Arabská MUSAKA
Potřebné ingredience
1/2 kg mletého masa, 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat, 1 velká cibule, 1 lilek (můžete použít i cuketu), asi 3 pláty polouvařených lasagní, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu), sůl, pepř ********** BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: 75 g másla, 75 g hladké mouky, 570 ml mléka, 1 žloutek, 20 g strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Postup přípravy
Rozpálíme si pánev wok a přidáme mleté maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.
Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:
1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí)
2) masová směs
3) plátky lilku
4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky
5) poklademe asi 3 pláty lasagní
6) masová směs
7) plátky lilku
8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčky
Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova.
Podáváme s rozinkovou rýží a vařenou mrkví.
Dobrou chut!
1) cuketa nebo lilek
2) masová směs
3) lilek
4) 1/2 bešamelové omáčky
5) polouvařené pláty lasagní
6) masová směs
7) lilek
8) druhá 1/2 bešamelové omáčky
Po zapečení.....
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé