(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
DORT PAŘEZ
Potřebné ingredience
Suroviny na piškotovou roládu (dvojnásobné množství, udělejte si pevnější těsto i náplň) + marcipánové figurky na dozdobení
Postup přípravy
Stejným způsobem uděláte třeba i pařezovou chaloupku. Dort je tradiční v zemích bývalé Jugoslávie.
podle toho jak chcete dort veliký, uděláte obrovskou piškotovou roládu. Tento je ze dvou rolád natočených na sebe. Roláda je vyšší, než by bylo potřeba a proto z jedné strany odkrojíte kolo asi o výšce 8 cm (podle velikosti celé rolády). Tenhle kus rozkrájíte na 3 díly a připojíte k roládě, kterou postavíte na podložku - tím vytvoříte kořeny. Nedělejte si nic z toho, když se Vám pařízek trošku zbortí nebo nebude úplně dokonalý, může to být prostě hodně starý nahnilý pařez z tmavého lesa a čím nedokonalejší, tím lepší - hlavně klid a optimisticky do toho, není čeho se bát. Drobné nedokonalosti skrojíte nožem do požadovaných tvarů a na závěr zakryjete krémem, na kterém vytvoříte strukturu kůry - jak se vám líbí. Na vršek pařezu krém nedávejte, kresba rolády je sama o sobě dost pařezovitá. :) Na úplný závěr doplňte zvířátka a houbičky - když Vám nevadí trochu orosené, klidně hned, ale pokud budete dorťas dávat ještě do lednice i s marcipánovými postavičkami, budou po vyjmutí krásně realistisky ovlhlé - oslizlé - tak jestli by Vám to mělo vadit, naaranžujte je tam až před podáváním.
To jsou všechny mé rady, přeji šťastné tvoření.
podle toho jak chcete dort veliký, uděláte obrovskou piškotovou roládu. Tento je ze dvou rolád natočených na sebe. Roláda je vyšší, než by bylo potřeba a proto z jedné strany odkrojíte kolo asi o výšce 8 cm (podle velikosti celé rolády). Tenhle kus rozkrájíte na 3 díly a připojíte k roládě, kterou postavíte na podložku - tím vytvoříte kořeny. Nedělejte si nic z toho, když se Vám pařízek trošku zbortí nebo nebude úplně dokonalý, může to být prostě hodně starý nahnilý pařez z tmavého lesa a čím nedokonalejší, tím lepší - hlavně klid a optimisticky do toho, není čeho se bát. Drobné nedokonalosti skrojíte nožem do požadovaných tvarů a na závěr zakryjete krémem, na kterém vytvoříte strukturu kůry - jak se vám líbí. Na vršek pařezu krém nedávejte, kresba rolády je sama o sobě dost pařezovitá. :) Na úplný závěr doplňte zvířátka a houbičky - když Vám nevadí trochu orosené, klidně hned, ale pokud budete dorťas dávat ještě do lednice i s marcipánovými postavičkami, budou po vyjmutí krásně realistisky ovlhlé - oslizlé - tak jestli by Vám to mělo vadit, naaranžujte je tam až před podáváním.
To jsou všechny mé rady, přeji šťastné tvoření.
:)
:)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zrušený účet
(upraveno)
13. 10. 2008, 20:42
Vypadá skvěle.
Zrušený účet
(upraveno)
13. 10. 2008, 15:28
No, to je dokonalé.
rhfenda
(upraveno)
13. 10. 2008, 14:28
Tak to je super,jste nápaditá kuchařinka!!!Krásnej dortík!!!
tchyna
(upraveno)
13. 10. 2008, 14:12
moc hezký
Zrušený účet
(upraveno)
13. 10. 2008, 14:07
Hezký nápad