Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Domácí listové těsto a něco z něj

0.0
Domácí listové těsto a něco z něj

Potřebné ingredience

LISTOVÉ TĚSTO: 1 Hera, 1 hrnek (200 ml) + 1 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1 lžíce octa, 8 lžic vody ***ZÁVIN: plátky šunky, sýry (Hermelín, Niva, Eidam ...), rajčata, papriky, cibule, rozšlehané vajíčko na potření, semínka na posypání (lněná, sezamová, mák ...) ***ZELNÉ KAPSY: cibule, slanina (nebo uzené maso), kysané zelí, drcený kmín, rozšlehané vajíčko na potření, semínka na posypání (lněná, sezamová, mák …)

Postup přípravy

LISTOVÉ TĚSTO:
Na talíři promísit Heru s 1 polévkovou lžící hladké mouky (vznikne mazlavá hrouda).
Na vál nasypat mouku z hrnku a doprostřed udělat dolík. Do něj dát ocet, vodu, žloutek a sůl. Všechno zpracovávat nožem tak dlouho, doku nevznikne lepivé těsto.
Lepivé těsto trochu rozválet (podsypávat hladkou moukou), na něj položit hroudu z Hery a celou jí do těsta zabalit.
Vzniklou hroudu jemně rozválet, těsto složit do ruličky a zabalit do papíru od Hery. Balíček vložit do mikrotenového sáčku a nechat v lednici 2 hodiny.
Po 2 hodinách těsto znovu rozválet (nerozbalovat, položit ho na vál tak, jak je v ruličce), složit, zabalit a nechat v lednici 1 hodinu.
Tento postup opakovat asi třikrát (při válení se na něm dělají puchýřky)
Potom je možné těsto dále zpracovávat (zabalené vydrží v chladničce asi 14 dní).

ZÁVIN:
Z poloviny listového těsta uválet placku a do středu navrstvit šunku, zeleninu a sýry. Těsto přeložit a uzavřít (je dobré překlad potřít vajíčkem, těsto se lépe spojí). Povrch potřít vajíčkem a posypat semínky. Péct dozlatova (cca na 200 st.)

ZELNÉ KAPSY:
Slaninu (uzené) pokrájet na drobné kostičky a orestovat na cibulce. Přidat vymačkané zelí, kmín, podlít vodou a dusit do měkka.
Z listového těsta uválet plát, rádýlkem nařezat čtverce.
Do středu čtverců dát zelnou náplň, těsto přeložit a okraje dobře spojit (spoje potřít vajíčkem).
Povrch potřít vajíčkem a posypat semínky. Péct do zlatova.

LISTOVÉ TĚSTO:
Lepivé těsto trochu rozválet (podsypávat hladkou moukou), na něj položit hroudu z Hery a celou jí do těsta zabalit.

LISTOVÉ TĚSTO:
Vzniklou hroudu jemně rozválet.

LISTOVÉ TĚSTO:
Těsto složit do ruličky.

LISTOVÉ TĚSTO:
Zabalit do papíru od Hery.

ZÁVIN: Sýry a zeleninu pokrájet.

ZÁVIN:
Z poloviny listového těsta uválet placku a do středu navrstvit šunku, zeleninu a sýry.

ZÁVIN:
Jeden závin byl s Nivou a druhý s Hermelínem.

ZÁVIN:
Těsto přeložit a uzavřít. Povrch potřít vajíčkem a posypat semínky.

ZÁVIN:
Upéct dozlatova.

ZELNÉ KAPSY:
Z listového těsta uválet plát, rádýlkem nařezat čtverce. Do středu čtverců dát zelnou náplň.

ZELNÉ KAPSY:
Těsto přeložit a okraje dobře spojit. Povrch potřít vajíčkem a posypat semínky.

ZELNÉ KAPSY:
Upéct do zlatova.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 20. 1. 2013, 11:58
(sampus) (sampus) (sampus) (silvestr) (silvestr) (silvestr)
katka 777 20. 1. 2013, 11:48
mňááááááám (jidlo) (jidlo) (jidlo) (clamp) (clamp) (clamp)
lidare 20. 1. 2013, 10:54
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Helunda 24. 4. 2011, 22:42
(L) |:o) |:o) |:o) (Y) (Y) (Y) (Y)
Lukrato 13. 1. 2007, 17:50
Jituško, to vypadá móóóóóóc dobře. Slaný závin dělám taky, ale z kupovaného listového těsta, a dávám navíc ještě podušené žampiony na cibulce + kmín, sůl, pepř, posypu troškou Oregana a místo Nivy dám strouhaný Eidam. Vršek posypu kmínem. Říkáme mu "Pizza závin". Určitě vyzkouším i tuto variantu a moc se mi líbí i Zelné závitky. Jste šikulka !
Ayra 14. 1. 2007, 22:14
@Lukrato Lucko, děkuji moc za pochvalu :-). U nás jsou tyhle dobrůtky moc oblíbené a vždycky se po nich jen zapráší. Domácí těsto stojí určitě za vyzkoušení, i když je to trošku pracnější. Od té doby, co jsem ho jedla u mé sestry, už jiné nepoužívám. Udělám vždycky dvě najednou, potom ho mám připravené v lednici a jen z něj podle potřeby odebírám. Až budu příště dělat závin, určitě taky vyzkouším přidat žampióny. To jsem ještě nezkoušela, ale mám je moc ráda. Děkuji za tip (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie