perníková chalupka
Potřebné ingredience
Suroviny na 1 chaloupku
1 kg medu,
1/4 l vody,
650 g žitné mouky,
600 g hladké mouky,
po 100 g nadrobno nakrájeného citronátu a oranžátu,
40 g perníkového koření,
30 g jedlé sody,*
5 oloupaných mandlí,
2 PL citronové šťávy,
3 bílky,
300 g práškového cukru,
různobarevná cukrátka,
máslo na plech
Postup přípravy
Zamícháme, nakonec přidáme jedlou sodu a vypracujeme pevné hladké těsto. Přikryjeme a necháme 1 až 2 dny odpočívat, aby bylo vláčnější. Na perníkovou chaloupku si vystříhneme z lepenky šablonu. Přesné rozměry dopíši.
Dva plechy na pečení trochu vymastíme. Troubu vyhřejeme na 200°C.
Z perníkového těsta vyválíme pruhy 1 1/2 cm silné a 40 cm dlouhé a v 2-3 mm odstupech je narovnáme vedle sebe na plech. Měli bychom tak vytvořit obdélník 46x26cm. Při pečení se pruhy těsta roztáhnou, vyplní se mezery mezi jednotlivými pruhy a vznikne souvislý plát těsta, který připomíná stěnu z dřevěných trámů. Tuto část těsta pečeme 20 až 30 minut na prostřední příčce trouby.
Zbylé perníkové těsto vyválíme na sílu 1 cm a vykrojíme jeden plát veliký 25 x 15 cm a jeden 35 x 28 cm. Položíme na plech. Propícháme vidličkou a pečeme 12 až 18 minut na prostřední příčce trouby. Z plátu velikosti 40 x 26 cm, ktery jsme upekli jako první, vyřízneme ostrým nožem podle šablony štít a boční stěny chaloupky. Na přední straně vyřízneme dvířka a okno.
Z hladkých plátů vyřízneme podle šablony základ na chaloupku a dva díly na střechu. Zbylé těsto vyválíme na 1/2 cm silnou placku, vykrojíme 10 malých perníčků a na každý dáme půlku mandle. Ze zbylého těsta vykrojíme komín – jednotlivé díly a tyčky na plot. Pečeme 12-15 minut.
Z bílků, cukru a citrónové šťávy utřeme polevu, kterou slepíme k sobě jednotlivé díly chaloupky. Polevu necháme vždy trochu zaschnout a potom lepíme další díl. Střechu a komín chaloupky potřeme polevou tak, aby připomínala čerstvě napadaný sníh. Chaloupku můžeme podle vlastní fantazie nebo podle chaloupky na přiloženém obrázku ozdobit perníčky a barevnými cukrátky.
Na perníkovou chaloupku si vystříhneme z papíru šablonu podle uvedeného nákresu. Podklad a oba díly střechy vykrojíme ostrým nožem z těsta silného asi 1 cm. Oba štíty a boční stěny vykrojíme z upečeného, ještě teplého těsta, poskládaného z pruhu (malých válečků), které připomínají trámy.
Zbytky těsta uhněteme do koule, vyválíme plát o síle 1/2 cm a vykrojíme z něj laťky na plot, okenice, dveře, komín a malé perníčky na ozdobu chaloupky.
Když si chceme udělat chaloupku, jakou mívá ježibaba, chaloupku s vysokými štítky, můžeme těsto vyválet a dvě čelní a boční stěny vykrojit z 1 cm silného těsta. Jednotlivé díly vykrajujeme se syrového těsta v přiměřené velikosti podle nakreslených šablon.
Chaloupku můžeme ozdobit podle vlastní fantazie. Podkladový plát na chaloupku může být i o něco větší, můžeme udělat pestrou růžovou zahrádku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé