Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 94 návštěvníků)

Rýže v troubě:)) Recept od mé babičky

0.0
Rýže v troubě:))  Recept od mé babičky

Potřebné ingredience

Rýže, cibule, sádlo, voda, sůl.

Postup přípravy

Nakrájíme cibulku na kostičky a spěníme ji na sádle. Rýži si před tím propláchneme a namočíme na 20 minut do vody. Já dávám poměr jeden plný hrneček rýže zalitý vodou. Po 20 minutách, až nabobtná v hrnečku, ji vylejeme na spěněnou cibulku a ještě dolejeme tak čtvrtkou hrnečku vody. Osolíme a dáme péct tak na 180 stupňů do trouby a přikrejeme pokličkou. Asi tak třikrát ji vidličkou promícháme.
Je zachviličku hotová a je výborná. Našim dětem moc chutná je rychlá a je to super příloha k mnoha jídlům. Je sypká a nelepí.

Koukněte na obrázkový postup, je to tam už i s poměrama kolik čeho a vyfocené.

Je to recept od mé babičky, jinou rýži doma nedělali a my už taky ne.

Do 0,5l hrnečku si dáme asi třičtvrtě rýže.

Rýži propereme a dolejeme do vršku hrnečku vodou. Necháme asi tak 20 min nabobtnat.

Mezi tím si usmažíme na drobno pokrájenou cibulku do sklovata. Na cibulku vylejeme rýži z hrnečku osolíme a přidáme ještě tak 150-200ml vody a zamícháme.

Pečeme zhruba tak 30-40 minut, na 200stupňů, mezi tím ji vydličkou promícháváme.

Dobrou chuť, je výborná.

Babička ještě dělává, že ji po upečení dá do peřin, ona tam dojde a je ještě lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nasta77 17. 7. 2015, 21:06
(Y) (Y) (Y)Vznikající (Y) (Y) (Y)
P.A.V.L.A 15. 7. 2015, 14:59
(Y) (Y)
JanaHovor 15. 7. 2015, 12:09
Taky takto děláváme rýži - ta vařená mi ani nejede. Jinak správný poměr je 1:1,5 (rýže:voda) Takže když dělávám z 500g rýže, tak si i vážím vodu a té dávám 750g ;-) a rýže se má správně umýt v 6ti vodách - ne jen ospršit v sítku, ale pořádně umýt ;-)
smeraci 17. 1. 2011, 10:39
(Y) (Y) (Y) výborná ... v sobotu jsem dělala a všem moc chutnala, díky (L)
Lyssa 13. 4. 2010, 14:32
Tak mě se povedlo ji rozvařit - spíš rozpéct... Pořád byla tvrdá, tvrdá a pak hotovo... (nejdeto) Myslíte, že to může být řýží nebo kde je chyba, kontrolovala jsem ji každých 7 minut... Dělala jsem rovnou s půl kila, nevadí to...?? Jíst se to dá, ale je jak z pytlíku :-S
Libušča 19. 2. 2010, 15:01
Já taky jinou rýži než dušenou nedělám,naučila jsem se to ve škole na praxi a již 18let dělám jen takto,ale bez té cibule a jak se tu již píše-vynikající rýže je na to PARBOILED (Y) (Y) (Y)
Kenyana 15. 2. 2010, 11:48
Tuhle rýži dělám odjakživa, párkrát jsem zkusila varné sáčky, ale po pá vytečeních jsem se vrátila k troubě a nemůžu si vynachválit hlavně rýži Parboiled...výborná, sypká... (clamp) (clamp) (clamp)
Lukanek 14. 1. 2010, 13:21
Jůůůů, tak my doma děláme taky už jen tuhle. Když jsem začla bydlet s přítelem, dělala jsem jen ze sáčku, pak mi ukázal tuhle a sáčková rýže nesmí přes práh. My do ní ještě přidáváme na jeden klasický hrnek tak tři hřebíčky celé, a cibulku nechávám spíš dozlatova, taky to trochu zvýrazní chuť, nebo přidáme trošku kari, ale to už záleží, jak komu chutná. (Y) (Y) Rýži nenamáčím jen nechám propláchnout. Na jeden klasický hrnek rýže, jeden a půl hrnku vody a pečeme tak na 200 a 20-30 minut
monka 14. 1. 2010, 12:49
Mohu se zeptat na kolik stupňů je lepší rýži dělat :^) jednou je uvedeno 180 stupňů a jednou 200 stupňů *-)
hlavca 16. 7. 2008, 20:29
Ditu dík za ten recept už aspoň vím jak jí děláš (Y) (zajic)
Bberi 23. 7. 2007, 15:10
Děkuji za recept a podrobný návod.Zatím jsem dělala rýži jen ze sáčku.Ale po vyzkoušení Vašeho receptu už budu dělat jen tuto.Je fakt dobrá. (clamp) (Y) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) A jednoduchá :-D
Dandulee 21. 4. 2007, 10:23
Díky za super receptík (Y)Rýže je výborná,snědla bych jí samotnou :-DIlona
Ditula 21. 4. 2007, 12:31
@Dandulee Ili díky, také ji mám ráda i samotnou (Y) (Y) |:o)
sulipupi 13. 4. 2007, 13:09
Jakou rýži konkrétně takhle děláte? Tu klasiku v bílém sáčku? Díky
Ditula 13. 4. 2007, 18:01
@sulipupi Dobrý den Leni, jo úplně tu obyčejnou s kilového pytlíku (Y) (Y)
Alinka2 13. 4. 2007, 8:15
Můj táta dělá takhle rýži celý život a nikdy mi nedokázal vysvětlit postup (6). Moc děkuji za recept, dělala jsem jí takhle už podruhé a byla výborná (Y), všichni jsme si šmákli a už jí jinak dělat nebudu (clamp)
Ditula 13. 4. 2007, 8:37
@Alinka2 Ali to jsem ráda, že Vám chutnala, tak se mějte pěkně Dita. (Y) (Y) (Y) (clamp) (F) (F)
sebelka 10. 3. 2007, 22:22
dito, dneska jsem udělala tu vaši rýži a konečně jsem si po dlouhé době na ní tolik pochutnala. Byla naprosto skvělá, jinak už jí dělat nebudu a varný sáčky letí z okna (Y) (Y) (Y)
Ditula 11. 3. 2007, 18:47
@sebelka Díky, také jinou nedělám, dětem moc, moc, chutná. (Y) |:o)
marjanka1 30. 1. 2007, 13:26
Dito ..právě dělám tu vaší rýži..už při ochutnání je znát rozdíl..takže moc díky za pomoc!!!!! Je výborná!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Ditula 30. 1. 2007, 18:46
@marjanka1 Maruško jsem ráda, že jsem pomohla (clamp) (clamp) (Y) (Y)
avynka 28. 1. 2007, 19:02
Dnes jsem dělala tuto rýži k výtečnému kuřátku na indický způsob a prostě BOMBA !!!! Lepší rýži jsem ještě nejedla a jinou už dělat nebudu ^o)!!! Celý oběd byl dneska přímo famózní (PL) (Y) (clamp)
Ditula 28. 1. 2007, 19:31
@avynka Ivi to jsem ráda, že chutná, já ji dneska dělala k číně a dala jsem do ní kari a ještě trochuté sojové omáčky, jak radila paní níže a byla to taky bomba (Y) (Y) (Y) (PL)
avynka 30. 1. 2007, 23:24
@Ditula Až ji zase budu dělat, vyzkouším to kari a sojovku (Y). Letos máme děsný brambory :-(, dělám je minimálně a ať koupím jakékoliv, mají všechny takovou divnou chuť a taky jsou hodně nahnilé. Tak budu střídat raději rýži a těstoviny. Jsem ráda za tento recept, protože rýže z pytlíku, nám zrovna moc nechutnala. Vaše rýže byla fakt skvělá a pro velký úspěch ji co nevidět udělám zase (Y). I.
PPAAA 27. 1. 2007, 17:54
Dituš já rýži taky jinak nedělám,a mám vyzkošené i ryzoto a je to paráda. (PL)
Ditula 28. 1. 2007, 19:32
@PPAAA Ali já taky dělám rizoto stejným způsobem (Y) (Y)
vandr 25. 1. 2007, 21:07
Dito je to naprostá bomba :-) Dneska jsem jí vařila k číně a byla moc dobrá (Y),všem nám moc chutnala.Já jí jedla samotnou ještě odpoledne,fakt super (clamp)Petra
Ditula 25. 1. 2007, 21:44
@vandr Peťo mám radost, že chutná (PL) |:o) (F)
klient 25. 1. 2007, 17:22
Dito, já takto dělám jedině rýži, protože je sypká a není rozvařená. Dělám jí podle své maminky, ale nedělám jí na cibulce , pouze osolím, dám lžíci oleje ,přidám tam na vůni 2 hřebíčky a dám do trouby péct. Pečená v troubě je rýže skutečně vynikající. Když chci změnu, tak místo hřebíčku přidám kari, nebo papriku, to podle přílohy. Někdy, když je hotová přidám sojovku. Skutečně péct rýži doporučuji. Někdy používám i sáčkouvou,ale častěji kupuji volnou. Dá se dělat tímto způsobem každá. Jana (PL) (PL) (PL) (PL) (child2)
Ditula 25. 1. 2007, 19:13
@klient Jani s tou sojovkou to vyzkoušené nemám, ale s kari to také dělám, když dělám chinu, tak s tou sojovkou to taky zkusím, díky za další dobrý tip (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie