 12. 2008, 9:32
@Manicka111
dííííky
nahlásit
bambus
(upraveno)
7. 12. 2008, 11:41
to je tam zasazená živá nááádhera
nahlásit
lejča
(upraveno)
5. 12. 2008, 9:38
Pavli..tak to je naprostá dokonalost...je to nádhera
nahlásit
pavlis
(upraveno)
8. 12. 2008, 8:06
@lejča
díííky moc
nahlásit
Marci75
(upraveno)
4. 12. 2008, 9:22
Ježíš, já myslela, že je to vážně květináč s kytkou Je krásná
nahlásit
pavlis
(upraveno)
5. 12. 2008, 9:35
@Marci75
jéé. tak to jsem ráda, že líbí
nahlásit
Bajunka
(upraveno)
4. 12. 2008, 9:17
K tomu není co dodat
nahlásit
Eliskak
(upraveno)
4. 12. 2008, 8:32
Ta kytička není živá je to perfektní dortík
nahlásit
jitkaad
(upraveno)
4. 12. 2008, 8:27
Pavli,naprosto geniální už jsem si povídala,kde to zase sem v bydlení???
nahlásit
pavlis
(upraveno)
6. 12. 2008, 8:14
@jitkaad
děkuji moc za pochvalu
nahlásit
špetlovka
(upraveno)
4. 12. 2008, 8:25
Tý jooo,to je nádhera Šikulka
nahlásit
pavlis
(upraveno)
4. 12. 2008, 8:14
Jéé, děkuji moc všem za tolik chvály . Vůbec jsem nečekala takový super ohlas. Díííííkýýý
nahlásit
klekanda
(upraveno)
4. 12. 2008, 0:04
opravdu nádhra, nevěřila jsem svým očím že to není skutečná orchidej super
nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
3. 12. 2008, 21:48
Nádherná , taky jsem se musela kouknout ještě jednou jestli jsem opravdu v dortech. Můžu jen
nahlásit
akin77
(upraveno)
3. 12. 2008, 21:04
Pavli, nádherný dortík, kyti se ti náramně povedla, je úžasná, ani se mi nechce věřit, že jsi ji dělala poprvé..
nahlásit
luciasanta
(upraveno)
3. 12. 2008, 20:30
Zírám, žasnu ... obdivuju vás a smekám
nahlásit
pelda77
(upraveno)
3. 12. 2008, 20:27
Tak teť nevím jestli mám věřit, že je to marcipán.... je to božííííííííííííí
nahlásit
LuccinkaV
(upraveno)
3. 12. 2008, 18:22
Téda Pavlínko....to je veledílo ...normálně tady zírám.......jak jsi to udělala..Perfektní práce!!!!!
nahlásit
zuzaa
(upraveno)
3. 12. 2008, 18:17
Pavlínko, orchidea je opravdu nádherná, maminka musela mít určitě velkou radost, vypadá jako opravdová
nahlásit
Obelixova
(upraveno)
3. 12. 2008, 15:34
Nádhera,úžasný
nahlásit
Zirafka.Kacka
(upraveno)
3. 12. 2008, 15:21
Taky jsem nejdřív zírala proč sem někdo dává fotku svojí kytky a teď jen žasnu, že jde skutečně o , . Jste
nahlásit
PRATELKA
(upraveno)
3. 12. 2008, 15:08
Pavli, nemusím potahované dorty, ale tohle je tedy paráda, prostě jenom super
nahlásit
Iveta45
(upraveno)
3. 12. 2008, 14:55
úžasná
nahlásit