(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Domácí chleba z piva
Potřebné ingredience
Omlouvám se předem, jestli je tento recept už na stránkách MMB, ale jsem krátce přihlášená a není v mých silách zkouknout všechny recepty. Potřebujete: 1 kg hlad. mouky, 4 dkg kvasnic, 1 pivo 10°, 1,5 dcl vlažné vody, 2 lžičky kmínu, 4 lžičky soli
Postup přípravy
Kvásek necháme vykynout v trošce mléka / které není součástí receptu :-)/. Všechny přísady smícháme, pořádně vypracujeme těsto, které necháme vykynout, opět propracuje a necháme kynout (nejlépe 3x až 4x vykynout). Z vykynutého těsta vytvarujeme tvar chleba, který chceme mít - kulatý či ovál ( já dělám z jedné dávky chleby dva, ať jsou menší), dáme na plech vyložený papírem a necháme vykynout. Pečeme v předehřáté troubě na 250°a po 10 min. ztlumíme na 180 - 200°. Pečeme cca 45 min. Po upečení potřít horkou vodou. Nebát se kůrky, peče se do hodně tmava, ale uvnitř je chleba bílý. Je nejlepší sníst ho ten den, druhý den už se začíná drobit, ale nám chutná, protože je náš :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ZuTab
(upraveno)
12. 10. 2009, 7:58
Úžasný recept !!! Je to opravdu jednoduché a chutná každému komu nabídnu. Vyzkoušela jsem různé varianty, ale nejlépe se mi osvědčilo míchat 500gr hladné obyč mouky a 500gr mouky na domácí chleba. Kvasnice používám vážené (u nás se dají sehnat čerstvé) a jsou úplně nej. A po upečení potírám vodou jak z horní strany, tak poté otočím a potřu i ze spodní části a nechám chleba vystydnout horní stranou dolů - voda se hezky vsákne a chleba je měkký z obou stran - jinak brzy ztvrdne a nejde moc kousat .
estepanova
(upraveno)
21. 11. 2008, 9:15
Já tento chleba peču často, avšak trošičku jinak. Zásadně již používám na vše jen suché droždí. (Ještě se mi nestalo, že by nevzešlo za 15 let.) Tím pádem odpadá kvásek. Všechny ingredience smíchám, el. hnětačem uhnětu a nechám hodinu kynout. Přidám hodně sezamového a slunečnicového semínka. Kmínu 3 lžičky, soli 2 a půl. Po vykynutí vložím do sádlem vymazaného pekáče ("na husu"). Peču 10 minut na 250 stupňů, 1 hodinu na 200 stupňů. Během pečení a po vyjmutí z trouby potřírám slanou vodou. Je opravdu nejlepší první den.
Suezie
(upraveno)
22. 11. 2008, 22:35
@estepanova
Moc děkuji za jinou variantu pečení
edit0512
(upraveno)
17. 11. 2008, 15:40
CHleba je dnes jsem ho vyzkoušela mohu opravdu doporučit jí isuchý jak jim chutná byl i k ke gulášku. Fakt bezva zdravím ahojky Edita.
Suezie
(upraveno)
17. 11. 2008, 20:49
@edit0512
Tak to jsem moc ráda, že Vám taky tak "šmakuje". Naše děti ho taky milujou jen tak samotný.