Bratislava
Potřebné ingredience
maminy, nevíte náhodou jak se dělá BRATISLAVSKÁ PEČENĚ?
Díky Pavla
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Suška
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:59
Maminy, moc díky, kdysi si to vařilo a měla jsem to moc ráda, ale nevěděla jsem jak na to. Ještě, že tu jste Díky Pavla
Cylka
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:28
Pavli, já jsem jednou dělala Bratislavský tokáň, mělo to zajímavou chuť, mám ho na svých stránkách. E.
ladamuri
(upraveno)
12. 11. 2008, 10:52
Vepřová Bratislavská pečeně se dělá s vepřové plece(dle kuchařských norenpro učební obor kuchař-číšník)
Suška
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:00
@ladamuri
Bohužel kuchařské normy nemám k dispozici. Pavla
Šáma
(upraveno)
12. 11. 2008, 10:38
Tak já to dělám úplně jednoduše . Asi 750 gr vepřového plecka orestuji na cibuli, přidám velký rajský protlak, sůl, podliji vodou aby bylo maso ponořené ( občas zkontroluji a zamíchám ) dusím do měka a mezitím si uvařím zvlášť jeden balíček zmrazené zeleniny na svíčkovou tu po uvaření rozmixuji a přidám k měkému masu, lehce zahustím, okyselím citronovou šťávou a nakonec přidám smetanu a sterilovaný hrášek ( nemusí být ). Rodina si tuto omáčku velmi oblíbila .
avonamfoh
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:50
Já ve své milé kuchařce našla tento receptík: Vepřovou plec (asi 1kg) opláchneme ve vlažné vodě, svineme, prevážeme režnou nití a osolíme. Do kastrolu dáme rozpustit vepřové sádlo, na kterém osmahneme do růžova 2 cibule nakrájené na drobno. Vložíme maso a opečeme po obou stranách, přidáme 1/2 dcl rajského protlaku, zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme asi jednu a půl hodiny do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zředíme vlažnou vodou, promícháme a asi půl hodiny povaříme. Přidáme 1/2 l mléka, podle chuti přisolíme, zjemníme 1 dcl smetany a společně povaříme. Dochutíme citrónovou šťávou. Provařenou omáčku přecedíme přes cedník. Do hotové omáčky vložíme na nudličky nakrájenou uvařenou kořenovou zeleninu (80 g mrkve a celeru), 1 kyselou okurku a 2 lžíce sterilovaného hrášku bez nálevu. Omáčku s přidanou nakrájenou zeleninou opět krátce povaříme. Měkké maso zbavíme režné nitě a nakrájíme nan plátky. Podáváme s máslovými noky, houskovým knedlíkem, dušenou rýží nebo vařenými těstovinami. Přeji dobrou chuť
jome
(upraveno)
11. 11. 2008, 22:26
Na slovenském mimibazaru je recept bratislavské plecko také ho dělám
Lucinka
(upraveno)
11. 11. 2008, 22:14
Kamarád GOOGLE našel např. toto: http://kc1400.webz.cz/index.php?recept=1-6-63&PHPSESSID=b647cc2358d65ba641f97d8ba86b0e58
zuzkin
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:16
@Lucinka
Asi to bude dobré ,jen jsem z toho receptu nepochopila jaké maso??
hajcena
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:26
@zuzkin
Hned na začátku je napsáno - "Díl opláchnuté vepřové plece svineme jako závin, upevníme tenkým motouzem a maso osolíme." Takže plecko ......ajo, ale teď koukám, že v úvodu je psáno hovězí...tak teda nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu...každopádně u nás se delá z prasátka
zuzkin
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:41
@hajcena
právě ,že i v ingrediencích mají hovězí a v popisu je psáno 2* o vepřovém .No chybička se vloudila .Díky za radu,zkusím vepřové.
hajcena
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:27
@Lucinka
My to děláme podobně, akorát nesvinujeme a špalíček masa "prošpikujeme" šunkou, mrkví a kyselou okurkou. Pak to na řezu dělá krásnou mozaiku.