(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
Vánoční perníčky
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky dvounulky
250 g cukru moučky
2 celá vejce
3 až 4 polévkové lžíce tekutého medu
2 až 3 lžíce mléka
1 balíček prášku do perníku
1 celé vejce na potření perníčků před pečením
1 bílek
14 až 20 dkg cukru moučky (podle velikosti bílku) - na polevu
Postup přípravy
Jak na perníčky aby se opravdu povedly???
variace:
1. toto základní těsto je poměrně světlé, zvlášť, když použijete světlý med, pokud se vám líbí kontrast tmavohnědé barvy perníčku a zářivě bílé polevy, přidejte do těsta asi 4 polévkové lžíce kakaa;
2. v prášku do perníku je všechno potřebné koření, ale pokud chcete mít perníčky voňavější, přidejte třeba mletou skořici - asi 2 kávové lžičky.
Na vál prosijte mouku, cukr, přidejte prášek do perníku - a případně kakao a koření navíc. Všechny sypké přísady promíchejte a doprostřed udělejte důlek. v hrnečku smíchejte mléko s medem (když je med tužší, můžete směs mírně zahřát). Do důlku rozbijte vejce, přidejte mléko s medem a zpracujte tuhé těsto.
Jestliže je těsto řídké, přidejte mouku. Jestliže je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka a medu.
A teď nějaké ty tipy...(platí pro většinu perníkových těst...)
1. Vše co se dá přesít, přesijte(včetně kypřícíko prášku). Těsto se pak prokypří.
2. Používejte pouze cukr moučka.
3. Med zpracovávejte zásadně tekutý ( pomůže dát ho rozehřát do mikrovlnné trouby).
4. S kořením to můžete klidně trošku přehnat...
5. Těsto pořádně propracujte...čím lépe bude prohnětené, tím lepší perníčky budou. (loni jsem těsto zpracovávala téměř 1,5 h a perníčky bxly výborné.) A jak poznáte, že je těsto hotové?? Rozkrojte ho a nesmí v něm být žmolky ani vzduchové bubliny.
6. Těsto nechte vžy alespoň přes noc uležet v chladnu. (staří perníkáři těsta nechávala uležet třeba čtvrt roku. i déle.). Pokud máte těsto s kypřícím práškem, je lepší ho zpracovat hned 2. den. Pokud však máte těsto bez kypřícího prášku do perníku, může v ledničce ležet dlouho.
7. Ráno těsto vyndejte a znovu ho chvíli propracovávejte. Když bude dobré, můžete začít.
8. Těsto válejte rovnoměrně, na menší kousky 3-4 mm silné, na větší 5-6mm.
9. Těsto neobracejte. Horní strana musí zůstat bez mouky. (to je spíše estetická záležitost)
10. Pokud vám chybí nějaká formička, není nic jednoduššího, než si ji nakreslit na tvrdý papír a vykrojit ji nožem. Chce to ale trochu zručnosti.
11. Perníčky pečte na pečicím papíře v troubě na 180°C. Kdy budou hotové poznáte snadno.(až začnou konečky tmavnout. Nebo můžete zkusit sundat jeden kousek z plechu a obrátit ho. Když bude spodní strana mírně ztmavlá, je právě ten správný čas plech vyndat.
12. Na jednom plechu pečte vžy kousky které jsou zhruba stejně velké a silné.
13. Ihned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte vychladnout na rovné podložce.
variace:
1. toto základní těsto je poměrně světlé, zvlášť, když použijete světlý med, pokud se vám líbí kontrast tmavohnědé barvy perníčku a zářivě bílé polevy, přidejte do těsta asi 4 polévkové lžíce kakaa;
2. v prášku do perníku je všechno potřebné koření, ale pokud chcete mít perníčky voňavější, přidejte třeba mletou skořici - asi 2 kávové lžičky.
Na vál prosijte mouku, cukr, přidejte prášek do perníku - a případně kakao a koření navíc. Všechny sypké přísady promíchejte a doprostřed udělejte důlek. v hrnečku smíchejte mléko s medem (když je med tužší, můžete směs mírně zahřát). Do důlku rozbijte vejce, přidejte mléko s medem a zpracujte tuhé těsto.
Jestliže je těsto řídké, přidejte mouku. Jestliže je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka a medu.
A teď nějaké ty tipy...(platí pro většinu perníkových těst...)
1. Vše co se dá přesít, přesijte(včetně kypřícíko prášku). Těsto se pak prokypří.
2. Používejte pouze cukr moučka.
3. Med zpracovávejte zásadně tekutý ( pomůže dát ho rozehřát do mikrovlnné trouby).
4. S kořením to můžete klidně trošku přehnat...
5. Těsto pořádně propracujte...čím lépe bude prohnětené, tím lepší perníčky budou. (loni jsem těsto zpracovávala téměř 1,5 h a perníčky bxly výborné.) A jak poznáte, že je těsto hotové?? Rozkrojte ho a nesmí v něm být žmolky ani vzduchové bubliny.
6. Těsto nechte vžy alespoň přes noc uležet v chladnu. (staří perníkáři těsta nechávala uležet třeba čtvrt roku. i déle.). Pokud máte těsto s kypřícím práškem, je lepší ho zpracovat hned 2. den. Pokud však máte těsto bez kypřícího prášku do perníku, může v ledničce ležet dlouho.
7. Ráno těsto vyndejte a znovu ho chvíli propracovávejte. Když bude dobré, můžete začít.
8. Těsto válejte rovnoměrně, na menší kousky 3-4 mm silné, na větší 5-6mm.
9. Těsto neobracejte. Horní strana musí zůstat bez mouky. (to je spíše estetická záležitost)
10. Pokud vám chybí nějaká formička, není nic jednoduššího, než si ji nakreslit na tvrdý papír a vykrojit ji nožem. Chce to ale trochu zručnosti.
11. Perníčky pečte na pečicím papíře v troubě na 180°C. Kdy budou hotové poznáte snadno.(až začnou konečky tmavnout. Nebo můžete zkusit sundat jeden kousek z plechu a obrátit ho. Když bude spodní strana mírně ztmavlá, je právě ten správný čas plech vyndat.
12. Na jednom plechu pečte vžy kousky které jsou zhruba stejně velké a silné.
13. Ihned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte vychladnout na rovné podložce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
M+A+M+A
(upraveno)
17. 11. 2008, 19:32
Dobrý večer dneska jsem dopekla perníčky dle vašeho receptu, jak je mám uskladnit Asi dám do krabice nebo plast dˇozy a do lednice Mám k nim dát to rozkrojené jablíčko hned teď ... Díky moc za příp. radu
trojkolka
(upraveno)
17. 11. 2008, 15:29
tak jsem dnes hňácala těsto, prťata mi pomáhaly. zítra budeme pokračovat