(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Perníčky se skleněným efektem
Potřebné ingredience
PERNÍČKY MOJÍ BABIČKY 600g Hladké mouky, 300g Cukru moučka, 2PL Medu, 150g Másla, 2ČL Sody, 3 Celá vejce, 4 ½ ČL Perníkového koření, 2-3 PL Kakaa. PERNÍKOVÁ POLEVA 150g – 200g Cukru moučka, 1 Bílek, 1PL Citronové polevy, 1ČL Solamylu. Vše sypké přesývám 3x. 2 balíčky bonparů nebo jiných takto tvrdých bonbónů.
Postup přípravy
Do mísy si odvážím: 600g Hladké mouky +300g Cukru moučka přidám 2ČL Sody + 3 Celá vejce + 4 ½ ČL Perníkového koření + 2-3 PL Kakaa.
V kastrolku si rozehřeji 2PL Medu +150g Másla a nechchám zchladnout. Po té přileji do mísy k ostatním surovinám a vypracuji v těsto. Jde to velmi dobře. S tímto těstem nemám žádný problém.
Pak nechávám těsto odpočinout. Nejlíp do druhého dne, ale postačí i 2 hodinky v lednici.
Po té si část těsta odkrojím a na vále vyvaluji v placku. Ve spod i na vrchu těsta mám roztříhnutý mikroténový sáček. Díky tomu nepoužívám už žádnou další mouku. A těsto je stále stejného charakteru. Pokud dělám perníčky mám je do 4-7 dnů krásně měkké. Mívám je v krabičce na balkoně. Peču na 170°C cca 3-4minutky. V podstatě dokud těsto v troubě nezavoní. Po vyndání z trouby sundám perníčky z plechu a nechám je mírně zchladnout. Po té je potírám směsí z 1 celého vejce a 1 ČL moučkového cukru a zdobím až následující den.
Jak na tyto perníčky?
Na vále vyválím v placku cca 5mm tenkou a vakrajuji tvary.
Tady jsem zkoušela hvězdičky a vykrojila jsem i střed.
Do středu příjdou v hmoždíři či v mixéru rozdrcené Bonpary. Mě se to podařilo v hmoždíři něco na prach a něco na kousky.
Rozdrcenými bonbony plním prázdné středy perníčků (vrchovatě).
Tyto jsem pekla na 190°C a stála jsem u trouby dokud se směs neroztekla.
Pak jsem perníčky ihned vytahovala z trouby a nechávala jsem je zchladnout na plechu, aby se roztavená hmota zpevnila a netáhla se jako karamel.
Příště zkusím bonbony nemíchat dohromady, ale každou barvu si nadrtím vzlášť, aby okýnka byla barevná jako bonbony.
Fota samozdřejmě dodám - po upečení:-)). Šárka
V kastrolku si rozehřeji 2PL Medu +150g Másla a nechchám zchladnout. Po té přileji do mísy k ostatním surovinám a vypracuji v těsto. Jde to velmi dobře. S tímto těstem nemám žádný problém.
Pak nechávám těsto odpočinout. Nejlíp do druhého dne, ale postačí i 2 hodinky v lednici.
Po té si část těsta odkrojím a na vále vyvaluji v placku. Ve spod i na vrchu těsta mám roztříhnutý mikroténový sáček. Díky tomu nepoužívám už žádnou další mouku. A těsto je stále stejného charakteru. Pokud dělám perníčky mám je do 4-7 dnů krásně měkké. Mívám je v krabičce na balkoně. Peču na 170°C cca 3-4minutky. V podstatě dokud těsto v troubě nezavoní. Po vyndání z trouby sundám perníčky z plechu a nechám je mírně zchladnout. Po té je potírám směsí z 1 celého vejce a 1 ČL moučkového cukru a zdobím až následující den.
Jak na tyto perníčky?
Na vále vyválím v placku cca 5mm tenkou a vakrajuji tvary.
Tady jsem zkoušela hvězdičky a vykrojila jsem i střed.
Do středu příjdou v hmoždíři či v mixéru rozdrcené Bonpary. Mě se to podařilo v hmoždíři něco na prach a něco na kousky.
Rozdrcenými bonbony plním prázdné středy perníčků (vrchovatě).
Tyto jsem pekla na 190°C a stála jsem u trouby dokud se směs neroztekla.
Pak jsem perníčky ihned vytahovala z trouby a nechávala jsem je zchladnout na plechu, aby se roztavená hmota zpevnila a netáhla se jako karamel.
Příště zkusím bonbony nemíchat dohromady, ale každou barvu si nadrtím vzlášť, aby okýnka byla barevná jako bonbony.
Fota samozdřejmě dodám - po upečení:-)). Šárka
Pro mou tetu.
A tady již dárkově zabalené:-)).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
yfka
(upraveno)
3. 12. 2009, 15:22
Tiež robievam cukrovinky s "vitrážkou" a bompari nedrvím, stačí rozkrojit nožom na polovicu, alebo aj celý- záleží od veľkosti otvoru. Bompar sa krásne roztečie.
Hnědovláska
(upraveno)
21. 11. 2009, 17:28
Dobrý nápad Perníčky ještě nemám upečené,tak bych zkusila tohle Jen jsem se chtěla zeptat,jestli stím bonbarem je k jídlu nebo na ozdobu? Děkuji
Sykyna
(upraveno)
26. 11. 2008, 9:36
tak ty jsem teď viděla v časopise a píšou tam,že se tam toho nemsí dát ani málo ani moc,takže na to si fakt netroufám,ale vypadá to nádherně
Saraa
(upraveno)
26. 11. 2008, 11:34
@Sykyna
Ivano já dala doprostřed 1 celý Bonpar a v pohodě. Nebojte se a zkuste třeba jen na 3 kouscích jako já. Uvidíte, že to bude v pohodě. Šárka
Paťulík
(upraveno)
25. 11. 2008, 20:49
Taky jsem zkusila, ale bez zdobení cukrovou polevou..... Vy je máte moc krásné, koukněte i na mé http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1492146
Saraa
(upraveno)
26. 11. 2008, 9:28
@Paťulík
taky se Vám perníčky krásně povedly. Krásný advent Šárka
Čmelák
(upraveno)
22. 11. 2008, 13:50
Máte je moc pěkné, Šárko. Zkoušela jsem s jiným těstem a stačí pouze Bonpary rozpůlit a dát do středu. Myslím, že méně ,,bublají " při pečení a je to i méně pracné, než ne drtit. Jsou také pěkné, pokud se dají do jednoho středu dvě půlky jiné barvy Bonparů. Přeji hodně štěstí při tvoření a děkuji za inspiraci.
Saraa
(upraveno)
24. 11. 2008, 9:05
@Čmelák
Péťo děkuji za typ. Vyzkouším.
JKpipule
(upraveno)
20. 11. 2008, 16:57
tak takhle zdobené perníčky byly v časopise " Knihovnička receptů" , také se je chystám takhle udělat
Saraa
(upraveno)
20. 11. 2008, 17:53
@JKpipule
Jani, máte pravdu od tamtud jsem čerpala inspiraci.
Hyzule
(upraveno)
20. 11. 2008, 14:28
tak to se těším
Saraa
(upraveno)
20. 11. 2008, 15:09
@Hyzule
Marcelko tak recept je již dodán. Tak můžete tvořit. Šárka
Zdenina
(upraveno)
20. 11. 2008, 14:27
Saraa
(upraveno)
20. 11. 2008, 15:09
@Zdenina