Frgále tety Věry
Potřebné ingredience
1 dávka - 4ks frgálu:
0,5kg hladké mouky
4 žloutky
1 kostka kvasnic
10kostek cukru
1,5dcl oleje
asi 2,5dcl mléka
Drobenka:
velké množství z 0,5kg poloh.mouky, 3/4kostky hery (stely, či jiného tuku na pečení), cukr moučka
Náplně:
Já dneska dělala tvarohovou - tvaroh smícháme s mouč.cukrem a povidlovou - povidla naředíme s rumem
Postup přípravy
Těsto:
Do velké mísy si nasypeme všechny ingredience na těsto a zapracujeme klasickým způsobem kynuté těsto jako na koláčky. Doporučuji po prvním vykynutí ještě jednou propracovat, a dát znovu nakynou.
Mezitím jsem si do druhé mísy nasypala mouku, mouč.cukr a na kostky rozkrála změknlé máslo, všechno propracujeme do správné konzistence drobenky. Myslím, že tohle známe každá z nás.
Než těsto nakyne stihnete si nachystat i nádivky. Dneska jsem pekla tvarohovou a povidlovou, někdy dělám i makovou a pomletý mák svařím s mlékem a cukrem, přidávám ještě trošku rumu.
Nachystám si pečící papír nebo sádlový papír (který se dá koupit normálně v papírníctví na archy a možná vyjde levněji než pečící papír v roličce). Vždycky si ho střihnu do velikosti celého plechu.
Nakynuté těsto si rozříznu na dílky, na čtvrtinu nebo při dvojité dávce na osminy, aby bylo všechno rovnoměrné. Těsto na pečícím papíře jednoduše vytvaruji rukama, od středu těsta směrem ven ke kraji, jde to krásně, nebojte se. Většinou to už odhadnu, a frgál dělám ve velikost šíře celého plechu. Nebojte se těsto "uplácnout". I když je kynuté, výsledek nakunutý nesmí být......
Poté dáváme nádivku dle libosti, rozetřeme, opravdu nešetřím, mě vychází jedna kostka tvarohu na jeden frgál.....a asi 4hrsti drobenky na frgál.......vrstvy musí být všechny stejné, výška frgálu je potom asi 1cm.....
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 8minut - každá trouba peče jinak.....ale to poznáte jako u klasických koláčků, až jsou okraje narůžovělé a drobenka taky....myslím, že každá hospodyňka pozná ten správný čas, kdy koláč vytáhnout z trouby....Já mám horkovzdušnou a peču na 200°C
Po vytáhnutí z trouby pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
No a už nezbývá než popřát dobrou chuť a aby to Vaši strávníci ocenili :-) :-)
Příprava na těsto
V další míse si připravíme drobenku
Drobenka (můj případ dvojité dávky z kila mouky)
Vyšleháme si tvaroh s moučkovým cukrem (můžete přidat i trošku citrónové kůry)
takhle krásně vyšlehat do hladka
povidla si rozmíchám s rumem (záleží na vás kolik toho rumu si dáte, ale pozor ať nemáte potom řídká povidla!!)
Rozehřeji si máslo a pak zase ten rum do něho :-)
Těsto se snažíme rozválet do tvaru kruhu (nic si z toho nedělejte když to bude šiška jako ta moje :-) )
Vrstva tvarohu - nebojte se dát až ke krajům, frgál by měl být celý zasypaný, zakrytý
a vrstva posypky......mě to vychází tak 3-4 hrsti posypky
no a už je hotovo, upečeno, pokápnuto máslem s rumem
první detail
druhý detail :-)
Tak dobrou chuť, věřím, že se Vám povedou :-) a manžílci i děti se budou oblizovat :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé