Dort s medvídkem a srdíčky - pro Lucinku k 1. narozeninám
Potřebné ingredience
recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru + marcipánová hmota
Postup přípravy
-----------------
recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
spodní patro - průměr dormy 26 cm - celá dávka - výška korpusu vyšla cca 5 cm
vrchní patro - průměr formy 18 cm - poloviční dávka - výška kurpusu vyšla cca 5 cm
Spodní korpus jsem udělala jen bílý. Většina rodiny není čokoládovo-žravá jako já. Takže i s bílým krémem. Horní patro je originál podle receptu mramorované - mramorování jsem pekla poprvé a super se povedlo, zvládne i úplný začátečník.
Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
MARCIPÁN:
----------------
600 g polotučného sušeného mléka (já dala Laktino), 600 g cukru moučka dobře přesít, teplá voda (cca 1 dcl na toto množství - to bylo asi ? polévkových lžic, používám odměrku z domácí pekárny), dále tam měl být ještě med, ale ten mi zrovna sežral nějaký mlsný medvěd, takže jsem dala jen 2 káv. lžičky oleje, asi 30 kapek tresti sladká mandle
Využila jsem tady něčí radu a těsto na marcipán zpracovala za mě domácí pekárna. Tuto mega dávku jsem musela rozddělit na 2 části, každou projela programem na nudlové těsto 2x a nakonec dala obě části dohromady a ještě jednou společně. Pak jsem si oddělila jednotlivé části a začala barvit. Hnědý kakaem rozmíchaným na kašičku v trošce teplé převařené vody, růžový červenou jahodovou barvou - část jsem oddělila a zbytek dobarvila ještě více na tu tmavší růžovou, černou jsem udělala z kuličky hnědého přidáním asi 1/4 rozdrcené tablety černého uhlí.
Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Na vélení plátuů k potahování je báječná, ale na figurku se hmota sesedala, takže můj medvídek se po zatuhnutí v lednici změnil v takového medvědího budhu. Modelovala jsem něco 3D poprvé (pokud nepočítám zvířátka z modelíny ve školce :)
PUDINKOVÉ KRÉMY:
------------------------------
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,5 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a l vrchovaté lžíce hladké mouky jsem uvařila pudink. Našlehala 1 máslo s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku), k tomu zašlehala prochladlý pudink a asi 2 kávové lžičky rumu. Namazala jsem spodní korpus a 1 vrstvu horního a pak jsem přidala v mikrovlnce nahřátou asi 1/2 čokolády na vaření. Stačilo by i přidat kakao, nebylo by to tak sladké jako z čokolády, ale na dotrtu to bylo dobré. Tím jsem pomazala zbytek malého korpusu. Koukněte pak na řez dortu.
Inspirací se mi stal tento medvídkový dortík od Lucie S. (LucieS) ID 4775. Tímto moc děkuji.
Světlý korpus jsem 2x prořízla a namazala marmeládkou a světlým krémem
Takto jsem mramorovala vrchní malý korpus...
Malý mramorovaný korpus upečený...
Takto dopadlo to mramorování při rozkrojení...
Marcipány hotové pár dní předem čekají v ledničce...
A tady už je připravený fešáček...
Spodní patro připravené (a vychlazené v chladničce) na potahování...
Potaženo (jen ty varhánky, ještě že si všichni mylseli, že jsem to nařasila jako látku záměrně) :)
A obě patra...
Už 4 dny dopředu jsem tvořila medvídka... Bezvadně se mi osvědčilo udělátko z manikúry.
Začínám s dozdobováním, srdíčka jsou vykrojená formičkou na linecké.
A nakonec jsem vyrobila i 2 verze 1, tu silnější jsem pak použila.
A tady už je ochutnaný...
A takto tedy vypadal na řezu...
Lucinka na fotce vpravo právě ulovila marcipánovou jedničku...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé