Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Narozeninový dort pro alergiky- bez vajec, bez krav.mléka

0.0
Narozeninový dort pro alergiky- bez vajec, bez krav.mléka

Potřebné ingredience

Receptík uveřejněn na stránkách www.potravinova-alergie.info paní Mirkou - doufám, že se nebude zlobit, když ho zvěřejním i zde pro maminky, kterých dětičky jsou alergici na bílkovinu KM, vejce, ořechy... Není moc sladký, přesto moc dobrý - peču synovi každý rok a chutná i taťkovi - nealergikovi. Těsto: 1hrnek /hr/ polohrubé mouky, 1hr pšeničné celozrnné mouky (já dávám i špaldovou BIO), 1,5 polévkové lžíce /PL/ cukru třtinového, 1/3 kávové lžičky soli, 2 PL oleje slunečnicového. Kvásek: 250 ml mléka rostlinného /rýžové, ovesné, sojové, nebo Nutrilon Pepti a pod./ nebo vody (já s vodou ještě nepekla), 1PL cukru třtinoveho, 1PL mouky polohr., 1/4 čerstvého droždí. Krém: 400 ml rostlinného mléka, 2 PL třtinového cukru, 1vanilkový pudink, rostlinný margarín bez mlecne bilkoviny. Dále: malinový džem (nebo jakákoliv jiná marmeláda - já dávám ráda rybízovou), 2-3 banány, strouhaný kokos, dortove ozdoby, svíčky ...

Postup přípravy

Příprava krému: z mléka, cukru a pudinku uvařit hustý pudink, za tepla jej ručnim mixerem rozšlehat a nechat vystydnout v pokojove teplotě. Pak opět rozšlehat a přidat margarin - také pokojove teploty. Krem lze ochutit a trošku obarvit malinovou šťávou (nemusí být). Nechat ztuhnout v lednici.

Príprava kvásku: droždi + cukr + mouka + vlažné mléko zamíchat, nechat vyběhnout.

Příprava těsta: prosít a smichat mouky, cukr, sůl, olej a přidat vyběhnuty kvásek, vypracovat hladke těsto (těsto je trochu tužší), nechat vykynout /kynulo déle/, znovu propracovat, napěchovat do dortove formy /průmer 20cm/, která je vyložena pečícím papirem (jen spodek, boky ne). Rozprostřít testo více do krajů a nechat opět chvíli kynout. Dat do trouby na 180st. zhruba 10min., pak na 160 dalsich 20-25 min.. Pichnout špejli, pokud je suchá, korpus vyndat, nechat vystydnout a dvakrát rozkrojit. (Pozn. nelekejte se - není to takový ten klasický piškotový korpus, manžel si pokaždé ze mě dělá srandu, že peču chleba :-) opravdu to tak vypadá, ale je moc dobrý). Každy plát namazat marmeládou, krémem a poklást banány nakrájenými na cca 0,5cm hrubé kolečka. Přiklopit a znovu dalši plát promazat stejnym postupem. Vršek přiklopit, namazat marmeládou, krémem, též obvod dorty pomazat kremem. Posypat strouhaným kokosem. Ozdobit jak je libo. V původním receptu byla uprostřed vydlabaná kulatá díra a posazená panenka. Já posledně dělala klučičí variantu s marcipánovým Patem a Matem. Fantazii se meze nekladou :-). HOTOVO.

Ať chutná !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Luthien.k 2. 6. 2011, 7:38
Pěkný den, děkuji za uveřejnění receptu :-) Chtěla bych se zeptat na ty marcipánové figurky, ty jsou kupované nebo doma dělané? Ten falešný marcipán se obvykle dělá ze sušeného mléka a pravý marcipán z mandlí také není pro alergika to pravé ořechové... Možná jsou jen na ozdobu a ne na jídlo...?
walluška 8. 3. 2012, 9:04
@Luthien.k Jé, až teď jsem objevila Váš komentář ,-). Tyto figurky jsou, myslím, z pravého marcipánu, kupovaného, plácala jsem je doma. Falešný marcipán by tehdy syn nemohl právě kvůli mléku. Pár let později jsem dělala už i z falešného marcipánu s mlékem (když se nám uvolnila dieta). Mandle mu, kupodivu, nikdy nevadily, jen vlašské ořechy. Diety pro alergiky jsou právě hodně individuální, kdo co toleruje :^). My už teď můžeme všechno, v 7 letech i příměs vajíčka (dance), jen hlídáme množství, aby nesnědl moc :-D. Zůstaly jenom vlašáky, ale ty mu stejně nechutnají :-(. Držím palce s dietou (L).
Zrušený účet 10. 9. 2008, 22:05
Moc pěkný dortík a jste hodná, že se o takový recept podělíte. Já naštěstí alergické děti nemám, ale pekla jsem pro malinkou holčičku, která bohužel alergická byla a musela jsem si na internetu dost pohledat, abych našla vhodný recept. (F) (F) (hello)
walluška 10. 9. 2008, 18:14
Děkuji všem maminkám za slova chvály i povzbuzení. Já byla kdysi (a dosud jsem) za tento recept moc vděčná, tak se chci podělit s podobně "postiženými" maminkami a jejich dětičkami. My už taky máme dovoleno zkoušet pravé máslo a sýry, ale tomu našemu "margarínovému dítěti" to nechutná :^) +o(. Tak zatím jen opatrně "maskuji" po trochách do jídel ;-) A doufám, že to neskončí tak jako loni, kdy jsme při pokuse o zavedení mléčných výrobků po 2-měsíčném bezproblémovém období skončili v nemocnici s anafylaktickou reakcí po jogurtu (chripka) :-(. Zatím klop - klop, je to O.K. (Y)
cokapik 10. 9. 2008, 14:14
nadhernej, Domca by si ho asi chtel schovat :), obdivuju jak jste sikovne, u me by to skoncilo spatne :)
Zrušený účet 10. 9. 2008, 12:08
Ten dort je fakt skvělý. A určitě bude žádaný právě pro alergiky. (F)
onasi 10. 9. 2008, 11:58
Helčo, díky za tenhle recept, JOnáš má také alergii na BKM, ale už jsme ve fázi, kdy mléko zavádíme! Vydržte s dietou, bude to dobré, uvidíte!!!! Náš největší hit je teď pravé máslo, Jonáš se ho nemůže nabažit, chce mazat chleba jen s ním, a už nic navrch... ;-) (L) (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie