Šťovíkový borčš - výborný !!!!
Potřebné ingredience
maso na vývar (dělám z kostí co zbydou po vykoštění masa - nejlépe vepř), zelenina - směs dle vlastního výběru, brambory, vejce vařená na tvrdo, šťovík, smetana + odchucovadla
Postup přípravy
Recept vaříme v naší rodině už moc dlouho, já jej pamatuju od své babičky.
1) Uděláme vývar - kost s masem dáme povařit do vody + cibuli + bobkový list, pepř celý, nové koření + pokud máme tak libeček. Vaříme táhnutím - tj. mírný plamen - já jsem to vařila cca hodinu.
Přecedíme, maso obereme od kosti a pokrájíme zvlášť do mističky.
2) Do hrnce dáme olej (já dala ještě kousek sádla) + zeleninu dle vlastního výběru - měla jsem tentokráte koupenou mraženou směs - mrkev,hrášek, kukuřice....co máte rádi.
Podusíme a zalejeme vývarem.
3) Nakrájíme brambory na kostky, dáme do vývaru se zeleninou a vaříme.
4) Když jsou brambory skoro hotové, přidáme pokrájený šťovík a necháme chvilinku přejít varem.
5) Pro zjemnění chuti přidáme smetanu ( měla jsem zakysanou, ale i s klasikou je to výborné) + pokrájené maso, co jsme si obrali od kosti.
6) dochutíme - něco ve stylu podravky ( mám bez glutamátu), sůl, možno přidat trošku octa - podle kyselosti sťovíku - ale já nedávám. Druhý den po rozležení je ještě lepší.
Uvařila jsem fakt velký hrnec, a vím, že nezůstane :-) Dobrou chuť.
1) Uděláme vývar - kost s masem dáme povařit do vody + cibuli + bobkový list, pepř celý, nové koření + pokud máme tak libeček. Vaříme táhnutím - tj. mírný plamen - já jsem to vařila cca hodinu.
Přecedíme, maso obereme od kosti a pokrájíme zvlášť do mističky.
2) Do hrnce dáme olej (já dala ještě kousek sádla) + zeleninu dle vlastního výběru - měla jsem tentokráte koupenou mraženou směs - mrkev,hrášek, kukuřice....co máte rádi.
Podusíme a zalejeme vývarem.
3) Nakrájíme brambory na kostky, dáme do vývaru se zeleninou a vaříme.
4) Když jsou brambory skoro hotové, přidáme pokrájený šťovík a necháme chvilinku přejít varem.
5) Pro zjemnění chuti přidáme smetanu ( měla jsem zakysanou, ale i s klasikou je to výborné) + pokrájené maso, co jsme si obrali od kosti.
6) dochutíme - něco ve stylu podravky ( mám bez glutamátu), sůl, možno přidat trošku octa - podle kyselosti sťovíku - ale já nedávám. Druhý den po rozležení je ještě lepší.
Uvařila jsem fakt velký hrnec, a vím, že nezůstane :-) Dobrou chuť.
Další ukázky
Po dovaření, půlka je jež v našich bříškách :-)
Po dovaření a odjedení :-) Dlouho nevydrží.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
PajaG
(upraveno)
28. 9. 2008, 13:33
Dobrý den Jitko, tuhle polívčičku znám. Je opravdu vynikající!!! ´ˇŠtovíček akorát podusím na tuku, ze zeleniny dávám mrkev a vejce do polévky rozkvrdlám. Kolegyně, která mi dala tento recept, si steriluje šťovík do skleniček od přesnídávek.Podusí ho na tuku, nandá do skleniček a zasteriluje. Dělá si tak jenom asi 2 ks a může polévku vařit i v zimě.Děkuji za inspiraci, už jsme jí dlouho nedělali. Ani nevím, že šťovík ještě roste?