Boj s čokoládou
Potřebné ingredience
který čokoláda zatím na celé čáře vyhrává. Přemýšlela jsem, jestli ho sem dát, ale jednak mi třeba poradíte, kde udělali soudruzi z NDR chybu, a pak - cizí neštěstí potěší :o), třeba to někomu zvedne sebevědomí :o)
Postup přípravy
Modelovací čokoláda připravené podle receptu, který se opakoval nejčastěji: rozehřát nad párou, pak stáhnout, po chvilce přidat potřebnou dávku sirupu (měla jsem pšeničný, ale podle mého ve druhu sirupu by neměl být problém, vždyť jsou všechny na jedno brdo...), smíchat, nechat vystydnout, propracovat a je to... Od začátku průs...švih. Sirupu bylo nutno víc, furt to bylo tuhý a hustý. Po zchladnutí to totálně zkamenělo, takže do mikrovlnky. Tam to sice změklo, ale zase se začal oddělovat sirup od čokolády, splácat dohromady to nešlo, navíc vůbec nebyla hladká, ale i v hroudě pórovitá, natož potom po vyválení... je vidět na detailech... Když jsem jí konečně vyválela a i s podložkou (pro jistotu) překlopila na dort, vůbec se mi na něj nechytla (= čím jí podmazáváte? Já měla boky namazané krémem a vršek marmeládou, nechytla ani na jedno...) Bonbónek na závěr - nedá se krájet (ani nožem ukrojit kus dortu, ani lžičkou to rozporcovat na talířku), žvejká se jak podešev, a co je nejhorší - vůbec není dobrá... Po téhle prohrané bitvě jsem už neměla náladu ani na čičarády z bílé čokolády, odflákla jsem je a v duchu děkovala, že to nebyl dort pro někoho, ale jen tak, abych si čokoládu vyzkoušela. Ještě že mám do konce listopadu jen jeden dort, moje dortové sebevědomí je na bodu mrazu a vysekávám hlubokou poklonu vám všem, které jste modelovací čokoládu zkrotily!
...
...
na řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
janina74
(upraveno)
27. 11. 2008, 1:38
hm tak s touto potahovou hmotou si taky moc nerozumím..... viz můj recept na žíznivou pneu... hrůza ale takhle podle oka bych to teda neodhalila
VladenkaMaurerova
(upraveno)
17. 11. 2008, 17:30
jděte nA ID 176429
Init
(upraveno)
17. 11. 2008, 17:25
Radu, dort je pěkný přes všechny popisované trable, nevím, kde může být chyba, já dělala s modelkou asi třikrát a pokaždé dopadl dort perfektně a šel i dobře krájet.. Napadá mě jedině druh čokolády a špatný poměr sirupu - já osobně na čokoládu věřím spíš sirupu kukuřičnému tmavému, než pšeničnému - ten je řidší. Na tmavou čokoládu je třeba sirupu víc, na světlou méně a nejlepší je čokoláda Orion - z ostatních jsem raději nezkoušela. Kdyžtak mrkni ke mně do receptů, mám tam u čokoládového pro dceru přesný popis i na růže i potah, šlo to skvěle i na první pokus.
Willow M
(upraveno)
17. 11. 2008, 9:15
Ježiš, to je jak když čtu můj zážitek s čokohmotou, bylo to naprosto stejné, ale opravdu do posledního písmenka, jak to tu čtu, takže jsem zkoušela jednou a asi naposledy, nemám odvahu zlikvidovat další čkoládu a sobě nervy. Když už jsem to potáhla, nešlo to krájet, drtili jsme celý dort, takže jsem to zase sundala, protože to stejně nikdo nechtěj jíst a dort jsme snědli jen tak... děs děs děs, proto obdivuju všechny, kterým to s čokohmotou tak krásně jde... Ale dortík máš Radko, moc hezký
Zrušený účet
(upraveno)
16. 11. 2008, 23:49
Jéé Radko, ten dort se mi líbí, ale jak popisuješ své problémy, tak já jsem pracovala s čokohmotou jen jednou a bylo to naprosto stejné. I když je chuťově strašně dobrá, už s ní nedělám, protože byla pórovitá a trhala se mi a nakonec nešla krájet a celý dort jsme vlastně rozmačkali při krájení Takže já ti rozhodně neporadím
spero
(upraveno)
16. 11. 2008, 22:18
Radi, mám podobnou zkušenost jako Vy. Nalákána dortíky z MMB jsem zkoušela potahovat čokoládou. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1473779 Připadalo mi, že jsem na dort položila kus kůže. Nešlo to krájet a nechutnalo nám to. Takže již nikdy více!!!!! Ale za tu zkušenost to stojí.
jitkaad
(upraveno)
16. 11. 2008, 21:14
Raduš,já měla taky období,kdy jsem zkoušela různé hmoty a mezi něj patřila i čoko,ale nikdy jsem nepotahovala,tak nevim na čem by mohla držet to by mě nenapadlo,že by v tom mohl být háček Na poprve se mi podařila úžasně,úplně super se s tím pracovalo,nebyl žádný problém.Po druhé jsem použila čokoládu z velikonočních figurek a narazila jsem.Ta čokoláda se hned zdrcla,asi jak tobě, a když jsem přidala sirup tak z toho byla super žvýkačka Že by to bylo čokoládou??? Jinak dortík vypadá krásně a ty super čoko ozdoby to je nádhera mě se to vždycky poláme
Radunna
(upraveno)
16. 11. 2008, 21:02
Mě se dortík moc líbí a problémy s čokoládou Ti vůbec nezávidím.Naštěstí jsem takové problémy nikdy neměla.S čokoládou jsem potadovala rolády,drív,než jsem začala s marcipánem a naštěstí bez problémů.Jen je pravda,že je to jak karamelka
papandre
(upraveno)
16. 11. 2008, 20:36
Já jsem v tomto oboru úplný trdlo takže si nezoufejte,já bych to nesvedla vůbec!nám se líbí a kluci volají,že ho máte poslat...u nás se sní všechno co jako čokoláda jen vypadá
Zrušený účet
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:49
Raduš já bych tu odvahu asi nenašla takže raději zůstanu u marcipánu, se kterým se mi pracuje skvěle i když s ním pracuji teprve chvilku .Dort i přes Tvé popisované nesnáze vypadá moc zajímavě já bych ani nevěděla, co s té čokolády vlastně vytvořit . Chybama se člověk učí a ber to tak, že zase ostatní budou vědět, že čokošku asi nebrat
Kláří2
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:13
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=25762&user=149333Toto je můj dort. Poprové modelovací čokoláda. Povedla se mi úžasně, ale jak tu bylo psáno, chutná to zvláště - vypadá škvěle. Podruhé se mi nepovedla - celý se to rozteklo. Příště když, tak jedině na růžičky a potahovat marcipánem nebo polít čokoládou - jen nevím jak boky. Dnes jsem dělala s marcipánem - ještě nemám v pc, ale šlo to lépe!!!Jen nevím,jak z marcipánu na růžičky, asi uplně stejně, že????Ale moc se mi líbí ty vaše ozdoby z bílé čoko.
akdar
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:16
@Kláří2
Na ten váš jsem koukala a navnadil mě to vyzkoušet ... no ale výsledek vidíte... S marcipánem jsem kamarád, tak jsem si říkala, že je na čase postoupit zase o kousek dál... ale už šoupu nohama a zůstanu radši u svého marcipánu
Koblížci
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:03
Radko, já potahovku používám okamžitě, než vychladne. To je pak bez problému... To krájení je ale ouvej i tak.. A dnes už mi přijde úplně zbytečné potahovat tmavou čokoládou, když poleva vypadá taky úžasně, je chutnější a líp se krájí...
akdar
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:07
@Koblížci
Leni, když já původně chtěla dělat i růžičky... no to by vůůůůbec nešlo... Mě by hlavně zajímalo, kde byl problém - špatná čokoláda, špatný sirup, špatný ruce...
Koblížci
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:14
@akdar
Radko.. nic si z toho nedělej!! Já ji nenechávala vychladnout, protože pak mi z ní nic nešlo. Hned za tepla jsem modelovala i růže..po částech...po okvětních lístcích..tuhne to hned. I mašle se dala dělat lehce... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8651&user=24869 to je on... Ale, stejně už zůstávám věrná jen obyč čokoládě. Když se udělá hladký krém a okraje není vůbec poznat, že to není potah. Nejsem příznivce marcipánu, ale teď jsem si objednala od Malátků a z kakaem nemá chybu!! Tak i ty růže by byly krásně tmavé a dobré.Chystám se na sobotu na dort pro syna a tentokrát je třeba i marcipán..jinak jsem spíš na čoko dorty
akdar
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:20
@Koblížci
Jojo, koukala jsem na něj, teoreticky jsem byla připravená dokonale, projela jsem celý MMB Já jsem zvyklá zase na ten marcipán, chtěla jsem si trochu rozšířit obzory čokoládou
Aderiarleen
(upraveno)
16. 11. 2008, 18:56
Radi ja som na čokošku ešte stále nenabrala odvahu ale tvoja torta vyzerá strašne jedlo a mne sa náhodou páči tak ako je
akdar
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:21
@Aderiarleen
Díky, Gabi, jedlý naštěstí je, už je ho jen půlka, ale hromadí se na podnosu ta oloupaná nejedlá čokoška
Zrušený účet
(upraveno)
16. 11. 2008, 18:54
Radu, úplně chápu Tvé pocity, zase jsem se utvrdila v tom, že do čokopotahovky nepůjdu. Ale i přes věechny strasti vypadá skvěle.
akdar
(upraveno)
16. 11. 2008, 19:22
@
Helčo, já už do ní taky hned tak nepůjdu