(recept
si oblíbilo 225 návštěvníků)
IŠELSKÉ DORTÍČKY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 14 dkg másla, 14 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 8 dkg vlašských ořechů, trochu citrónové kůry, a trochu mleté skořice. OŘECHOVÁ NÁDIVKA: 10 dkg cukru moučka, 3 žloutky a vanilkový cukr, rum, 1 kávovou lžičku rybízové zavařeniny a 14 dkg strouhaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Vše zpracujeme a dáme asi na půl hodinky do studena odpočinout. Pak těsto rozválíme, ne příliš do tenka, a tvořítkem vykrajujeme kolečka. V teplé troubě upečeme. Vychladlé spojíme ořehovou nádivkou. Spojené polijeme čokoládovou polevou a než poleva zaschne položíme doprostřed půlku ořechu.
Nádivku umícháme z cukru a 3 žloutky a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme lžičku nebo dvě rumu, lžičku rybízové zavařeniny a strouhané ořechy. Nádivku dobře promícháme.
PO ROZLEŽENÍ JSOU NAPROSTO FANTASTICKÉ, ROZPLÝVAJÍ SE V PUSE !!!
Nádivku umícháme z cukru a 3 žloutky a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme lžičku nebo dvě rumu, lžičku rybízové zavařeniny a strouhané ořechy. Nádivku dobře promícháme.
PO ROZLEŽENÍ JSOU NAPROSTO FANTASTICKÉ, ROZPLÝVAJÍ SE V PUSE !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Alča-Alenka
(upraveno)
17. 12. 2018, 15:04
Tento recept je naprosto na ho...... Po upečení se rozteče naštěstí jde zužitkovat do nepečeného.Skoda práce a casu
srneckova
(upraveno)
25. 12. 2016, 8:30
Ivik7780
(upraveno)
20. 12. 2016, 16:42
Těsto super,nedrolí se a vůbec se s ním dobře dělalo. Bohužel nadšení trvalo pouze než jsem dala péct Roztekli se. Druhý plech jsem rovnou vyhodila a ani do trouby nedávala. Což byla škoda,protože jinak cukroví bylo moc dobré a děti si na těch plackách rozteklejch pchutnali
Preburda
(upraveno)
23. 12. 2016, 21:39
@Ivik7780
Ivetko, to mne mrzí. Letos se mi nepovedly pracny a to díky máslu, dala jsem tam od jiného výrobce a přesně jak popisujete.......bylo to všechno, ale ne tvar pracny. Bude to jistojistě máslem, poněvadž ostatní cukroví jsem pekla z másla, z kterého peču stabilně a cukroví je jak má být. Jsou horší věci, hlavně ať máte krásné Vánoce.
Ivik7780
(upraveno)
29. 12. 2016, 22:48
@Preburda
jj to,že se nepovedlo,to nevadí Ale škoda,protože jinak bylo fákt moc dobré. Na másle nešetřím a právě jsem letos kupovala jen to naše české. Žádné německá a podobně. Možná jsem měla málo rozpálenou troubu. Měla jsem tam ten druhý plech strčit,třeba by se povedlo. Nó každopádně příští rok zkusím zas Děkuji a krásný Nový rok
Nadys
(upraveno)
16. 12. 2016, 17:10
lenkadavi
(upraveno)
16. 12. 2016, 17:09
Moc křehké, chuťově výborné, musí se dělat silnější kolečka a potom je to ok. Díky
lukyna 3
(upraveno)
23. 12. 2014, 21:18
Ivanko jsou mňamózní, úžasný, super . Výborný. Povedlo.Rozlývaji se v puse Přeji hezké, klidné svátky a bohatého .S pozdravem Radka
Atuna
(upraveno)
9. 12. 2014, 7:05
CokeLady
(upraveno)
12. 12. 2013, 20:08
Upečeno s těstem se dobře pracovalo. Je z něj méně kusů, což jsem věděla dle množství surovin, ale nám to vyhovuje, jsme jen 2 a půl člověka
P.A.V.L.A
(upraveno)
12. 12. 2013, 18:11
Dělám každoročně. Velká dobrota.
nigina
(upraveno)
9. 12. 2012, 0:21
Prosím vás, tie žĺtky s cukrom sa šľahajú nad parou? Alebo to bude len tak bez tepelného spracovania?
Preburda
(upraveno)
9. 12. 2012, 16:08
@nigina
Žloutky se NEŠLEHAJÍ NAD PAROU !! Dávají se syrová. Dělám léta letoucí a zatím jsme žádnou chorobu nedostali. Máte-li k tomu nedůvěru zvolte jiný krém, ale rybízová zavařenina tam musí být.
lussis
(upraveno)
7. 12. 2012, 10:10
Mě se v troubě roztekly a jsou hrozně měkké, asi to tak být nemá, že? No, nevím.
Burgi
(upraveno)
12. 12. 2013, 16:00
@lussis
Take se mi prave roztekaji v troube...
Preburda
(upraveno)
8. 12. 2012, 22:19
@lussis
Lucinko, to mě mrzí. Přiznám se, že je dělám léta letoucí a vždy vše bylo O.K. A přišla jsem na to, že je to moukou. Na trhu je spousta výrobců a každý tu mouku má jinou.Možná se Vám to bude zdát divné, ale opravdu je to tak. Letos se mi roztekly také jelikož jsem koupila jinou mouku od jiného výrobce. Křehké jsou a mají být, když je vytáhnu z trouby nechávám je ještě dojít na plechu a potom až sundávám.
j-a-n-i-k
(upraveno)
8. 12. 2012, 8:50
@lussis
mám stejný problém
vajnarka
(upraveno)
20. 12. 2011, 8:10
Včera jsem dělala,jsou výborné, s těstem se pracovalo velice dobře a do nádivky jsem dala více zvařeniny....děkuji za receptík
pudelka
(upraveno)
12. 12. 2011, 23:37
Tak jsem včera dělala a myslela jsem že přijdu o nervyyyy nevím kde jsem udělala chybu ale s testem se mi pracovalo spatne, hrozně se lepilo, ale to bych jeste prezila, trocha mouky to spravila, ale ta napln je hrozne tuha, ze kdyz jsem ji nanesla na kolecko, tak se mi hned rozpadlo pridala jsem do nadivky 10 dkg masla a konecne mohla v klidu mazat výsledek je ale ja jich mela i s rozpadnutyma jen 33 po slepeni
luňa
(upraveno)
16. 12. 2010, 14:19
Vypadají nádherně jen se zeptám, zda rovnou promazáváte? co ty vejce???
Zrušený účet
(upraveno)
16. 12. 2010, 14:06
Dnes jsem pekla a přidávám slova chvály , dortíčky jsou opravdu vynikající, děkuji za recept. Rovnou jsem i slepila, tak jen doufám, že ty syrové žloutky v nádivce o Vánocích ustojíme . Měla jsem dvě dávky těsta a po slepení mám 65ks dortíčků
petra.l
(upraveno)
14. 12. 2010, 19:41
Dopečeno a jsou opravdu vynikající
Preburda
(upraveno)
15. 12. 2010, 18:40
@petra.l
Petřičko, to jsem ráda, že chutnájí !!! Krásné vánoce Ivča
lidare
(upraveno)
30. 11. 2010, 21:12
dablice911
(upraveno)
30. 11. 2010, 20:22
Tak sem si zadělala těsto a zítra budu péct. Tak jsem zvědavá jaké budou.
rapant
(upraveno)
24. 11. 2010, 17:45
Dobrý den, chtěly bych vyzkoušet Váš receptík a zajímalo by mě kolik je z této dávky kousků??? Děkuji moc, s pozdravem Petra
Jitule64
(upraveno)
2. 12. 2010, 17:40
@rapant
To bych taky ráda věděla, protože je miluju a kdyžtak bych dělala rovnou dvojitou dávku.
Jitule64
(upraveno)
2. 12. 2010, 21:15
@Jitule64
Tak jsem teda zadělala rovnou dvojitou dávku. Snad se nic nestane, když to bude přes noc v lednici a ne jen půl hodinky. Pak písnu jak to dopadlo.
rufino
(upraveno)
14. 12. 2009, 18:10
skvělý těsto, nedrolí se, krásně se s ním pracuje, chuťově výborné a to jsem jich vyzkoušela již několik
Preburda
(upraveno)
15. 12. 2009, 17:44
@rufino
Moničko, jsem ráda, že se povedly. Jsou u nás tradicí, dostala jsem tento recept od kamarádky, provdala se do Rakouska a je to jejich tradiční recept o Vánocích. Krásné Vánoce všem