Pařížský dort s banány - VÝBORNÝ A JEDNODUCHÝ :-)
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 240 g cukru krupice, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, Holandské kakao, 200 g čokolády na vaření, 400 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 3 velké zralé banány
Postup přípravy
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
Holandské kakao
POSTUP:
Ušleháme napřed zvlášť bílky s polovinou cukru.
V jiné míse větší ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat i jeden vanilkový. Postupně přiléváme olej, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a vroucí vodu. Nakonec zamícháme sníh a kakao. Kakaem nešetříme. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě kolem 150°.
KRÉM:
200 g čokolády na vaření
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
POSTUP:
Šlehačku zahřejeme, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit. Mícháme lžící a stále zahříváme až k bodu varu. Když se čokoláda rozpustí, necháme úplně vychladnout. Potom električkým šlehačem na nejvyšší výkon vyšleháme spolu se ztužovačem až do hustého krému. Nemusí se nechávat do druhého dne. (ten ztužovač asi ani není nutný, vždycky na něj zapomenu a nic se neděje:-) )
DÁLE:
Vychladlý korpus rozkrojíme, pomažeme slabě krémem, poklademe banány (překrájenými podél) a potřeme znovu dostatkem krému. Přiklopíme horní díl korupusu a celý ho ještě pomažeme krémem. Můžeme dozdobit podle fantazie :-)
Ještě pohled v řezu :-)
Ten samý, jen jiné ozdobičky - tentokrát pro Barunku k svátku :-)
A tahle slavnostnější verze k šedesátinám :-)
A tenhle dvoupatrový pro Martínka k 1. narozeninám. Už jiný než tento pařížský - kubánský nedělám :-))
Jinak na dvoupatrák je potřeba na pařížský krém 3 šlehačky a tedy i 3 čokolády na vaření.
.......a k 2. narozeninám :-)
A housličky na přání..... spotřeba dvojitá dávka na korpus a na krém ze tří čokolád, aby byla rezerva.....na další zdobení čokoládu a vanilkový krém na dorty..........
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé