(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA
Potřebné ingredience
vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dcl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
sůl, asi 2 litry vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla
Postup přípravy
Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané kapří hlavy (bez žáber a očních bulv), zalijeme je osolenou vodou, přidáme překrojené cibule, očištěnou zeleninu vcelku, koření a vše vaříme mírným varem asi tři čtvrtě hodiny. Nyní vývar scedíme, smícháme jej s vývarem s vnitřností a vložíme do něho pokrájené vnitřnosti, obrané a na kousky nakrájené maso z uvařených kapřích hlav. Nakonec zahustíme polévku moučným máslem a krátce povaříme.
Nemáme-li k přípravě polévky jikry, pak je můžeme do značné míry nahradit tím, že místo uvedeného zahušťování moučným máslem opražíme na másle hrubou krupici do růžova, kterou pak v polévce povaříme, a tím současně polévku i zahustíme.
Do hotové polévky můžeme ještě přidat ve vývaru uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu.
Příloha: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle
Nemáme-li k přípravě polévky jikry, pak je můžeme do značné míry nahradit tím, že místo uvedeného zahušťování moučným máslem opražíme na másle hrubou krupici do růžova, kterou pak v polévce povaříme, a tím současně polévku i zahustíme.
Do hotové polévky můžeme ještě přidat ve vývaru uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu.
Příloha: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
enestejša
(upraveno)
6. 3. 2020, 17:55
Dnes jsem ji uvařila, je výborná. Dělám ji tak každý rok na Vánoce, ale minulý rok jsme měli hodně kyselice, tak kapří hlavy počkaly do dneška.
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090807/23/b127510-1249681782.jpg)
Helunda
(upraveno)
24. 12. 2008, 12:44
Zkusili jsme letos na štědrý den...děkujem za inspiraci...
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(banky)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/125.gif)
![(kolednici)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/124.gif)
![(stromecek)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/127.gif)