(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Pečená jablka plněná ořechovou náplní

Potřebné ingredience
* 4 větší jablka * 1/2 citronu * 1 lžíce vanilkového cukru * 1 lžička mleté skořice * 50 g mandlí * 50 g lískových oříšků * 50 g jader vlašských ořechů (v pohodě lze udělat jen s jedním druhem oříšků, pokud doma nemáte všechny tři) * 50 g rozinek, propláchnutých * 1 lžíce marmelády, např.meruňkové nebo rybízové * 1 lžíce másla + trocha na vymazání formy
Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mandle a oříšky nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a propláchnutými rozinkami. Jablka omyjeme a seřízneme je lehce na straně , vykrajovačem vypíchneme jádřince a ještě trochu dužiny okolo, ale neprořízneme je naskrz, pouze tak, aby nám vznikl otvor na náplň.
2. Vnitřek jablek pokapeme ihned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Směsí naplníme vnitřek jablíček a vložíme do ohnivzdorné misky vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Ke konci pečení podlijeme troškou vody a přidáme do šťávy, která jablka pustila, lžíci másla. Podáváme teplé.
Tip
Na náplň můžete použít směs různých ořechů, výborné jsou i pistácie. Podávejte se zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo zmrzlinou.
2. Vnitřek jablek pokapeme ihned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Směsí naplníme vnitřek jablíček a vložíme do ohnivzdorné misky vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Ke konci pečení podlijeme troškou vody a přidáme do šťávy, která jablka pustila, lžíci másla. Podáváme teplé.
Tip
Na náplň můžete použít směs různých ořechů, výborné jsou i pistácie. Podávejte se zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo zmrzlinou.

Připraveno do trouby.

varianta se zmrzlinou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

alfleila
(upraveno)
17. 10. 2008, 17:27


nahlásit

kalimera
(upraveno)
17. 10. 2008, 18:42
@alfleila
Je to fakt neskutečná dobrota



nahlásit