Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA

0.0
STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA

Potřebné ingredience

vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dcl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
sůl, asi 2 litry vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla

Postup přípravy

Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané kapří hlavy (bez žáber a očních bulv), zalijeme je osolenou vodou, přidáme překrojené cibule, očištěnou zeleninu vcelku, koření a vše vaříme mírným varem asi tři čtvrtě hodiny. Nyní vývar scedíme, smícháme jej s vývarem s vnitřností a vložíme do něho pokrájené vnitřnosti, obrané a na kousky nakrájené maso z uvařených kapřích hlav. Nakonec zahustíme polévku moučným máslem a krátce povaříme.
Nemáme-li k přípravě polévky jikry, pak je můžeme do značné míry nahradit tím, že místo uvedeného zahušťování moučným máslem opražíme na másle hrubou krupici do růžova, kterou pak v polévce povaříme, a tím současně polévku i zahustíme.
Do hotové polévky můžeme ještě přidat ve vývaru uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu.
Příloha: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

enestejša 6. 3. 2020, 17:55
Dnes jsem ji uvařila, je výborná. Dělám ji tak každý rok na Vánoce, ale minulý rok jsme měli hodně kyselice, tak kapří hlavy počkaly do dneška. (Y)
Helunda 24. 12. 2008, 12:44
Zkusili jsme letos na štědrý den...děkujem za inspiraci... (Y) (banky) (kolednici) (stromecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie