(recept
si oblíbilo 95 návštěvníků)
Rýže v troubě:)) Recept od mé babičky

Potřebné ingredience
Rýže, cibule, sádlo, voda, sůl.
Postup přípravy
Nakrájíme cibulku na kostičky a spěníme ji na sádle. Rýži si před tím propláchneme a namočíme na 20 minut do vody. Já dávám poměr jeden plný hrneček rýže zalitý vodou. Po 20 minutách, až nabobtná v hrnečku, ji vylejeme na spěněnou cibulku a ještě dolejeme tak čtvrtkou hrnečku vody. Osolíme a dáme péct tak na 180 stupňů do trouby a přikrejeme pokličkou. Asi tak třikrát ji vidličkou promícháme.
Je zachviličku hotová a je výborná. Našim dětem moc chutná je rychlá a je to super příloha k mnoha jídlům. Je sypká a nelepí.
Koukněte na obrázkový postup, je to tam už i s poměrama kolik čeho a vyfocené.
Je to recept od mé babičky, jinou rýži doma nedělali a my už taky ne.
Je zachviličku hotová a je výborná. Našim dětem moc chutná je rychlá a je to super příloha k mnoha jídlům. Je sypká a nelepí.
Koukněte na obrázkový postup, je to tam už i s poměrama kolik čeho a vyfocené.
Je to recept od mé babičky, jinou rýži doma nedělali a my už taky ne.

Do 0,5l hrnečku si dáme asi třičtvrtě rýže.

Rýži propereme a dolejeme do vršku hrnečku vodou. Necháme asi tak 20 min nabobtnat.

Mezi tím si usmažíme na drobno pokrájenou cibulku do sklovata. Na cibulku vylejeme rýži z hrnečku osolíme a přidáme ještě tak 150-200ml vody a zamícháme.

Pečeme zhruba tak 30-40 minut, na 200stupňů, mezi tím ji vydličkou promícháváme.
Dobrou chuť, je výborná.
Babička ještě dělává, že ji po upečení dá do peřin, ona tam dojde a je ještě lepší.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

nasta77
(upraveno)
17. 7. 2015, 21:06






nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
15. 7. 2015, 14:59


nahlásit

JanaHovor
(upraveno)
15. 7. 2015, 12:09
Taky takto děláváme rýži - ta vařená mi ani nejede. Jinak správný poměr je 1:1,5 (rýže:voda) Takže když dělávám z 500g rýže, tak si i vážím vodu a té dávám 750g
a rýže se má správně umýt v 6ti vodách - ne jen ospršit v sítku, ale pořádně umýt


nahlásit

smeraci
(upraveno)
17. 1. 2011, 10:39




nahlásit
Lyssa
(upraveno)
13. 4. 2010, 14:32
Tak mě se povedlo ji rozvařit - spíš rozpéct... Pořád byla tvrdá, tvrdá a pak hotovo...
Myslíte, že to může být řýží nebo kde je chyba, kontrolovala jsem ji každých 7 minut... Dělala jsem rovnou s půl kila, nevadí to...?? Jíst se to dá, ale je jak z pytlíku


nahlásit

Libušča
(upraveno)
19. 2. 2010, 15:01
Já taky jinou rýži než dušenou nedělám,naučila jsem se to ve škole na praxi a již 18let dělám jen takto,ale bez té cibule a jak se tu již píše-vynikající rýže je na to PARBOILED



nahlásit
Kenyana
(upraveno)
15. 2. 2010, 11:48
Tuhle rýži dělám odjakživa, párkrát jsem zkusila varné sáčky, ale po pá vytečeních jsem se vrátila k troubě a nemůžu si vynachválit hlavně rýži Parboiled...výborná, sypká...



nahlásit

Lukanek
(upraveno)
14. 1. 2010, 13:21
Jůůůů, tak my doma děláme taky už jen tuhle. Když jsem začla bydlet s přítelem, dělala jsem jen ze sáčku, pak mi ukázal tuhle a sáčková rýže nesmí přes práh. My do ní ještě přidáváme na jeden klasický hrnek tak tři hřebíčky celé, a cibulku nechávám spíš dozlatova, taky to trochu zvýrazní chuť, nebo přidáme trošku kari, ale to už záleží, jak komu chutná.
Rýži nenamáčím jen nechám propláchnout. Na jeden klasický hrnek rýže, jeden a půl hrnku vody a pečeme tak na 200 a 20-30 minut


nahlásit

monka
(upraveno)
14. 1. 2010, 12:49
Mohu se zeptat na kolik stupňů je lepší rýži dělat
jednou je uvedeno 180 stupňů a jednou 200 stupňů


nahlásit

hlavca
(upraveno)
16. 7. 2008, 20:29
Ditu dík za ten recept už aspoň vím jak jí děláš


nahlásit

Bberi
(upraveno)
23. 7. 2007, 15:10
Děkuji za recept a podrobný návod.Zatím jsem dělala rýži jen ze sáčku.Ale po vyzkoušení Vašeho receptu už budu dělat jen tuto.Je fakt dobrá.
A jednoduchá















nahlásit

Dandulee
(upraveno)
21. 4. 2007, 10:23
Díky za super receptík
Rýže je výborná,snědla bych jí samotnou
Ilona


nahlásit

Ditula
(upraveno)
21. 4. 2007, 12:31
@Dandulee
Ili díky, také ji mám ráda i samotnou



nahlásit

sulipupi
(upraveno)
13. 4. 2007, 13:09
Jakou rýži konkrétně takhle děláte? Tu klasiku v bílém sáčku? Díky
nahlásit

Ditula
(upraveno)
13. 4. 2007, 18:01
@sulipupi
Dobrý den Leni, jo úplně tu obyčejnou s kilového pytlíku


nahlásit

Alinka2
(upraveno)
13. 4. 2007, 8:15
Můj táta dělá takhle rýži celý život a nikdy mi nedokázal vysvětlit postup
. Moc děkuji za recept, dělala jsem jí takhle už podruhé a byla výborná
, všichni jsme si šmákli a už jí jinak dělat nebudu



nahlásit

Ditula
(upraveno)
13. 4. 2007, 8:37
@Alinka2
Ali to jsem ráda, že Vám chutnala, tak se mějte pěkně Dita.






nahlásit

sebelka
(upraveno)
10. 3. 2007, 22:22
dito, dneska jsem udělala tu vaši rýži a konečně jsem si po dlouhé době na ní tolik pochutnala. Byla naprosto skvělá, jinak už jí dělat nebudu a varný sáčky letí z okna



nahlásit

Ditula
(upraveno)
11. 3. 2007, 18:47
@sebelka
Díky, také jinou nedělám, dětem moc, moc, chutná.


nahlásit

marjanka1
(upraveno)
30. 1. 2007, 13:26
Dito ..právě dělám tu vaší rýži..už při ochutnání je znát rozdíl..takže moc díky za pomoc!!!!! Je výborná!!!!






nahlásit

Ditula
(upraveno)
30. 1. 2007, 18:46
@marjanka1
Maruško jsem ráda, že jsem pomohla




nahlásit

avynka
(upraveno)
28. 1. 2007, 19:02
Dnes jsem dělala tuto rýži k výtečnému kuřátku na indický způsob a prostě BOMBA !!!! Lepší rýži jsem ještě nejedla a jinou už dělat nebudu
!!! Celý oběd byl dneska přímo famózní




nahlásit

Ditula
(upraveno)
28. 1. 2007, 19:31
@avynka
Ivi to jsem ráda, že chutná, já ji dneska dělala k číně a dala jsem do ní kari a ještě trochuté sojové omáčky, jak radila paní níže a byla to taky bomba




nahlásit

avynka
(upraveno)
30. 1. 2007, 23:24
@Ditula
Až ji zase budu dělat, vyzkouším to kari a sojovku
. Letos máme děsný brambory
, dělám je minimálně a ať koupím jakékoliv, mají všechny takovou divnou chuť a taky jsou hodně nahnilé. Tak budu střídat raději rýži a těstoviny. Jsem ráda za tento recept, protože rýže z pytlíku, nám zrovna moc nechutnala. Vaše rýže byla fakt skvělá a pro velký úspěch ji co nevidět udělám zase
. I.



nahlásit

PPAAA
(upraveno)
27. 1. 2007, 17:54
Dituš já rýži taky jinak nedělám,a mám vyzkošené i ryzoto a je to paráda.

nahlásit

Ditula
(upraveno)
28. 1. 2007, 19:32
@PPAAA
Ali já taky dělám rizoto stejným způsobem


nahlásit

vandr
(upraveno)
25. 1. 2007, 21:07
Dito je to naprostá bomba
Dneska jsem jí vařila k číně a byla moc dobrá
,všem nám moc chutnala.Já jí jedla samotnou ještě odpoledne,fakt super
Petra



nahlásit

Ditula
(upraveno)
25. 1. 2007, 21:44
@vandr
Peťo mám radost, že chutná



nahlásit
klient
(upraveno)
25. 1. 2007, 17:22
Dito, já takto dělám jedině rýži, protože je sypká a není rozvařená. Dělám jí podle své maminky, ale nedělám jí na cibulce , pouze osolím, dám lžíci oleje ,přidám tam na vůni 2 hřebíčky a dám do trouby péct. Pečená v troubě je rýže skutečně vynikající. Když chci změnu, tak místo hřebíčku přidám kari, nebo papriku, to podle přílohy. Někdy, když je hotová přidám sojovku. Skutečně péct rýži doporučuji. Někdy používám i sáčkouvou,ale častěji kupuji volnou. Dá se dělat tímto způsobem každá. Jana





nahlásit

Ditula
(upraveno)
25. 1. 2007, 19:13
@klient
Jani s tou sojovkou to vyzkoušené nemám, ale s kari to také dělám, když dělám chinu, tak s tou sojovkou to taky zkusím, díky za další dobrý tip




nahlásit