Medovník - úúúúžasný - vyzkoušeno podle Ivety Š. (annax) ID 155
Potřebné ingredience
3 vejce
300 g cukru krupice
1 Hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
Náplň: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka - uvařit + 300 g másla
Postup přípravy
V horké vodní lázni rozpustit Heru, poté přidáme vejce, cukr, med, mouku s jedlou sodou, vše mícháme cca 10 minut, já jakožto lenoch míchám jen 3 minuty pomocí ručního šlehače, jinak je to docela makačka. Už při míchání nažhavíme troubu na 170, horkovzdušnou na 150 (pozn.: mně se osvědčilo 160 st. C a něco malinko přes 10 minut v horkovzdušné troubě).
Směs natíráme stěrkou na pečicí papír, na něj si můžeme nakreslit kolečko nebo já si pod papír dávám dno z rozevírací dortové formy, abychom měli přibližný tvar. Směs stačí na 6-7 vrstev. Já peču 6, vždy po 3 plechách v horkovzdušné troubě něco přes 10 minut při 150 stupních.
Vychladlé placky vykrájím do hezkých koleček pomocí rozevírací formy. Zbylé okraje nastrouhám a smíchám s oříšky. Tímto pak medovník posypu. (Já použila svoji formu o průměru 26 cm.)
Máslo a kondenzované mléko ušleháme ručním šlehačem a slepujeme placky k sobě, mažu i horní placku a okraj dortu, aby se mělo sypání na čem držet :-) (pozn.: na krém jsem použila kondenzované mléko slazené neznačkové - ale stejné jako Salko - vařila jsem ho v papiňáku 1/2 h a pak nechala dojít, otevřela papiňák a dala plechovku vychladit do studené vody).
Necháme odležet do druhého dne a pak chráníme vlastním tělem, aby zbylo na všechny :-) !!! (pozn.: já dala do chladničky).
Tady mám vymíchané máslíčko a uvařené kondenzované slazené mléko - vařeno 1/2 h v papiňáku, pak jsem to ještě nechalal dojít až do uvolnění víka hrnce, plechovku vychladila ve studené vodě. Bylo to pěkně tuhé, takže po smíchání s máslem krém vůbec netekl. A to jsem použila nějaké neznačkové kond. ml. z plusu zn Almsana - vůbec to nevadilo.
Tady je hotové těsto. Nenechte se zmást tou dózou s nápisem polohrubá mouka - dala jsem tam hladkou, ale dělala jsem souběžně kynuté houskové knedlíky, kam používám hrubou a polohrubou tak na půl, recept na ně taky vložím...
Přesně podle paní Ivety se mi osvědčilo použít pod pečicí papír jako mustr spodní část z rozvírací formy, já mám o průměru 26 cm. Dělalo se to bezvadně, těsto jsem jakoby podle toho zvýšeného okraje omázla ze stěrky...
Tady je to s tím spodkem od formy. Protože jsem dělala tento recept poprvé, nevěděla jsem, kolik těsta mám namazat, udělala jsem si tedy 6 placek najednou a těsto, co mi zbylo jsem tak nějak rozdělila a domázla, aby byly cca stejné. Přece jen mi ještě trochu zbylo, mázla jsem to na papír vedle placky a pak nastrouhlala spolu s okraji, hodilo se to na posypání.
Tak v této podobě šla placka do trouby, pekla jsem po 3 v horkovzdušné troubě, i přesto byly každá malinko jinak upečená.
Upekla jsem asi do této barvy. protože paní Iveta neměla nafocený u receptu postup, tak jsem nevěděla přesně, jestli to stačí, v komentářích psala, že placka není suchá a tvrdá, ale spíš měkká a taková drsná na povrchu.
Začínám mazat jednotlivá patra... Placky jsem okrojila okružím z dortové formy.
a dále... Nakonec jsem namazala trochu i vršek a boky, aby držel ten posyp.
Nahoru a na boky jsem dala pomocí delší ploché pružné platové stěrky a lžíce směs mletých vlašských ořechů a nastrouhaných zbytků a okrojků z placek.
A tady už jsem stihla nafotit jenom svůj kousek s kafíčkem... Barva krému byla o malinko tmavší než na titulní fotce, kterou jsem fotila s bleskem. jinak naprosto luxusní chuť - přesně takový hutný a kalorický, jako ten originální koupený v obchodě, obrovská mňamina, až se mi skoro nechtělo věřit, že jsem to dělala já :))))))) Opravdu doporučuji k vyzkoušení. Paní Iveta měla ve svém receptru více možností na krém, takže pokud máte zájem, koukněte se k ní do původního receptu.
Má to jen jedinou vadu, když nebudete mít hodně početnou návštěvu, sníte všecko klidně i ve 2, a to je fakt kalorická megabomba.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé