Pravé išlské dortíčky
Potřebné ingredience
210g hladké mouky, 20g kakaa, 70g cukru, na špičku nože vanilky, 1cm2 strouhané citronové kůry, 40g loupaných mandlí, na špičku nože skořice, 140g másla
Postup přípravy
Takže z mouky, kaka, cukru a vanilky (když nemám vanilku dám místo části cukru vanilkový cukr a je vyřešeno),skořice,citr.kůry a loupaných jemně ustrouhaných mandlí ,másla vypracujeme těsto.Dáme do studena aspoň na pl hodinky odpočinout.Pak vyválíme plát 1/4cm silný a vykrájíme koblihovým kroužkem kolečka (to je prosím originál, já vykrajuji klasické kolečka menší),dáme na vymyzaný a moukou vysypaný plech (dnes stačí pečící papír samozřejmě) a v dobře vytopené troubě (horké) upečeme do růžova..Pak slepujeme oříškovou nádivkou, vrchní kolečko polijeme čokoládou a ozdobíme půlkou vlašského ořechu, mandle apod.
Nádivka 100g cukru, 3 žloutky a tlučenou vanilku třeme asi 10 minut.Pak dáme 1lžičku rumu, 20g rybízové zavařeniny a 150g opražených loupaných lískových oříšků a vše dobře vymícháme.Je-li nádivka moc hustá, přidáme rum, do řídké přidáme strouhané piškotové drobečky nebo ještě oříšky.
Místo nádivky můžeme dortíčky naplniti zavařeninou.
Tak toť starý recept,ale vyzkoušený a výtečný.Kdyby měl někdo dotaz ráda zodpovím.
Jo a občas plním tyto dortíčky obyčejným pudinkovým vanilkovým krémem a i tak jsou natolik výtečné že klidně doporučím i jen obyč krém.
Nikdy mě nenapadlo toto fotit, tak bohužel bez obrázku,ale těsto je krásně tmavě hnedé jako čokoláda kterou se vršek polévá a vlastně jen světlejší krém.
Výtečné
tot jsou čerstvé fotky.Išlské mám upečené a vrchní díl politý čokoládou a mandličkou,lepit krémem budu až na psolední chvíli,ale aby aspoň trošku byla představa
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé