Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Perníčky se skleněným efektem

0.0
Perníčky se skleněným efektem

Potřebné ingredience

PERNÍČKY MOJÍ BABIČKY 600g Hladké mouky, 300g Cukru moučka, 2PL Medu, 150g Másla, 2ČL Sody, 3 Celá vejce, 4 ½ ČL Perníkového koření, 2-3 PL Kakaa. PERNÍKOVÁ POLEVA 150g – 200g Cukru moučka, 1 Bílek, 1PL Citronové polevy, 1ČL Solamylu. Vše sypké přesývám 3x. 2 balíčky bonparů nebo jiných takto tvrdých bonbónů.

Postup přípravy

Do mísy si odvážím: 600g Hladké mouky +300g Cukru moučka přidám 2ČL Sody + 3 Celá vejce + 4 ½ ČL Perníkového koření + 2-3 PL Kakaa.
V kastrolku si rozehřeji 2PL Medu +150g Másla a nechchám zchladnout. Po té přileji do mísy k ostatním surovinám a vypracuji v těsto. Jde to velmi dobře. S tímto těstem nemám žádný problém.
Pak nechávám těsto odpočinout. Nejlíp do druhého dne, ale postačí i 2 hodinky v lednici.
Po té si část těsta odkrojím a na vále vyvaluji v placku. Ve spod i na vrchu těsta mám roztříhnutý mikroténový sáček. Díky tomu nepoužívám už žádnou další mouku. A těsto je stále stejného charakteru. Pokud dělám perníčky mám je do 4-7 dnů krásně měkké. Mívám je v krabičce na balkoně. Peču na 170°C cca 3-4minutky. V podstatě dokud těsto v troubě nezavoní. Po vyndání z trouby sundám perníčky z plechu a nechám je mírně zchladnout. Po té je potírám směsí z 1 celého vejce a 1 ČL moučkového cukru a zdobím až následující den.

Jak na tyto perníčky?
Na vále vyválím v placku cca 5mm tenkou a vakrajuji tvary.
Tady jsem zkoušela hvězdičky a vykrojila jsem i střed.
Do středu příjdou v hmoždíři či v mixéru rozdrcené Bonpary. Mě se to podařilo v hmoždíři něco na prach a něco na kousky.
Rozdrcenými bonbony plním prázdné středy perníčků (vrchovatě).
Tyto jsem pekla na 190°C a stála jsem u trouby dokud se směs neroztekla.
Pak jsem perníčky ihned vytahovala z trouby a nechávala jsem je zchladnout na plechu, aby se roztavená hmota zpevnila a netáhla se jako karamel.
Příště zkusím bonbony nemíchat dohromady, ale každou barvu si nadrtím vzlášť, aby okýnka byla barevná jako bonbony.
Fota samozdřejmě dodám - po upečení:-)). Šárka

Pro mou tetu.

A tady již dárkově zabalené:-)).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yfka 3. 12. 2009, 15:22
(hello) Tiež robievam cukrovinky s "vitrážkou" a bompari nedrvím, stačí rozkrojit nožom na polovicu, alebo aj celý- záleží od veľkosti otvoru. Bompar sa krásne roztečie. (L)
Hnědovláska 21. 11. 2009, 17:28
Dobrý nápad (Y) (Y) (Y) Perníčky ještě nemám upečené,tak bych zkusila tohle ^o) ^o) ^o) Jen jsem se chtěla zeptat,jestli stím bonbarem je k jídlu nebo na ozdobu? ;-) Děkuji (L) (L) (L)
Sykyna 26. 11. 2008, 9:36
tak ty jsem teď viděla v časopise a píšou tam,že se tam toho nemsí dát ani málo ani moc,takže na to si fakt netroufám,ale vypadá to nádherně (Y) (Y) (Y) ;-)
Saraa 26. 11. 2008, 11:34
@Sykyna (hello) (hello) Ivano já dala doprostřed 1 celý Bonpar a v pohodě. ^o) ^o) ^o) Nebojte se a zkuste třeba jen na 3 kouscích jako já. (pernicek) (L) Uvidíte, že to bude v pohodě. (snehulak) (snehulak) (snehulak) Šárka (andel) (kolednici)
Paťulík 25. 11. 2008, 20:49
Taky jsem zkusila, ale bez zdobení cukrovou polevou..... :-) Vy je máte moc krásné, koukněte i na mé http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1492146
Saraa 26. 11. 2008, 9:28
@Paťulík (hello) (hello) taky se Vám perníčky krásně povedly. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Krásný advent (kolednici) (andel) (kolednici)Šárka (snehulak)
Čmelák 22. 11. 2008, 13:50
Máte je moc pěkné, Šárko. Zkoušela jsem s jiným těstem a stačí pouze Bonpary rozpůlit a dát do středu. Myslím, že méně ,,bublají " při pečení a je to i méně pracné, než ne drtit. Jsou také pěkné, pokud se dají do jednoho středu dvě půlky jiné barvy Bonparů. Přeji hodně štěstí při tvoření a děkuji za inspiraci.
Saraa 24. 11. 2008, 9:05
@Čmelák (hello) (hello)Péťo děkuji za typ. (L) (L) Vyzkouším. ^o) ^o) (pernicek) (andel)
JKpipule 20. 11. 2008, 16:57
tak takhle zdobené perníčky byly v časopise " Knihovnička receptů" (C) (C), také se je chystám takhle udělat ^o) ^o)
Saraa 20. 11. 2008, 17:53
@JKpipule (hello) (hello) Jani, máte pravdu :-) :-) :-)od tamtud jsem čerpala inspiraci. (pernicek) (andel) ^o) ^o) ;-)
Hyzule 20. 11. 2008, 14:28
(Y)tak to se těším (L)
Saraa 20. 11. 2008, 15:09
@Hyzule (hello) (hello) Marcelko tak recept je již dodán. (Y) Tak můžete tvořit. ^o) ^o) ^o) Šárka
Zdenina 20. 11. 2008, 14:27
(clamp)
Saraa 20. 11. 2008, 15:09
@Zdenina (F) (L) (F) :-) :-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie