(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Moc dobrá polívka ÚPLNĚ zadarmo (třeba se bude hodit, jestli k nám dorazí KRIZE)
Potřebné ingredience
voda z těstovin (pokud není moc slaná) - asi dva litry, 2-3 lžíce hladké mouky, voda z pytlíku z kysaného zelí, kmín, dvě hrsti sušených hub (půlku jsem nahradila několika podušenými žampiony), nemusí být: lžička sádla, cibule, česnek
Postup přípravy
Tuto polévku jménem Mačanka - jídlo chudých jsem našla na jakémsi slovenském webu - vzbudil tam velkou polemiku, každý v diskuzi psal, že jeho stará mama to dělala jinak - já jsem použila ten nejjednodušší recept a nevěřila, že to bude k jídlu. Kupodivu je to moc dobré - taková vzdálená příbuzná našeho kysela a kulajdy..
Z nudlové vody odebrat půl hrnku a rozškvedlat v ní mouku. Dát vařit. Přidat houby a kmín. Nakonec přilít zelovou vodu. Možno před podáváním posypat cibulkou osmahnutou na sádle (to my nemusíme, tak jsem přidala jen oříšek sádla). Taky tam patří česnek, ale přišlo mi to už moc divoké, tak jsem ho nedala.
V každém případě nechat aspoň dvě tři hodiny odležet.
Mačanka proto, že se v ní mají máčet kousky staršího chleba.
Z nudlové vody odebrat půl hrnku a rozškvedlat v ní mouku. Dát vařit. Přidat houby a kmín. Nakonec přilít zelovou vodu. Možno před podáváním posypat cibulkou osmahnutou na sádle (to my nemusíme, tak jsem přidala jen oříšek sádla). Taky tam patří česnek, ale přišlo mi to už moc divoké, tak jsem ho nedala.
V každém případě nechat aspoň dvě tři hodiny odležet.
Mačanka proto, že se v ní mají máčet kousky staršího chleba.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
karmala
(upraveno)
3. 2. 2011, 19:50
dnes uvařeno a je výborná děkuji
alimama
(upraveno)
4. 2. 2011, 22:50
@karmala
Jsem ráda, že se povedla!
jusinka
(upraveno)
9. 1. 2010, 12:27
spílja
(upraveno)
13. 2. 2009, 16:56
Sláva,konečně jsem ten Váš recept našla,od včera jsem hledala,hledala, zadávala různé slovní kombinace s "mačankou",ptala se na dotazech,a pořád nic.Dnes jsem konečně zpětně prolustrovala kategorii polévek a slavila úspěch.Jsem až posedlá po starých,jednoduchých receptech a tento opět nezklamal.Připomíná mi chutí podkrkonošské kyselo.Je fakt výborná,zdravá,těšíme se na večer, že se po "zmrzlém" výletě zahřejeme .P.S.Česnek jsem taky nedala,a zahustila moukou rozkvedlanou v zakysané smetaně,protože jsem měla málo zelného nálevu.
Zrušený účet
(upraveno)
5. 2. 2009, 11:56
K nám už krize dorazila a vypadá to, že peněženky shnijí prázdnotou Mě končí podpora, práce v nedohlednu, peníze už žádné nedostanu, manželovi sebrali skoro půlku platu Tak jsme říkali, že si půjčíme od "jézéďáků" traktor, zoráme zahradu, vybereme kořínky a bude
alimama
(upraveno)
7. 2. 2011, 22:29
@
Hehe - tak teď koukám na recept na přesné poměry a vidím, že jsem neodpověděla na nějaké komentáře - a skoro přesně po dvou letech.. Tož jak - přežili jste?
Bubalka
(upraveno)
28. 11. 2008, 0:19
znám a doporučuji.....JÁ JI VŠAK DĚLÁM Z VODY Z BRAMBOR A PÁR BRAMBOR V NÍ I NECHÁM...JINAK STEJNĚ...A POKUD JE KOUSEK NĚJAKÉ SLANINKY, TO JE ŽŮŽO....
alimama
(upraveno)
29. 11. 2008, 22:19
@Bubalka
O tom to právě je.. udělat něco k jídlu právě z toho, co je zrovna doma! Zkusím i vaši variantu!
hheellaa
(upraveno)
22. 11. 2008, 18:55
Tak tuhle neznám, ale jinak podobné od svojí "starkej" vařím doma velmi často Jednoduché, rychlé, laciné a dobroučké
růžík
(upraveno)
21. 11. 2008, 18:52
tak tedy přemýšlím jestli se mám smát nebo brečet ,nejprve mně recept zarazil ale na druhou stranu proč to nezkusit
alimama
(upraveno)
5. 2. 2009, 11:36
@růžík
Jojo - proč to nezkusit.. když nebude chutnat, ztráta není tak obrovská..
senava
(upraveno)
21. 11. 2008, 9:09
žabada
(upraveno)
21. 11. 2008, 8:00
Honem ukládám, při pohledu do peněženky se brzy bude hodit
alimama
(upraveno)
21. 11. 2008, 19:32
@žabada
Furt doufám, že až tak zlé to nebude..